Κίνδυνος για το taxis από το κίνημα “θα δηλώσω την τελευταία ώρα”

Του Σπύρου Δημητρέλη

Παρατάσεις των φορολογικών δηλώσεων φέρνει το άτυπο κίνημα «θα δηλώσω την τελευταία ώρα». Ο φόβος να πέσει ο μεγάλος όγκος των δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες της σχετικής προθεσμίας υποβολής αναγκάζει από τώρα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξετάζει τη χορήγηση παρατάσεων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η περίοδος υποβολής να παραταθεί ατύπως ακόμη και έως τα μέσα Αυγούστου!

Φέτος η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης έγινε υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους που το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (πλην των συνταξιούχων). Αυτό σημαίνει ότι από τις περίπου 2 εκατ. δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι ηλεκτρονικά, φέτος θα υποβληθούν μέσω ίντερνετ περισσότερες από 4 εκατ. Η αύξηση αυτή φέρνει το σύστημα taxisnet κοντά στα όριά του. Τα όρια αυτά θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι επιλέγουν να αναβάλουν για την τελευταία στιγμή την υποβολή της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να καθυστερήσουν όσο μπορούν περισσότερο την πληρωμή των νέων τσουχτερών φόρων που είναι ενσωματωμένοι στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 1,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν υποβληθεί περισσότερες από 4,5 εκατ. Υπάρχει ο κίνδυνος να υποβληθούν μαζικά οι φορολογικές δηλώσεις το διήμερο 13 έως 15 Ιουλίου οπότε και λήγει η περίοδος υποβολής των δηλώσεων. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξει μπλακ-άουτ στο σύστημα.

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει ήδη να συζητούν σε υπηρεσιακό επίπεδο την παροχή παρατάσεων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω ίντερνετ. Θεωρείται δεδομένη η παράταση έως τις 31 Ιουλίου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και άτυπη παράταση με την διατήρηση ανοικτής της ιντερνετικής πύλης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για μερικές ημέρες μέσα στον Αύγουστο.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή των χειρόγραφων φορολογικών δηλώσεων που έληξε κανονικά χθες παρατάθηκε ως τις 10 Ιουλίου προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1547661″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *