Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το PSI- Το IIF κατηγορεί την Ελλάδα και παύει τις διαπραγματεύσεις

Το θρίλερ με το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους συνεχίζεται και η όλη διαδικασία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (ΙΙF) αποφάσισε να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να εξεταστεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της διαδικασίας.
Σύμφωνα με το IIF η Ελλάδα δεν έχει δώσει κάποια εποικοδομητική ακόμη απάντηση στους πιστωτές της, ενώ παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία ότι η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις κάποια φάση, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για συγκεκριμένη ημερομηνία.

Την ίδια ώρα, άλλες διαρροές κάνουν λόγο για μετριασμό της αισιοδοξίας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Mετά και τη νέα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου, του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και του γενικού διευθυντή του IIF, C. Dallara, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι βασικές πτυχές και λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, διεμήνυαν νωρίτερα άλλες κυβερνητικές πηγές, ενώ μείζον ζήτημα είναι κατά πόσο ή όχι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή νόμου για τις ρήτρες συλλογικής δράσης.
Η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο PSI, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, απαντώντας στις φήμες ότι η διαδικασία επισπεύδεται ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.
Η γαλλική τράπεζα, Societe Generale, βλέπει επίσης συμφωνία εντός των επόμενων ημερών, ενώ το περιοδικό Spiegel – με σημαντικές πηγές πρόσβασης στην γερμανική κυβέρνηση – δεν αποκλείει ακόμη και κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, περιορίστηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης St. Seibert.
Σε νέα παρέμβασή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι η όποια συμφωνία προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης – 27ης Οκτωβρίου.

Συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες βλέπει η Societe Generale
Η συμφωνία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο haircut κατά 50% του ελληνικού χρέους, έχει πολλές πιθανότητες να επιτευχθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Societe Generale, Φρεντερίκ Ουντεά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που διαρρέονται και από άλλες πηγές, έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να κλείσει η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, ενώ η επίσημη πρόταση είναι πιθανό να γίνει έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο Ουντεά αναφέρει ότι «οι τράπεζες έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ενώ αποκάλυψε ότι «οι τελικές απώλειες μπορεί να υπερβούν το αρχικά συμφωνημένο 50%».
Ο Ουντεά, σχολιάζοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης, σημείωσε, ότι η κρίση χρέους έχει επεκταθεί πέρα από την περιφέρεια της ευρωζώνης, χωρίς να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μία υποβάθμιση της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης είναι πιθανή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Spiegel: Με αποτυχία κινδυνεύει να στεφθεί το PSI

Κορυφώνεται η συζήτηση στη Γερμανία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με το περιοδικό Spiegel να σημειώνει σήμερα ότι το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας κινδυνεύει να αποτύχει.
Το ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο χρόνος για συμφωνία τελειώνει», δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, πρόεδρος του IIF μετά τη συνάντησή του με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι βασικά προβλήματα με τους πιστωτές δεν έχουν επιλυθεί ακόμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αν δεν συμμετάσχουν στο απαραίτητο «κούρεμα» του χρέους όλοι οι επενδυτές. «Αυτό μπορεί να συμβεί, αν δεν συμμετάσχουν σε ποσοστό 100% οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων στην απομείωση του χρέους», δήλωσε σε ελληνικό ραδιοσταθμό. «Και τότε θα απαιτηθεί επιπλέον στήριξη από τους εταίρους της Ευρωζώνης».
Ο πρόεδρος των γερμανικών ταμιευτηρίων (Sparkassen) Χάινριχ Χάαζις απαίτησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο: Δεν μπορεί να φανταστεί – είπε – ότι μπορούν να γίνουν οικειοθελώς δεκτά αιτήματα για μεγαλύτερο «κούρεμα». «Η όλη διαδικασία, από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου 2011, έχει τραβήξει πολύ χρονικά», τόνισε.

Handelsblatt: Θησαυρός ή άνθρακες τα ελληνικά ομόλογα;

Ο τζόγος με τα ελληνικά ομόλογα γίνεται όλο και πιο απροσχημάτιστος, διαπιστώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα
Μπορεί το παιχνίδι να έχει υψηλό ρίσκο, αλλά έχει και απίστευτα υψηλές αποδόσεις. Εάν κάποιος μπορούσε να αγοράσει χθες ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με λήξη στις 20 Μαρτίου του 2012 στην  τρέχουσα αξία τους, που είναι στο 44% της ονομαστικής, θα είχε ετησιοποιημένη απόδοση 670%. Η επισήμανση περιέχεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Handelsblatt».
Θεωρητικά, αναφέρει το ρεπορτάζ, όποιος έχει τη δυνατότητα να κάνει τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα με κοντινή ημερομηνία λήξης, έχει εξαιρετικά υψηλά αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στο 100%.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι θα ήταν αποδοτικό για τους κατόχους τίτλων μικρής ωρίμανσης να τους κρατήσουν, καθώς οι μικροί ιδιώτες επενδυτές δεν λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Για όσους όμως έχουν τίτλους μεσαίας και μεγαλύτερης διάρκειας, συνιστάται να λάβουν μέρος στην σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί.
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποσοστό του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια μικρών ομολογιούχων, εκτιμάται όμως από την αγορά, ότι αντιστοιχεί σε περίπου 2% του συνολικού.
Μέχρι τώρα οι μικροί ομολογιούχοι όλων των κατηγοριών δεν υποχρεούνται να λάβουν μέρος στο «κούρεμα» αλλά λέγεται ότι υπάρχουν σχετικές σκέψεις. Η έκδοση σχετικής αναγκαστικής πράξης είναι δυνατή, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ομολόγων διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.
Η αναγκαστική συμμετοχή όμως θα είχε πολλές δυσάρεστες συνέπειες και δεν θα γινόταν αποδεκτή ούτε από τους Ευρωπαίους, λόγω των φόβων ότι ανάλογες πρακτικές θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες αλλά και επειδή η ΕΚΤ θα έπρεπε να διαγράψει τις δικές της απαιτήσεις, ύψους περίπου 54 δισ. ευρώ.
Σε αυτές τις υποθέσεις εστιάζουν και οι αρεσκόμενοι στην κερδοσκοπία, καθώς  οι αποδόσεις μπορούν να είναι πολύ μεγάλες, ενώ οι πιθανές ζημιές, που μπορούν να φθάσουν μέχρι την ολική απώλεια, εξαρτώνται από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το PSI  και την πτώχευση της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *