Ισοπεδωτικά πρόστιμα προτείνει το ΔΝΤ

Εξοντωτικά πρόστιμα για όλους τους φορολογούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, προτείνει στο πόρισμά του για την αναμόρφωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος το ΔΝΤ, με στόχο να θεσπιστούν πιο ισχυρά κίνητρα συμμόρφωσης ώστε να εισπράττονται εμπρόθεσμα οι φόροι.

Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου ασκούν πιέσεις ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα στην υιοθέτηση ενός αυστηρότερου ποινολογίου, αγνοώντας φυσικά για μια ακόμη φορά τη σημερινή κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που «βουλιάζει» στην ύφεση, με τις γνωστές αρνητικές παρενέργειες που βιώνουν καθημερινά ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα που προτείνει το ΔΝΤ – για να εξεταστούν στο διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης εν όψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου – είναι ισοπεδωτικά αφού ξεκινούν από 100 ευρώ το μήνα για υπόχρεο που δεν έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, φτάνουν μέχρι 5.000 ευρώ εάν δεν έχουν τηρηθεί ορθά τα στοιχεία που προβλέπονται από το νόμο, αλλά και το 100% του ΦΠΑ που δεν έχει καταβληθεί, καθώς επίσης και την επιβολή μηνιαίου προστίμου υπερημερίας για την αντιμετώπιση των καθυστερημένων πληρωμών.

Όσον αφορά δε τις κυρώσεις που προτείνει το ΔΝΤ για φορολογούμενους που δεν τηρούν τα βιβλία και στοιχεία τους, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πέρα από τις άλλες κυρώσεις, προτείνεται και η επιβολή προστίμου που κυμαίνεται ως εξής:

– 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση
– 2.000 ευρώ για τη δεύτερη παράβαση εντός της ίδιας τριετίας
– 5.000 ευρώ για κάθε επόμενη παράβαση.

Πρόστιμο υπερημερίας

Τη χαριστική «βολή» δίνει το ΔΝΤ σε όσους καθυστερούν να πληρώσουν τους φόρους που οφείλουν, αφού προτείνει να επιβάλλεται πρόστιμο υπερημερίας 5% επί του μη καταβληθέντος φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, εφόσον όμως το ύψος του οφειλόμενο φόρου είναι άνω των 10.000 ευρώ.

Επιβολή ειδικών προστίμων

Εκτός από το πρόστιμο υπερημερίας το ΔΝΤ ζητεί την επιβολή ενός νέου διοικητικού προστίμου, κυρίως για την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων, στις περιπτώσεις καταβολής σημαντικά χαμηλότερου φόρου. Με βάση την έκθεση του ΔΝΤ η απόκρυψη εισοδήματος θεωρείται σημαντική αν υπερβαίνει το μικρότερο ποσό που προκύπτει μεταξύ του 25% του φόρου που πρέπει να εμφανίζεται στη δήλωση ή των 10.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά και στις περιπτώσεις που οι υπόχρεοι καθυστερούν να αποδώσουν παρακρατούμενους φόρους θα πρέπει, κατά το ΔΝΤ, να επιβάλλεται ειδικό πρόστιμο παρακράτησης. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται όπως ο υπόχρεος παρακράτησης φόρου, ο οποίος δεν ενεργεί την παρακράτηση, ευθύνεται για την καταβολή του ποσού που δεν παρακρατήθηκε, αλλά δικαιούται να εισπράξει το ποσό αυτό από το δικαιούχο της πληρωμής.

Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι εκτός από ποσό που πρέπει να καταβάλλει ο υπόχρεος που παρέλειψε να παρακρατήσει φόρο, θα υποχρεούται να καταβάλλει και 100 για κάθε περίπτωση παράλειψης παρακράτησης του δέοντος ποσού, ενώ το ποσό μπορεί να φθάσει και τα 1.000 ευρώ εάν είναι διευθυντικό ή ανώτερο στέλεχος που έχει την ευθύνη ελέγχου των διαδικασιών παρακράτησης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Ισοπεδωτικά πρόστιμα προτείνει το ΔΝΤ”

  1. Εγώ αμφισβητώ το άρθρο και είναι ψέματα για το ΔΝΤ, είναι εφεύρεση των Ελλήνων για να περάσουν τέτοιο νομοσχέδιο.
    αλλά ακόμα και να το περάσουν τι θα καταφέρουν; τι θα κερδίσουν όταν δεν υπάρχει σάλιο.
    Το ΔΝΤ έχει προτείνει την κατάργηση του Κ.Β.Σ. εδώ και ένα χρόνο πριν.

    1. Σωστό! “Το ΔΝΤ έχει προτείνει την κατάργηση του Κ.Β.Σ. εδώ και ένα χρόνο πριν.”
      ‘Οπως καταλαβαίνεις, η κατάργηση του ΚΒΣ θα απλοποιήσει έτη φωτός την κατάσταση στις εφορίες, που σημαίνει όμως, ότι θα είναι άχρηστοι και πλεονάζοντες αρκετοί εκ των υπαλλήλων ….

  2. και η διαφθορά που επικρατεί στις εφορίες, το αν θα απολυθούν ή όχι δεν γνωρίζω αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι έρμαιο του κάθε εφοριακού.
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *