Κίνδυνος να ξεμείνουμε από ενέργεια!

Πολύ κοντά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα ιστορικά της χρονικά βρίσκεται η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μέρα με τη μέρα, αυξάνουν οι πιθανότητες να δηλώσει αδυναμία τακτοποίησης των υποχρεώσεων της απέναντι στους προμηθευτές της με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Δηλαδή των δύο βασικών ενεργειακών κινητήριων δυνάμεων της. Εννοείται πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι αρμόδιες αρχές θα κληθούν να διαχειριστούν κάτι πρωτόγνωρο, τουλάχιστον για τελευταίες, πολλές, δεκαετίες. Τη διανομή, δηλαδή, ενέργειας, με …δελτίο.

Το σενάριο ακούγεται – και είναι – εφιαλτικό, αλλά ήδη έχει αρχίσει να απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και φυσικά την πολιτική ηγεσία της χώρας. Κι όπως όλα τα δεινά αυτής της χώρας, οφείλεται βασικά στην έλλειψη ρευστότητας του κράτους, το οποίο εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές του υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ένα ανάλογο πρόβλημα είχε απασχολήσει πριν από μερικά χρόνια και την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα είχε μεγάλες οφειλές προς την προμηθεύτρια Ρωσία, η οποία εξ αυτού του λόγου, είχε κλείσει τις στρόφιγγες των αγωγών. Εννοείται ότι η Ελλάδα δεν θα ήθελε να ζήσει έναν τέτοιο εφιάλτη, αλλά είναι κι αυτό ένα από τα παρεπόμενα της κρίσης και ένα από τα επέκεινα μιας πιθανής εμπλοκής στην παροχή της δεύτερης οικονομικής βοήθειας από τους θεσμικούς πιστωτές της.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας καλύπτει το 35% των αναγκών της σε αργό πετρέλαιο από το Ιράν το οποίο ως γνωστόν απειλείται με εμπάργκο. Το κακό είναι ότι με τόση και τέτοια πίστωση σε πετρέλαιο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνει μόνο η Τεχεράνη.

Οπότε εύλογα γεννάται το ερώτημα: Αν εκλείψει η συγκεκριμένη πηγή, τότε τι θα γίνει;

ΠΗΓΗ: newscode.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *