Θηλιά θανάτου από τις τράπεζες

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Σε 26 μέρες από σήμερα (1/1/2012) οι ελληνικές Τράπεζες τραβάνε το σχοινί του βρόγχου που βρίσκεται γύρω από το λαιμό χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων και ουσιαστικά τις οδηγούν στον αφανισμό.

Απόφαση όλων των ελληνικών Τραπεζών είναι από 1/1/2012 να μην προεξοφλούν τις επιταγές των συναλλασσομένων, γεγονός που θα σημάνει μία τρομακτική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Σήμερα το πρωί υπήρξε μία δραματική έκκληση εμπορικών συλλόγων στην κυβέρνηση, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος να μην εφαρμοστεί το μέτρο που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο λουκέτο χιλιάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, καταστήματα, βιοτεχνίες, ΜΜΕ κ.λπ.

Οι Τράπεζες από την πλευρά τους οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή μετά τη συσσώρευση στα αποθεματικά τους ακάλυπτων επιταγών ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου, γεγονός που συμβάλλει στον κλονισμό των οικονομικών τους μεγεθών.

Η άρνηση των τραπεζών να προεξοφλήσουν επιταγές θα προκαλέσει και πιθανές ελλείψεις βασικών προϊόντων στην ελληνική αγορά (από τρόφιμα μέχρι μηχανήματα και ανταλλακτικά) γιατί οι ξένες επιχειρήσεις εκτελούν παραγγελίες στη χώρα μας, μόνο με την καταβολή ολόκληρου του ποσού σε χρήματα από τους εγχώριους εισαγωγείς για τα προϊόντα που πωλούν στην Ελλάδα.

Ήδη τα πρώτα θύματα στην απόφαση αυτή των Τραπεζών είναι μεγάλα ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα) που, ενώ έχουν επιταγές στα χέρια τους από διαφημιστικές εταιρίες ύψους 180 εκατ. ευρώ για διαφημιστικά προγράμματα που έχουν προβάλλει, δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενούς τους γιατί οι επιταγές είναι μεταχρονολογημένες (από 10 έως 15 μήνες μετά) και οι Τράπεζες αρνούνται να τις ρευστοποιήσουν, ακόμα κι αν κατακρατούν το 30% ή 40% της αξίας των επιταγών αυτών.

www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *