Καυτό τετράμηνο για τις τράπεζες

Εν αναμονή της άμεσης καταβολής των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία θα έχουν μορφή ομολόγων που θα τηρηθούν σε ειδικό λογαριασμό στον ESM στο Λουξεμβούργο, οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν από σήμερα σε ένα “καυτό” τετράμηνο δράσης.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί την καταληκτική ημερομηνία από πλευράς εποπτικών τραπεζικών αρχών της Ε.Ε. προκειμένου οι διοικήσεις των τραπεζών να υποβάλουν τα στοιχεία των δανειακών φακέλων για την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR). Εφεξής και με ορίζοντα μέχρι τα τέλη του έτους και την ολοκλήρωση των νέων αυξήσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες, θα “τρέξει” μία σειρά διαδικασιών ενόψει ανακεφαλαιοποίησης, στενά συνδεδεμένη με τους χειρισμούς στο μέτωπο των “κόκκινων” δανείων και των νομοθετικών αλλαγών σε επίπεδο ΤΧΣ.

Ειδικότερα:

–    Γύρω στις 25 Αυγούστου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των stress tests, αυτή της άσκησης αντοχής των τραπεζών υπό το βασικό και το δυσμενές σενάριο. Αυτό προϋποθέτει ότι μέχρι τότε θα έχουν οριστικοποιηθεί οι παράμετροι διεξαγωγής των stress tests, δηλαδή κατά βάση οι παραδοχές για την ύφεση και την πορεία των “κόκκινων” δανείων.

–    Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η ΤτΕ θα εκδώσει όλες τις αναγκαίες διατάξεις για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα θα τροποποιηθούν οι νόμοι περί αφερεγγυότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θα τεθούν τα νέα αυστηρότερα κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας. 

–    Αρχές Σεπτεμβρίου οι τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στον SSM νέα business plans, καθώς επίσης και νέα πλάνα αναδιάρθρωσης.

–    Στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου θα βγει το πόρισμα των AQRs, δίνοντας απτή διάσταση του ζητήματος των προβληματικών δανείων των τραπεζών από τα οποία θα κριθεί εν τέλει και το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

–    Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα σχεδιαστεί η νέα διαδικασία επιλογής και διορισμού των μελών της εκτελεστικής επιτροπής και του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ, δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στους “θεσμούς”.

–    Έως τα μέσα Οκτωβρίου 2015 θα τροποποιηθεί ο νόμος για το ΤΧΣ ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη μεταφορά της Οδηγία BRRD και με το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. 

–    Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η ΤτΕ θα υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να τα αντιμετωπίσουν κατά κατηγορία.

–    Γύρω στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests.

–    Εντός του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα τροποποιηθεί και ο νόμος σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και να περιοριστεί η σύνδεση μεταξύ τραπεζών και κράτους.

–    Μέσα στον Οκτώβριο του 2015 αναμένεται να εξεταστεί η αναγκαιότητα νέων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διακυβέρνηση των τραπεζών θα ενισχυθεί επαρκώς και θα είναι πλήρως ανεξάρτητη.

–    Στο ίδιο διάστημα αναμένεται να επαναξιολογηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank και των συνεταιριστικών τραπεζών προκειμένου να γίνει προσπάθεια να ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια του ΤΧΣ. 

–    Μέχρι 15 Νοεμβρίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται και η καταβολή των υπολοίπων 15 δισ. ευρώ από το “πακέτο” του ESM για τις τράπεζες

–    Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

–    Μέσα στον Δεκέμβριο οι αρχές θα διαμορφώσουν συντονιστικούς μηχανισμούς για τους οφειλέτες με μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια χρέη.

–    Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *