”Καταιγίδα” μέσα στον Αύγουστο

Τρεις «καμπάνες» για εκατομμύρια φορολογούμενους και 200.000 αμειβόμενους με ειδικά μισθολόγια, 3 δισ. ευρώ για τα έσοδα του προϋπολογισμού, δύο εβδομάδες προθεσμία κι αν όλα πάνε… καλά η τρόικα θα συντάξει καλή έκθεση και θα ανοίξει ο δρόμος για τη δόση και την επαναδιαπραγμάτευση.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά από σήμερα αγώνα δρόμου ώστε μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, να έχει στείλει τα ειδοποιητήρια για την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων, με στόχο έσοδα 2,2 δισ. ευρώ, να έχει προετοιμάσει την εφαρμογή της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με στόχο έσοδα 600 εκατ. ευρώ, και να έχει κλείσει το κεφάλαιο «περικοπές στα ειδικά μισθολόγια».

Το τελευταίο είναι το μόνο που είναι διαπραγματεύσιμο και ήδη έχει υποβληθεί λίστα με ισοδύναμα μέτρα για να σωθεί ό,τι σώζεται. Τα δύο φορομέτρα θα έρθουν βρέξει-χιονίσει και αυτό που επιδιώκεται είναι ο επιμερισμός των επιβαρύνσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις και η ταυτόχρονη καταβολή επιδόματος θέρμανσης για να απαλυνθεί ο πόνος των φορολογουμένων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να ληφθούν μέτρα περίπου 3 δισ. ευρώ. Όπως εξειδίκευσε στη συνέχεια κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζονται τα εξής:

Τέλος ακινήτων: Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του τέλους ακινήτων επιδιώκεται να έχουν αποσταλεί έως τις 24 Ιουλίου και να βρίσκονται στα χέρια όλων των φορολογουμένων με ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν έχει καν λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο αποστολής των ειδοποιητηρίων. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για αποστολή τους με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά σε ξεχωριστό έντυπο και χωρίς την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, όμως το σχέδιο αυτό ενέχει τον κίνδυνο ο φόρος να μείνει απλήρωτος. Αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα είναι ο μέγιστος αριθμός των δόσεων εξόφλησης.

Τα ειδικά μισθολόγια: Πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι και αρχιερείς θα πρέπει σύμφωνα με το μνημόνιο να υποστούν μείωση αποδοχών σε μέσα επίπεδα 12% για να εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα χέρια της τρόικας βρίσκεται ήδη λίστα με 20 κωδικούς του προϋπολογισμού, στους οποίους οι περικοπές μπορεί να οδηγήσουν στα περιβόητα ισοδύναμα μέτρα εξοικονομήσεων 200 εκατ. ευρώ. Οι (αντι)προτεινόμενες περικοπές αφορούν καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες «από προμήθεια έντυπου υλικού, έως επιχορηγήσεις», όπως τόνισε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Πρώτο μέλημα είναι να περάσουν τα ισοδύναμα. Αν απορριφθούν, ενδεχόμενο το οποίο παραμένει ενεργό, δεύτερος στόχος θα είναι να υπάρξουν μικρότερες περικοπές από το 12% που προβλέπεται σε μέσα επίπεδα, ή τουλάχιστον να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις με προτεραιότητα στους ένστολους. Οι όποιες περικοπές αποφασιστούν τελικά είναι σαφές ότι θα εφαρμοστούν από την 1η Αυγούστου.

Η εξίσωση των φόρων: Αυτήν τη φορά θα γίνει. Παρότι έχει εξαγγελθεί και έχει αποσυρθεί πολλές φορές, από τις 15 Οκτωβρίου ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα εξισωθεί με αυτόν του πετρελαίου κίνησης. Η τιμή του θέρμανσης θα κάνει άλμα στο 1,40 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα από 1 ευρώ πέρυσι και η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει παράλληλα και τους σχεδιασμούς για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

[sc:Πηγή id=”http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/712813/Article.aspx” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *