Κλειστές όλη την εβδομάδα οι τράπεζες

Στην απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες όλη τη εβδομάδα και να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι καταλήγει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Που αναμένεται να μπει το όριο αναλήψεων. Οι επίσημες ανακοινώσεις και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που συνεδρίασε νωρίτερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιβληθούν και κεφαλαιακοί έλεγχοι. Το χρηματιστήριο δεν αναμένεται να λειτουργήσει όσο είναι κλειστές οι τράπεζες. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές όλη την εβδομάδα και το όριο στις αναλήψεις θα κινηθεί περίπου στα 200 ευρώ.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Στην επιβολή τραπεζικής αργίας (Bank Holiday) και ταυτόχρονα κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τον ELA στα επίπεδα που ήταν την περασμένη Παρασκευή.

Μετά την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο έχει συσταθεί από το 2010, με στόχο να παρεμβαίνει όταν διαταράσσεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να δήλωσε στο ΒΒC ότι υπό εξέταση είναι η επιβολή τραπεζικής αργίας (Bank Holiday) και capital controls. Λίγο αργότερα ο ίδιος μέσω tweet τάχθηκε κατά της ιδέας: Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης είναι μια αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την ίδια την έννοια. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls. Αντίθετα, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση πάντως ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε: με την χθεσινή απόφαση το Eurogroup στέρησε από τους Ελληνες τη δυνατότητα να πουν ένα «ναι» ή ένα «όχι». Οι Ελληνες θα επιδείξουν νηφαλιότητα και εμείς θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η ομαλότητα στην καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση τα επιτελεία των τραπεζών βρίσκονται όλα στις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις. Το σενάριο της κήρυξης τραπεζικής αργίας (bank holiday) για μερικές ημέρες, ίσως και για ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, με ταυτόχρονη επιβολή capital controls έχει στόχο να προστατευθεί αφενός το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και αφετέρου να περιορισθεί η μετάδοση της κρίσης προς το ευρωσύστημα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω ATMs. Για τις αναλήψεις όμως θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο. Παράλληλα, θα λειτουργήσει επιτροπή στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία θα αναλάβει να εξετάζει τα αιτήματα επιχειρήσεων για συναλλαγές με το εξωτερικό, επί των οποίων επίσης θα τεθούν περιορισμοί.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το ΔΣ. της κεντρικής τράπεζας καλωσορίζει τη δέσμευση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουν την ισχύ των οικονομιών της ευρωζώνης και να είναι έτοιμα να κάνουν αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών να διεξαχθεί δημοψήφισμα και τη μη επέκταση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδα, το συμβούλιο δηλώνει ότι θα εργαστεί σε στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Δεδομένων των συνθηκών, το κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που ήταν την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.

Το συμβούλιο είναι έτοιμο να επανεξετάσει την απόφαση.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε συνεργασία με την ΤτΕ ΕΛΛ +2,08% ΕΛΛ +2,08% και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των οικονομιών της ευρωζώνης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: Η ΤτΕ ΕΛΛ +2,08% ΕΛΛ +2,08% ως μέλος του ευρωσυστήματος θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

Το Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις στην νομισματική πολιτική και την ισορροπία των ρίσκων σε ότι αφορά τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της εντολής του.

Το συμβούλιο

Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, βάσει του νόμου, είναι το θεσμικό όργανο που δύναται να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών την ανάγκη επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Τι θα γίνει λοιπόν στην περίπτωση που το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας εισηγηθεί την επιβολή capital controls; Την απόφαση την παίρνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να νομοθετήσει.

Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας αποτελείται από: Πρόεδρος ο υπουργος Οικονομικών, αντιπρόεδρος ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το ΓΛΚ, ο διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ +2,08% ΕΛΛ +2,08%, ο πρόεδρος του ΤΧΣ, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο υποδιοικητής της TτΕ κος Μουρμούρας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης οι κ.κ. Μάρδας και Χουλιαράκης καθώς και η Νάντια Βαλαβάνη.

2 σχόλια σχετικά με το “Κλειστές όλη την εβδομάδα οι τράπεζες”

  1. είμαι περίεργος αν όντως οι τράπεζες μείνουν κλειστές μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οι εισπρακτικές θα συνεχίσουν να τηλεφωνούν?

  2. Ναι θα συνεχίσουν 🙂 που θα πληρώσεις είναι κάτι το διαφορετικό.. ίσως να στέλνουν και courier να παραλάβει το χρήμα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *