Καταρρέουν οι εισπράξεις από ΦΠΑ και έμμεσους φόρους

«Στέγνωσαν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πληρώνουν διαρκώς παλαιά χρέη και ατελείωτα «χαράτσια» ακινήτων , αλλά αφήνουν απλήρωτους τους νέους φόρους εισοδήματος. Καθίζηση όμως σημειώνουν οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους, επειδή «πάγωσε» η αγορά. Έτσι η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα από φόρους (προ επιστροφών φόρων) έφτασαν στα 348 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α΄ τρίμηνο, υψηλότερα του στόχου στο Μνημόνιο κινήθηκαν τα έσοδα από:

α) τους φόρους περιουσίας (λόγω είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ) κατά 101 εκατ. ευρώ ή 16,6%,

β) τους έμμεσους φόρους περασμένων ετών (από ρυθμίσεις παλαιών χρεών κλπ) κατά 40 εκατ. ευρώ ή 75,8%, κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών Φ.Π.Α.

Αντιθέτως καταγράφεται υστέρηση εσόδων έναντι σχεδόν όλων των εισπρακτικών στόχων:

α) από Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 252 εκατ. ευρώ ή 7,3%, εκ των οποίων 126 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον Φ.Π.Α. πετρελαιοειδών

β) από τους φόρους συναλλαγών κατά 252 εκατ. ευρώ

γ) από τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους κατανάλωσης και ειδικότερα ο Ε.Φ.Κ. καπνού, κατά 144 εκατ. ευρώ. Ειδικά οι εισπράξεις από τον Ε.Φ.Κ καπνού αν και εξακολουθούν να είναι μειωμένες φαίνεται να ανακάμπτουν σταδιακά και η απόκλιση από το στόχο έχει περιοριστεί στο 19,8% έναντι 33,2% του πρώτου διμήνου.

δ) από Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων κατά 55 εκατ. ευρώ ή 5,1%.

ε) ακόμα και από το χαρτόσημο τα έσοδα είναι πεσμένα (αφού δεν γίνονται συναλλαγές) κατά 1 εκατ. έναντι του στόχου τριμήνου και 4 εκατ. έναντι του α΄τριμήνου του 2012.

στ) αλλά και στο φόρο εισοδήματος κατά 39 εκατ. ευρώ, αλλά και επιπλέον 39 εκατ. από άλλους άμεσους φόρους.

Τα δεδομένα αυτά προκαλούν έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, παρότι τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν κοντά στους στόχους. Αν και μειωμένα σε σχέση με το 2012 κατά 720 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους στο Μνημόνιο κατά 9% και τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2%.

Ωστόσο τα καθαρά φορολογικά έσοδα (πριν τις επιστροφές φόρων) είναι μειωμένα κατά 3% έναντι του στόχου και κατά 9% έναντι της περυσινής χρονιάς (περίπου 1,1 δισ. ευρώ). Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα φτάνει έτσι τα 348 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές φόρων πάντως υπερδιπλασιάστηκαν σε ένα μήνα και τον Μάρτιο ανήλθαν στα 117 εκατ. ευρώ (από 43 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και 53 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους). Συνολικά στο τρίμηνο οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 213 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ποσό 570 εκατ. ευρώ που διατέθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την αποπληρωμή επιστροφών φόρων παρελθόντων ετών. Μαζί δε με τις επιστροφές παρελθόντων ετών, ανήλθαν στα 783 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά δηλαδή στα 790 εκατ. που ήταν στόχος στο Μνημόνιο.

Τα οριστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πάντως πως στο α΄τρίμηνο του 2013, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ. Ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 2,3 δισ. ευρώ και είναι μεγαλύτερο έναντι τόσο του Ιανουαρίου όσο και του διμήνου Ιανουάριος-Φεβρουάριος του 2013 (415 εκατ. ευρώ και 487 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Την αντίστοιχη περίοδο του 2012 το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν έλλειμμα ύψους 334 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, μαζί με τους τόκους δανείων κλπ, μειώθηκε στα 1,3 δισ. ευρώ. Ο στόχος ήταν για 4,2 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι το έλλειμμα ήταν 7,3 δισ. ευρώ.

Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως επειδή οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012. Μειώθηκαν στα 11,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 11% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και 9% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το 1ο τρίμηνο.

Ειδικά το μήνα Μάρτιο οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. ευρώ, 12% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Ωστόσο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ήταν 671 εκατ. ευρώ κάτω από το στόχο. Αν τα λεφτά αυτά είχαν δαπανηθεί όπως προϋπολογιζόταν, το πρωτογενές πλεόνασμα των 508 εκατ. ευρώ θα «γύριζε» σε έλλειμμα 163 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι ενισχυμένα λόγω αυξημένων εισροών πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αιτήσεις πληρωμών που υποβλήθηκαν στο τέλος του 2012.

 www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *