Κάνει πίσω η τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε – ακόμη και στους κόλπους της συγκυβέρνησης – η ανακίνηση θέματος απολύσεων στο δημόσιο τομά, η τρόικα φαίνεται ότι “βάζει νερό στο κρασί” της. Αρκείται προς το παρόν στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του προγράμματος διαθεσιμότητας, δίνει έμφαση στα ζητήματα φοροδιαφυγής-φοροεισπρακτικού μηχανισμού-αποκρατικοποιήσεων και μάλλον θα επανέλθει στις απολύσεις εν ευθέτω χρόνω, όταν οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να καλυφθούν με νέες περικοπές κρατικών δαπανών.

Η κυβερνητική προσπάθεια επικεντρώνεται λοιπόν στην απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης και “κινητικότητας”, που θα οδηγήσει σε αναδόμηση της δημόσιας διοίκησης, μετακινήσεις υπαλλήλων και ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας του πλεονάζοντος προσωπικού.

Κατά τη χθεσινή  συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας αναφερθηκαν στο θέμα των απολύσεων όχι ως άμεση απαίτηση, αλλά προκειμένου να «υπενθυμίσουν» ότι η χώρα έχει αναλάβει «μνημονιακή δέσμευση» για μείωση του συνολικού αριθμού ΔΥ, με απομάκρυνση όσων δεν απορροφηθούν σε άλλους φορείς μετά τη λήξη του χρόνου διαθεσιμότητα.

Πάντως οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έμειναν με την αίσθηση ότι οι τροϊκανοί δεν πρόκειται να ολοκληρώσουν τις επαφές τους στην Αθηνα χωρίς να επανέλθουν στο ζήτημα των απολύσεων. Ακολουθούν προς το παρόν διαλλακτική γραμμή, γνωρίζοντας ότι  θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση αν το έθεταν ευθέως και μετ’ επιμονής.

Η κατηγορηματική αντίθεση της ΔΗΜΑΡ – και ως ένα βαθμό του Ευ. Βενιζέλου – δεν αφήνουν περιθώρια ενδοτικότητας στην κυβέρνηση. Ηδη ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμο το θέμα των απολύσεων – και αυτό διαμήνυσε και χθες από την Κωνσταντινούπολη.

Οπως τόνισε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς τους τροϊκανούς, απολύσεις μπορεί να γίνουνμόνο κατόπιν αξιολόγησης και θα αφορούν επίορκους υπαλλήλους, αδικαιολογήτως απόντες και εκείνους που έχουν διορισθεί με ψευδή πιστοποιητικά.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *