Καμία σχέση το ισπανικό, με το ελληνικό μνημόνιο

Τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης της Ισπανίας αποκαλύπτει σήμερα η ισπανική εφημερίδα El Mundo. Ειδικότερα, προβλέπεται καθόλου πληρωμή μέχρι το 2017, 3% επιτόκιο με 10ετες πλάνο αποπληρωμής στη συνέχεια, δηλαδή αποπληρωμή μέχρι το 2027. Δεδομένου πως η Ισπανία πλήρωσε 6,8% στην τελευταία δημοπρασία 10ετών ομολόγων, οι όροι είναι καλοί.

Ραχόι: Οι τράπεζες θα αποπληρώσουν το δάνειο

Στο μεταξύ ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τόνισε την Τετα΄ρτη πως η μείωση των ελλειμμάτων εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό στόχο της ισπανικής κυβέρνησης, ενώ – όπως υποστήριξε – η κρίση στην Ισπανία συνδέεται με τα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ραχόι απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσαν μέλη της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, υπεραμύνθηκε του αιτήματος της χώρας για βοήθεια από την Ε.Ε. ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας πως το ισπανικό κράτος δεν διαθέτει τα χρήματα για την διάσωσή τους.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως παρά του ότι η βοήθεια θα παρασχεθεί μέσω της κυβέρνησης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα κληθεί να αποπληρώσει το βάρος του νέου χρέους.

Εξάλλου, σε επιστολή του προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ημερομηνία 6 Ιουνίου, που δημοσιεύεται σήμερα από την ισπανική κυβέρνηση, ο Ραχόι επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί άμεσα δράση ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση της μεταβλητότητας που πλήττει τις ευρωπαϊκές αγορές, ζητώντας από την ΕΚΤ να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα.

«Ο μόνος οργανισμός που έχει την ικανότητα να διασφαλίσει την αναγκαία σταθερότητα και ρευστότητα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρει ο Ραχόι.

Ακόμη, τονίζει πως η ευρωζώνη πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει την αναταραχή στις αγορές. «Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να σταθεροποιήσουμε τις αγορές και να συρρικνώσουμε το ρίσκο».

[sc:Πηγή id=”http://tvxs.gr/news/kosmos/apokalypsi-kamia-sxesi-ispaniko-me-elliniko-mnimonio” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *