Κάνουν χρονική διασπορά στα χαράτσια

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σχέδιο για το μοίρασμα μέσα στους επόμενους μήνες του… μεγάλου φορολογικού λογαριασμού που περιμένει τους φορολογούμενους άρχισε ήδη να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη  αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010 και 2011 έχει αποφασιστεί να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο, ενώ και το χαράτσι στα ακίνητα μελετάται να πληρωθεί σε έξι διμηνιαίες δόσεις. Την ίδια ώρα στο ΥΠΟΙΚ επεξεργάζονται εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων για θέσπιση ρύθμισης εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων σε έως και 60 δόσεις.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ανησυχεί έντονα για την πορεία των κρατικών εσόδων τους επόμενους μήνες με δεδομένο ότι η ύφεση και η εισοδηματική πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά εντείνονται. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που οι φορολογούμενοι θα βομβαρδιστούν από ειδοποιητήρια για την πληρωμή φόρων, χαρατσιών, εισφορών, τελών κλπ. Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζονται ήδη σενάρια για τον χρονικό επιμερισμό των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων. Στο τραπέζι της νέας ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ έχουν πέσει τα εξής:

– η καθυστέρηση της αποστολής των ειδοποιητηρίων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΓΠΣ, η αποστολή θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι και αφού προηγουμένως γίνουν ορισμένες τεχνικές τροποποιήσεις για τον υπολογισμό του φόρου. Στις εφορίες πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα ειδικό λογισμικό με το οποίο οι υπάλληλοι θα βλέπουν τη συνολική εικόνα του Ε9 (δήλωση ακίνητης περιουσίας) κάθε φορολογούμενου και θα μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις. Επίσης, επειδή ο ΦΑΠ υπολογίζεται σε ατομική βάση (σε αντίθεση με το ΕΤΑΚ) θα γίνουν και ορισμένοι ειδικοί υπολογισμοί από τη ΓΓΠΣ. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι τα ειδοποιητήρια του ΦΑΠ να μην συμπέσουν με τα ειδοποιητήρια του φόρου εισοδήματος τα οποία είναι φέτος βαριά και ασήκωτα.

– η εξόφληση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε έξι διμηνιαίες δόσεις. Η νομοθεσία προβλέπει πέντε δόσεις, ωστόσο, μελετάται να αυξηθεί σε έξι δόσεις προκειμένου να γίνει χρονική «διασπορά» του βάρους για τους φορολογούμενους.

– η θέσπιση νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων. Η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών σε έως και 60 δόσεις. Επίσης, όπως έγραψε το Capital.gr, μελετάται οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν το φετινό φορολογικό τους λογαριασμό τμηματικά. Ειδικά για φέτος μελετάται ο λογαριασμός των φόρων να μην ξεπερνά το 25% του εισοδήματός τους και το υπόλοιπο 75% να εξοφληθεί σε δυο ετήσιες δόσεις.

[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1541832″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *