Κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το deal Εθνικής – Eurobank – Η Τρόικα μπλοκάρει διαδικασίες

Σε φιάσκο φαίνεται ότι οδηγείται η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank καθώς η Τρόικα θέτει όρους για την υλοποίηση του deal.

Η Τρόικα θεωρεί ότι το σχήμα Εθνικής – Eurobank δεν θα χρειαστεί μόνο 15,5 δις ευρώ κεφάλαια αλλά περισσότερα και ως εκ τούτου το νέο σχήμα θα κρατικοποιηθεί καθώς θα περάσει εξολοκλήρου στον έλεγχο του ΤΧΣ.

Να σημειωθεί ότι το www.bankingnews.gr έχει αποκαλύψει ότι ανεξαρτήτως των πρόσθετων προβλέψεων για προβληματικά δάνεια που θα απαιτήσουν κεφάλαιο η Εθνική θα χρειαστεί να επανατιμολογήσει τα δάνεια σε εύλογες αξίες και αυτό σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση 1,5 δις ευρώ, λόγω του deal με την Eurobank.

Η βασική ανησυχία της Τρόικα είναι ότι το νέο σχήμα υπό την Εθνική θα κρατικοποιηθεί και ως εκ τούτου θα είναι σχεδόν αδύνατο να πωληθεί στο μέλλον.

Για τον λόγο αυτό προτείνεται η Εθνική και η Eurobank να υλοποιήσουν 2 διαφορετικές αυξήσεις κεφαλαίου η Eurobank ελλείψει βασικού μετόχου θα κρατικοποιηθεί άμεσα και η Εθνική να επιδιώξει να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.

Με δεδομένη την αρνητική καθαρή θέση της Εθνικής -2,8 δις ευρώ και με τα ασφαλιστικά ταμεία κατεστραμμένα είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί ο στόχος του 10% ακόμη και αν πωλούσε το 28% της Finansbank.

Οι σοβαρές αιτιάσεις της Τρόικα δεν σταματούν μόνο στο ζήτημα της κρατικοποίησης αλλά και στο επίσης βασικό ζήτημα ότι οι 2 τράπεζες συγχωνευόμενες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια συγκριτικά με το να ανακεφαλαιοποιηθούν μόνες τους.

Η Εθνική λοιπόν μετά την αποτυχία να πάρει παράταση για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου, άρα εκ των πραγμάτων το αργότερο έως τα τέλη Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Με βάση τους νέους σχεδιασμούς το ΤΧΣ μετά την ολοκλήρωση των 2 αυξήσεων κεφαλαίου της Εθνικής και Eurobank θα αποφασίσει αν οι 2 τράπεζες πρέπει ή όχι να συγχωνευθούν.

Η Κυβέρνηση και το ΤΧΣ θέλουν να προχωρήσει το deal αλλά η Τρόικα έχει αντικειμενικές ενστάσεις.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση αναζητά λύση για το τεράστιο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το www.bankingnews.gr το οποίο είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κρατικοποίησης αλλά και των πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων αλλά και το ρίσκο του deal.
Δυστυχώς, δέχθηκε μια επίθεση άνευ προηγουμένου από την διοίκηση της Εθνικής αλλά οι εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα τις αιτιάσεις μας για το deal και τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το όλο deal να καταλήξει σε φιάσκο αν πολύ άμεσα δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Δυστυχώς η κατάσταση έχει περιπλακεί γιατί απλά το σχήμα Εθνικής – Eurobank οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κρατικοποίηση.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

9 σχόλια σχετικά με το “Κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το deal Εθνικής – Eurobank – Η Τρόικα μπλοκάρει διαδικασίες”

    1. Προφανώς εννοεί, ότι πχ για το δικό μου στεγαστικό, υπολογίζει μεγαλύτερη αξία του προσημειωμένου ακινήτου, από την τρέχουσα πραγματική εμπορική, που έπιασε πάτο.

      Έτσι, στα χαρτιά φαίνεται ότι αν εγώ σταματήσω να πληρώνω, θα πλειστηριάσει το ακίνητό μου για Χ ποσό, ενώ στην πραγματικότητα θα πιάσει Χ-30%.

       

      1. Κατάλαβα….όσο για το τί θα πιάσει στον πλειστηριασμό….ας το καλύτερα μή γίνω χυδαίος! Σύντομα θα αναγκαστούν να επανατιμολογήσουν προς τα κάτω τις…απαιτήσεις τους!

  1. Το κλείσιμο του άρθρου θέλει  λίγη προσοχή. Αν κρατικοποιηθούν, (ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΛΑ ΡΩΤΑΩ) τι θα σημαίνει ? ότι θα χρωστάς στο κράτος το δάνειο ?  Δηλαδή στο δημόσιο ? δηλαδή άμεσα πλειστηριασμοί και φυλάκιση? Είχα διαβάσει ότι όταν ήρθε η Μέρκελ , οι πρώτοι που είδε ήταν  ,Νανόπουλος της Eurobank ,ο αντίστοιχος στης Εθνικής και της deutsche bank. Μάλιστα το άρθρο έκανε αναφορά ότι μετά η deutsche bank θα αφομοιώσει αυτό το σχήμα και ‘αφηνε να εννοηθεί ότι με αυτό τον τρόπο οι Ελληνικές τράπεζες θα περάσουν στα χέρια των ξένων. Τώρα κάτι άλλο μαγειρεύεται…… αλλά στα πέριξ θα είμαστε για να το σχολιάσουμε και αυτό.  

    1. Μάλλον πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε πίσω από τις γραμμές.

      Αν κρατικοποιηθεί μια τράπεζα, το θέμα δεν είναι σε ποιον θα χρωστάμε τα δάνεια μας, αλλά ποιος θα πληρώσει τα ελλείμματά της.

      Μάντεψε! ο κυρίαρχος λαός.

  2. ναι αλλα το ερωτημα παραμενει μεγαλο.Αν κρατικοποιηθουν οι τραπεζες και χρωστας μετα στο κρατος ,τι κανεις ?
    Θα ισχυουν ολοι αυτοι οι νομοι που ειναι και τωρα αν χρωστας στο δημοσιο ?
     

    1. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεδομένου ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις ψήφισαν ο,τι νόμο ήθελαν, χωρίς να υπάρξει αντίδραση από το λαό, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα.

      1. Καλύτερα να γίνουν όλες οι τράπεζες κρατικές. Ετσι θα μπορούν να λάβουν πιο γενναίες αποφάσεις για κούρεμα χρεων στους πολίτες.

    2. Τα χρέη σε κρατικές τράπεζες είναι και πάλι ιδιωτικά. Δέν έχουν κανένα ποινικό χαρακτήρα. Αν ήταν έτσι τότε όσοι χρωστούσαν ληξιπρόθεσμα στην ΑΤΕ και το ΤΤ θα πρεπε να ναι φυλακή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *