Κοντά σε συμφωνία – Σχεδόν έτοιμα τα μέτρα του νέου δανείου – Aπολύσεις 50 χιλ δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές έως 20% στις βασικές συντάξεις

Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 το βράδυ, θα ανακοινωθούν οι λεοπτομέρειες της συμφωνίας Ελλάδας – τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές διαρροές. Νωρίτερα στις 18:30 ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος θα έχει συνάντηση με τον Ch. Dallara του IIF για την οριστικοποίηση του PSI+…

Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Eurogroup. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μέχρι την Πέμπτη αναμένει η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel την έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα…

Πλέον Ελλάδα και τρόικα επεξεργάζονται το τελικό έγγραφο των νέων μέτρων που απαιτούνται για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, που περιλαμβάνει απολύσεις 50.000 δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές έως 20% στις βασικές συντάξεις.

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τριμερούς συνεχίστηκαν ως αργά το βράδυ της Δευτέρας, με στόχο την οριστικοποίηση των όρων για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

Αργά το απόγευμα αναμένεται να προσέλθουν στο γραφείο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο οι πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης, ώστε σε κοινή σύσκεψη να “ανάψουν το πράσινο φως” και να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα.

Η τρόικα έχει ζητήσει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα πραγματοποιηθούν τέτοιες συναντήσεις.

Στόχος είναι να προσδιοριστούν τα πρόσθετα μέτρα 3,2 δισ. ευρώ που απαιτούνται φέτος για να εκτελεστεί ομαλά ο προϋπολογισμός, εξαιτίας της μεγαλύτερης επιβράδυνσης που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία. Η ύφεση εκτιμάται ότι το 2012 θα φθάσει τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ έναντι 2,5% που είχε εκτιμήσει αρχικά η κυβέρνηση.

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η τρόικα κατεβάζουν το έλλειμμα του 2011 στο 9,1% με 9,2% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 9,5%. Εν τούτοις, παραμένει αρκετά υψηλότερο του αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 8,5% που προέβλεπε η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2012.

Η απόκλιση του 0,7% , κυρίως λόγω των εσόδων από το τέλος ακινήτων (πλησιάζουν τα 2,5 δις. ευρώ) διαμορφώνει το πακέτο των πρόσθετων μέτρων για το 2011 στα 1,5 δις. ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εντατικών διαβουλεύσεων, ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι σκληρές και πως παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, νέα ζητήματα έχουνν ανακύψει…
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τρόικα απαιτεί πρόσθετες περικοπές ύψους 600 εκατ. ευρώ από την ελληνική πλευρά για το 2012, προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία….

“Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα συνεχίζονται και είναι προφανές ότι ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

“Διότι η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες”, πρόσθεσε.

“Από την  άλλη μεριά, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η αποτυχία του προγράμματος, η  χρεοκοπία της χώρας, συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες. Και δυστυχώς, αντί να δούμε αυτό το τραγικό δίλημμα κατάματα και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με εθνική ενότητα, να καταλάβουμε τι έχει συμβεί τις τελευταίες πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, σε μια κατάσταση που προσβάλει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, είναι πάρα πολλοί αυτοί, οι οποίοι ξοδεύουν τις δυνάμεις τους σε μια συμβατική, ξεπερασμένη κομματική αντιπαράθεση, γεμάτη μικρότητες, σα να μην έχει συμβεί τίποτα, σα να είμαστε στο 2009 ή στο 1999. Δυστυχώς, είμαστε αλλού και δεν λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό”, διεμήνυσε σε δραματικούς τόνους ο κ. Βενιζέλος.

“Κάποιοι πιστεύουν  ότι συζητώντας μεταξύ μας οι Έλληνες, τα πολιτικά κόμματα, οι αρχηγοί των  κομμάτων με τον Πρωθυπουργό που  τα ίδια τα κόμματα διάλεξαν και στηρίζουν στη Βουλή, διαπραγματευόμαστε. Όχι! Δεν διαπραγματευόμαστε όταν μιλάμε μεταξύ μας. Κανείς δεν είναι πιο σκληρός από τον άλλον. Κανείς δεν είναι πιο φιλολαϊκός από τον άλλον. Δεν υπάρχει –πιστεύω- ένας που να θέλει να περιορίσει μισθούς και συντάξεις, που να θέλει να περιορίσει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων. Και ψεύδεται όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες ή αγωνίζεται εδώ, εσωτερικά, μόνος του. Ο αγώνας και  η διαπραγμάτευση γίνεται όταν συναντάμε  τους εντεταλμένους εκπροσώπους των εταίρων μας και των διεθνών οργανισμών που μετέχουν στην τρόικα. Η διαπραγμάτευση γίνεται όταν αντιμετωπίζεις τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τη διεθνή κοινή γνώμη, τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια άλλων χωρών που στηρίζουν την Ελλάδα και θέλουν να βλέπουν να γίνονται στην Ελλάδα αυτά που γίνονται στον δικό τους τόπο ή κατά τη δική τους αντίληψη. Είναι τόσο σκληρή η διαπραγμάτευση που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και τα μέτωπα ανοίγουν σε άλλα σημεία. Είναι μια Λερναία  Ύδρα. Και επειδή κανείς δεν είναι Ηρακλής από μόνος του για να αντιμετωπίσει τη Λερναία Ύδρα πρέπει όλοι μαζί, χωρίς μικρότητες και χωρίς εξυπνακισμούς, να δώσουμε αυτή τη μάχη, να πείσουμε τους Έλληνες, να τους δώσουμε την εικόνα όλου του σχεδίου και να προχωρήσουμε προς τη λύση που έχουμε επιλέξει, που είναι να μείνουμε στο ευρώ, να μείνουμε στην Ευρώπη και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος”, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *