«Κολασμένες» οι επόμενες 50 ημέρες για την κυβέρνηση

«Καυτό» δίμηνο θα είναι αυτό του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου για το οικονομικό επιτελείο. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου βρίσκονται κοντά στο μηδέν ενώ  έως το τέλος  Αυγούστου θα πρέπει να έχει «κλείσει» όλο το πακέτο συμφωνίας με την τρόικα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολής της επόμενης δόσης από το δεύτερο δάνειο στήριξης της χώρας.
Αυτό θα γίνει στο Εurogroup του Οκτωβρίου και μέχρι τότε καλούνται στο Γενικό Λογιστήριο  να σφίξουν κι άλλο τα «λουριά» στις κρατικές δαπάνες κάτι που θα διογκώσει τις εσωτερικές οφειλές του κράτους. Οι τελευταίες έχουν ήδη φθάσει στα 6,62 δις. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 6,44 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.
Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφιχτό και οι επόμενες πενήντα ημέρες είναι, όπως μεταδίδει το υπουργείο Οικονομικών, ίσως οι πιο κρίσιμες από το Μάιο του 2010 που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση ήταν από νωρίς ενήμερη για την καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων του Ιουνίου και του Αυγούστου. Για το λόγο είχε έρθει σε συμφωνία με την Τρόικα για να μπορέσει να «δανεισθεί»  τα 3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αλλά 3 δις. ευρώ θα αντλήσει από την αγορά με τις πρόσθετες εκδόσεις  εντόκων γραμματίων που θα δημοπρατήσει το επόμενο διάστημα ο ΟΔΔΗΧ.
Σε  ότι αφορά  το ομόλογο των 3,2 δις. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου και βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, στο οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν ότι ως προς το ζήτημα αυτό ισχύουν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,  που δείχνουν προς την κατεύθυνση μίας τεχνικής λύσης.
Αυτό βέβαια που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων τα οποία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, συνέχισαν και τον Ιούλιο τις χαμηλές πτήσεις, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια της Τρόικας για τρύπα 2 δις. ευρώ στο τέλος του έτους.

Το χρονοδιάγραμμα με το οποίο είναι αντιμέτωπο το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες 20 ημέρες έχει ως εξής:

-Οι επικεφαλής της τρόικας πρόκειται να έρθουν  τέλος Αυγούστου και θα μείνουν  στην Αθήνα  όλο τον Σεπτέμβριο. Θα έρθουν να εξειδικεύσουν τα μέτρα από το νέο πακέτο των 11,5 δις ευρώ που αφορά τη διετία 2013-2014 αλλά και των πρόσθετων μέτρων που αναμένεται να ζητηθούν για να καλυφθούν οι μεγάλες αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού. Τα μέτρα αυτά όπως και τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια βρίσκονται ακόμη στον «αέρα».
-Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα προχωρήσουν στη σύνταξη της έκθεσης για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, δηλαδή του μνημονίου.
-Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει καταρτισθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο και οι σχετικοί εφαρμοστικοί νόμοι.
-Αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού στον οποίο θα αποτυπώνονται τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για τα επόμενα έτη.
–  Στις 14 Σεπτεμβρίου στο άτυπο  Εurogroup για την Ελλάδα  πρόκειται να παραδοθεί η έκθεση της Τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.  Η ίδια έκθεση θα σταλεί και στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
– Στο Εurogroup του Οκτωβρίου θα ληφθεί η απόφαση για τη συνέχιση ή όχι της χρηματοδότησης της Ελλάδας με την καταβολής της δόσης των 31,5 δις ευρώ. Στην Ελλάδα θεωρούν αυτή την δόση δεδομένη.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχή κατάληξη όλης της διαδικασίας και της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, τονίζουν ότι τα περισσότερα εξαρτώνται από τον πολιτικό παράγοντα, δηλαδή την αποφασιστικότητα των τριών πολιτικών αρχηγών να κάνουν τις αναγκαίες επιλογές και να πάρουν τις σκληρές αποφάσεις  που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης από το πακέτο βοήθειας της τρόικας και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *