Κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα – Οι προειδοποιήσεις Τρισέ ότι ο χρόνος τελειώνει αποτελεί μείζονος σημασίας εξέλιξη που μπορεί να προδικάζει ακόμη και έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ ή επιθετικό haircut 50%-60%

Κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα. Αυτό πλέον όλοι το κατανοούν από την συμπεριφορά των αγορών. Ωστόσο οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ. Κλ. Τρισέ ότι η Τρόικα δίνει μόνο λίγο χρόνο ακόμη στην Ελλάδα αποτελεί σοβαρότατη εξέλιξη και θα πρέπει το μήνυμα αυτό να αποκωδικοποιηθεί σωστά.

Τι άλλαξε και μέχρι πρότινος ο Τρισέ μονίμως ανέφερε ότι η Ελλάδα προσπαθεί; Τι σημαίνει η δήλωση η Ελλάδα έχει ακόμη λίγο χρόνο;
Αν εξαντληθεί ο χρόνος τι θα συμβεί;
Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα.
Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν εσχάτως για ελληνικό ευρώ υποτιμημένο 20% άρα ευρώ δύο ταχυτήτων ή επιστροφή στην δραχμή από την μια δίνουν μια λύση καθώς εμπεριέχουν υποτίμηση νομίσματος αλλά από την άλλη είναι άκρως επικίνδυνα για την συνοχή του ευρώ και της Ευρώπης.
Κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα.
Οι ευρωπαίοι έκαναν λάθος στην συνταγή.
Δεν είναι δυνατό μια υπερχρεωμένη χώρα να την δανείζεις ποντάροντας ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια της όταν μάλιστα δεν υπάρχει ίχνος ανάπτυξης;
Κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζουν ακόμη και την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ;
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν στρατηγικά καταστροφική για την Ελλάδα καταστροφική για τον πολίτη αλλά για την οικονομία θα είχε μόνο κάποια βραχυχρόνια οφέλη.
Αν επεξεργάζονται σχέδιο εξόδου για την Ελλάδα οι έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να το υποβάλλουν προς έγκριση στον ελληνικό λαό αν δεν το τολμήσουν να παραιτηθούν.
Κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα. Αυτό όλοι το κατανοούν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το χρέος της.
Είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να οδηγηθεί σε επιθετικό haircut 50% με 60% στα ομόλογα με απρόβλεπτες συνέπειες για τις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες θα καταλήξουν στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Κάτι δεν πάει καλά με την Ελλάδα οι απειλές Τρισέ και οι απειλές των Γερμανών είναι πολύ κακό σημάδι.

Τι υποστηρίζουν Τρισέ και Γερμανοί

Η Τρόικα δίνει λίγο ακόμη χρόνο στην Ελλάδα για να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις, προειδοποιεί σε ομιλία του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα επιτέλους “πρέπει να πήρε το μήνυμα” των αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη προ ημερών της Τρόικα στην Ελλάδα εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς συνεχείς ήταν οι διαπραγματεύσεις με τον Υπ. Οικονομικών, Ελευθέριο Βενιζέλο.
“Τα τραπεζικά stress tests έδειξαν ποιες ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται ΑΜΚ”, υπογράμμισε ο τραπεζίτης και επάινεσε την αξιοπιστία και σταθερότητα του ευρώ.
“Η Ιρλανδία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα”, τόνισε στη συνέχεια ο ίδιος, προσθέτοντας πως ότι “ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λειτουργεί εν μέρει ως ευρωομόλογο”.
Τέλος, ο Trichet ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ να αποφασίσει για τα ευρωομόλογα.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει καμία δανειακή βοήθεια το μήνα αυτό, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, φέρονται να δήλωσαν σήμερα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχος του γερμανικού κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), του κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Καγκελαρίου Merkel, φέρεται να δηλώνει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πάψει, αν η χώρα δεν επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει…

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *