«Καμπάνα» 45% για τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Περιθώριο δέκα ημερών έχουν 24.700 φορολογούμενοι, οι οποίοι έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011 και τα ποσά δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, να προβούν σε συμπληρωματικές δηλώσεις.

Στο υπ. Οικονομικών υπολόγιζαν πως θα εισπράξουν 2 δισ. από τα εμβάσματα, ωστόσο πλέον έχουν ρίξει τον πήχη, καθώς εκτιμούν ότι πολλοί φορολογούμενοι θα δικαιολογήσουν τα ποσά

Αν δεν το πράξουν μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να δικαιολογήσουν το «ακάλυπτο» ποσό, τότε θα τους επιβληθεί φόρος που φτάνει έως και το 45%.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι τα «ραβασάκια» με τον πρόσθετο φόρο θα ταχυδρομηθούν εντός του Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής η… προσέλευση των φορολογουμένων είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους σχεδόν 25.000 φορολογούμενους που έχουν λάβει σχετικό ειδοποιητήριο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πολύ λίγοι έχουν ενδιαφερθεί να προχωρήσουν στις διαδικασίες δικαιολόγησης των διαφορών μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των εμβασμάτων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 300 έχουν ήδη υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και τα δικαιολογητικά, ενώ συνολικά 3.500 έχουν έλθει σε επαφή με τις αρμόδιες ΔΟΥ, για να ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα οι περισσότεροι φορολογούμενοι που έκαναν δηλώσεις επικαλούνται κατά κύριο λόγο εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, υπεραξίες μετοχών και αποταμιεύσεις από εισοδήματα που απέκτησαν ακόμη και πριν από 15 με 20 χρόνια, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τους δίνει αυτό το δικαίωμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό που πρέπει να δικαιολογήσουν και οι 25.000 φορολογούμενοι φτάνει τα 7 δισ. ευρώ. Προκύπτει έτσι πως το Δημόσιο θεωρητικά θα μπορούσε να εισπράξει από τη φορολόγησή τους με συντελεστή 45% έως και 3,15 δισ. ευρώ. Αρχικά στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζαν έσοδα 2 δισ. ευρώ, αλλά πλέον έχουν ρίξει τον πήχη σε μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, καθώς συνυπολογίζουν πως πολλοί φορολογούμενοι είναι πιθανό να καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις διαφορές μεταξύ εισοδημάτων και εμβασμάτων.

Πάντως το βέβαιο είναι πως οι φορολογούμενοι που δεν θα κάνουν συμπληρωματική δήλωση έως τις 31 Ιανουαρίου, θα λάβουν εκκαθαριστικά με τον αναλογούντα φόρο και τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα σπεύσουν στις Εφορίες για να δικαιολογήσουν την προέλευση των κεφαλαίων που έβγαλαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν:

Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή να τεκμηριώνουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των τραπεζών, καθώς και πλήρη στοιχεία των συνδικαιούχων του εμβάσματος.
Ολα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των εκκαθαριστικών που έχουν υποβληθεί πριν από το 2004.

Κώστας Τσαχάκης

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *