Ισπανία: Σήμερα ζητά το «πακέτο» της ΕΕ, αλλά…

Η Ισπανία πρόκειται να ζητήσει σήμερα, επίσημα, 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το αίτημα θα απευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να συζητηθεί στη σύνοδο της Πέμπτης. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομίας, Λουίς ντε Γκουίντος, οι όροι της δανειακής σύμβασης θα συμφωνηθούν με μνημόνιο κατανόησης, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο του Eurogroup στις 9 Ιουλίου.

Είναι πιθανό, προκειμένου η Ισπανία να λάβει τα απαραίτητα κονδύλια, να υπάρξει απαίτηση για αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της χώρας. Ειδικότερα, θα μπορούσε να ζητηθεί η δημιουργία μιας ή περισσοτέρων τραπεζών στην οποία ή στις οποίες θα δοθούν όλα τα τοξικά στοιχεία των ισολογισμών, κάτι που έχει προταθεί σαν λύση για το σύνολο της ΕΕ. Επίσης, είναι πιθανή η πώληση όσων τραπεζών αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Ένα ακόμα δεδομένο το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί είναι το πως θα παραλάβουν τα κονδύλια οι τράπεζες. Μέσω της ισπανικής κυβέρνησης ή κατευθείαν μέσω κάποιου ευρωπαϊκού ταμείου. Το θέμα αυτό είναι σημαντικό, καθώς η απευθείας λήψη των χρημάτων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημαίνει ότι, δεν πρόκειται να υπάρξουν παράνομες ή παράτυπες πρακτικές στις σχέσεις τραπεζών και κράτους.

Ένα από αυτά είναι να αποφευχθεί οι τράπεζες να λαμβάνουν τα χρήματα μέσω της κυβέρνησης, χωρίς να δίνουν αντάλλαγμα μετοχές με δικαίωμα ψήφου στο κράτος, στερώντας του δηλαδή τη δυνατότητα να εκφέρει λόγο στη λήψη αποφάσεων παρότι ο χρηματοδότης-σωτήρας τους… Έτσι, συντηρούνται και αποδεικνύονται τα φαινόμενα διαφθοράς, δε ρυθμίζεται (αυτορυθμίζεται) η αγορά με βάση τις αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας και φυσικά δημιουργείται κοινωνική αναστάτωση.

Αν είναι εύκολο να τα κατανοήσουμε αυτά, όχι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό…

[sc:Πηγή id=”http://www.defence-point.gr/news/?p=51260″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *