Θρίλερ με την α’ κατοικία – «Όχι» λένε οι Θεσμοί σε παράταση της προστασίας εν μέσω πανδημίας

Κατηγορηματικά αντίθετοι φαίνεται πως είναι οι Θεσμοί στο ενδεχόμενο παράτασης της προστασίας α’ κατοικίας. Παρότι η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα παγκοσμίως, οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες και ειδικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να δεχτούν αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι σε περίπτωση παράτασης «θα υπονομευτεί η ήδη χαλαρή κουλτούρα πληρωμών, θα επιβραβευθούν πάλι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές». Εγκάλεσαν μάλιστα τις ελληνικές αρχές ότι πάνε να φορτώσουν στις τράπεζες και την κρίση του κορονοϊού, μετά την κρίση χρέους που οδήγησε σε ανακεφαλαιοποιήσεις!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επί σχεδόν πέντε ώρες, προσπαθούσε να πείσει την άλλη πλευρά για την ανάγκη διατήρησης του προστατευτικού πλαισίου έως ότου ομαλοποιηθούν τα πράγματα και τα νοικοκυριά επιστρέψουν σε μια σχετική κανονικότητα.
Η απάντηση των Θεσμών ήταν ψυχρή: «Οι τράπεζες δεν κάνουν κοινωνική πολιτική. Αν δεν μπορούν αυτά τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν, πτωχεύστε τα και δώστε την ευκαιρία να κάνουν νέο ξεκίνημα»!

Το βασικό πρόβλημα που φαίνεται ότι «καίει» τους τεχνοκράτες είναι ότι τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα φαίνονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε αντίθεση με αυτό που προβλέπει π.χ. ο αντίστοιχος ισπανικός νόμος. Στη χώρα της Ιβηρικής απαγορεύεται η έξωση των νοικοκυριών, αλλά τα σπίτια περνάνε στην ιδιοκτησία των τραπεζών, οι οποίες εμφανίζουν έτσι «καθαρούς» ισολογισμούς.

Στο μεταξύ, το ραντεβού κυβέρνησης – εταίρων ανανεώθηκε για σήμερα, Πέμπτη ωστόσο η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες νέων διαβουλεύσεων για την α’ κατοικία, πόσο μάλλον όταν η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι χαώδης. Με δεδομένο, δε, ότι ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, όλα δείχνουν ότι πάμε για θρίλερ της τελευταίας στιγμής, αφού το ισχύον πλαίσιο εκπνέει στο τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση συνδέεται με την εκταμίευση περίπου 640 εκατ. ευρώ από ANFA- SMP αλλά και με το αίτημα της Αθήνας για χρήση αυτών των πόρων για επενδύσεις και όχι για αποπληρωμή του χρέους.

9 σχόλια σχετικά με το “Θρίλερ με την α’ κατοικία – «Όχι» λένε οι Θεσμοί σε παράταση της προστασίας εν μέσω πανδημίας”

  1. Εντωμεταξυ ετοιμαζεται ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα περιλαμβάνει την εκποίηση της περιουσιας του υπερχρεωμενου δανειοληπτη. Γεννα ερωτηματα ωστοσο για το πως θα μπορει να πτωχευσει και απαλλαγει απο τα χρεη του καποιος που δεν εχει καθόλου περιουσια, δηλαδή ειναι κυριολεκτικά πτωχος απο κάθε αποψη και καμμένο χαρτι για τις τράπεζες. Επισης αναφερεται οτι δεν θα απαλασσονται οσοι χρεωθηκαν απο δόλο η βαρειά αμελεια. Εκει παλι μπορουν να πατησουν αρκετοι κομπλεξικοι δικαστες και απορριπτουν αιτησεις ως καταχρηστικες, οπως εκαναν και με το νομο Κατσελη. https://www.kathimerini.gr/1073587/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/deyterh-eykairia-gia-toys-ofeiletes-me-ptwxeysh-e3pres

    1. Πριν λίγο καιρό τα χα πει από εδώ george …σε αυτό που αναρωτιεσαι….. για αυτούς που δεν έχουν περιουσία εννοώ.Μπορει να μην υπάρχει,αλλά μπορεί να υπάρχει μισθός, σύνταξη κτλ….Σύμφωνα με αύτα που έμαθα σήμερα και τα είχα προβλέψει από τότε,θα λένε …ποιες είναι οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης …600 ευρώ; Πόσα παιρνεις μισθό;; 800 ευρώ;; Οπότε 200 ευρώ το μήνα σου περισσεύουν….Τον χρόνο; 2400… οπότε θα σου έρχεται μετά μπουγιουρντι ….να αποδώσεις 2400….Και μην με αρχίσετε πάλι …ότι αυτά δεν γίνονται…. Επισης μην ακούτε, ούτε τον αυτιά στον Σκάι,ούτε αν σας λένε ότι θα ναι καλός ι πτωχευτικός νόμος…δεν θα υπάρχει χειρότερο νόμος από αυτόν.Γιατί νομίζετε ότι τρέχουν να ανοίξουν πρώτα πρώτα τα δικαστήρια;;; Γιατί προσπαθούν να πείσουν τους ξένους να τους δώσουν εξάμηνη παράταση για την πρώτη κατοικία??? (παρόλο που είχαν φάει αρχικά άρνηση)…. Απάντηση..για να επισπευσουν τον πτωχευτικο νόμο

      1. Η απόδοση αυτών που “περισσεύουν” θα είναι για διάστημα ενός (1) έτους;
        Διότι γράφει από την κύρηξη της πτώχευσης μέχρι την απαλλαγή.

    1. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό που γράφεις Πεν.
      Γραφει ότι η απαλλαγή έρχεται σε 24 μήνες από την αίτηση ή 12 μήνες από την κύρηξη πτώχευσης.
      Στη συνέχεια γράφει αυτό που σου ανέφερα.
      Έτσι έβγαλα το συμπέρασμα της διάρκειας του ενός (1) έτους.
      Το ποσό το κρίνει ο δικαστής. Πρακτικά είναι αυτό που έγραψες.
      Αλλά τη διάρκεια δεν νομίζω ότι την κρίνει ο δικαστής και προσπαθώ να καταλάβω τι γράφει το προσχέδιο νόμου.

  2. Το έχεις το προσχέδιο;Εγώ εχτές το βρήκα ολόκληρο,δεν έχω προλάβει να το διαβάσω,εκτός από κάνα δυο σελίδες,αλλά ακούσα χθες μια εκπομπή στο Ίντερ ΝΕΤ αρκετά ενημερωτική, που μιλάγανε για επταετια,αλλά ούτως η άλλως αυτά που έρχονται δεν θα έχουν προηγούμενο.Καταρχας επειδή είδαν ότι πολλοί ακυρώνουν τις διαταγές πληρωμής,λόγω παράνομων και καταχρηστικών όρων,θα μπορούν μέσω του νέο νόμου να προσπερνάνε ακόμα και τις διαταγές πληρωμής,θα μπορεί η τράπεζα από την στιγμή που θα γίνεται αίτηση πτώχευσης ,να βάλει χέρι στα πάντα…απο την στιγμή της κατάθεσης,πριν ακόμα εκδικαστεί η υπόθεση.(κίνημα υπέρβαση… YouTube 21/4/20,17/4/20 δεστο αξίζει να το δείτε όλοι…Eπισης όσοι είναι παντρεμένοι (και έχει χρέη ο ένας από τους δύο) θα πρέπει να προχωρήσουν σε …διαζύγια.

    1. Ναι το έχω το προσχέδιο. Είναι στη διάθεση όλων. Μπορώ να το ανεβάσω στο site αλλά δεν ξέρω τον τρόπο. Εάν ο διαχειριστής το επιθυμεί, παρακαλώ ας με καθοδηγήσει.
      Είδα αυτές τις εκπομπές που αναφέρεις, είναι πάρα πολλές ώρες.
      Προσπάθησα να εντοπίσω αυτά που γράφεις αλλά δυστυχώς πιστεύω ότι έχεις μπερδευτεί.
      Αυτό με την επταεπτία που αναφέρθηκε είναι τελείως άλλο πράγμα. Έχει σχέση με το πότε μπορεί κάποιος πιστωτής να σου ακυρώσει την απαλλαγή από χρέη εάν το έκανες με δόλιο τρόπο. Δηλαδή να προσφύγει στο δικαστήριο για να σου ακυρώσει την πτώχευση (δηλαδή την μελλοντική σου απαλλαγή από χρέη).
      Αυτό με τα διαζύγια που αναφέρεις είναι σε περιπτώσεις κοινής περιουσίας (προσωπική μου άποψη).
      Θέλει πολύ προσοχή στο τι ακούς και στο τι λέει αυτός που το λέει.
      Προσωπικά προτιμώ την ανάγνωση και την προσπάθεια ερμηνείας. Δυστυχώς δεν έχω τόσες νομικές γνώσεις ώστε να καταλάβω πολλά πράγματα.

      1. Όντως οι εκπομπές είναι τρίωρες και παραπάνω,εγώ τις έχω δει και έχω συμμετάσχει και με ερωτήματα (είναι κάθε Τρίτη και Παρασκευή 15:00-18:00,έχει σήμερα εκπομπή live και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτά που ακούγονται εκεί δεν θα τα μάθει κανείς πουθενά αλλού,στα κανάλια υπάρχει μουγκα και παραπληροφόρηση για αυτά που έρχονται)
        Ισως με την επταετια να έχεις δίκιο και να μην το έχω καταλάβει καλά,με τα υπόλοιπα είναι έτσι όπως τα πα,από την στιγμή που παντρεύεσαι όπως είπαν και ας μην έχεις κοινή περιουσία θεωρείτε ότι έχεις βγάλει είναι κοινο, και ότι έτσι θα γίνεται με τον νέο νόμο.Απλα φανταζομαι ίσως να γίνεται και με αίτηση για να γίνεται ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αλλά αυτό για να γίνει θα πρέπει να γίνει με αίτηση ,η οποία όμως δεν γίνεται όλους τους μήνες του χρόνου,αλλα από Δεκεμβρίο και μετά….ΑΛΛΑ αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ακόμα και αν αρχίσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο…πως θα ΠΡΟΛΑΒΕΙ κάποιος να κάνει αίτηση για ξεχωριστή φορολογική δήλωση ,αφού αργεί να ανοίξει η πλατφόρμα για τέτοιου είδους αιτήσεις;;;

  3. Διάβασα το εξής .Υποθετουμε ότι ένας χρωστάει αρκετά ,χωρίς περιουσία .Θεωρουμε ότι δεν μπορεί να κάνει διακανονισμό λόγω ψηλού χρέους .Ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι αφου δεν έχεις καταβάλει το 20% των οφειλόμενων σου ,θα σε κηρύττουν αυτοί σε αναγκαστική πτώχευση και θα σου παίρνουν ενα μέρος του μισθού σου .δεν ξέρω αν κατάλαβα σωστά ή αν και τελικά ψηφιστεί αυτο .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *