«Κούρεμα» των στεγαστικών στην αξία των ακινήτων εξετάζουν οι τράπεζες

Στα στεγαστικά θα κριθεί η «μάχη» των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια, καθώς πρόκειται για μια ευαίσθητη κατηγορία ενυπόθηκων απαιτήσεων που δύσκολα παίρνει τον δρόμο του πλειστηριασμού.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές του κλάδου, οι τράπεζες εξετάζουν εναλλακτικά μέτρα ανάκτησης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεών τους, καθώς το «σφυρί» είναι η ύστατη λύση για τα στεγαστικά δάνεια.

Μία πρόταση που εξετάζουν οι συστημικές τράπεζες, υπό την πίεση του εποπτικού βραχιόνα της ΕΚΤ, είναι να κουρεύεται το «κόκκινο» δάνειο στο ποσό της τρέχουσας αξίας του ακινήτου που έχει ληφθεί ως εξασφάλιση, ώστε να έχουν οι οφειλέτες κίνητρο να εμφανιστούν ξανά στο γκισέ της τράπεζας. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, πάντως, ότι το ύψος του κουρέματος θα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η συνολική περιουσιακή αξία του οφειλέτη, καθώς και η οικονομική του δυνατόητητα.

Πρόσφατα, η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, τάχθηκε υπέρ του «ιρλανδικού μοντέλου» που προβλέπει διαγραφή ενός μέρους του στεγαστικού δανείου (μη βιώσιμου), ώστε να μπορεί ο οφειλέτης να εξυπηρετεί το βιώσιμο μέρος, ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα. Πρόκειται για το προϊόν «split mortage», το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιρλανδία –η οποία επίσης μαστίζεται από βαθιά τραπεζική κρίση λόγω υψηλών επισφαλειών.

Σημειώνεται ότι και οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ήδη κίνητρα στους δανειολήπτες με «πάγωμα» ενός μέρους της οφειλής τους. Η διαφορά, όμως, είναι ότι δεν προβλέπεται διαγραφή του κεφαλαίου του δανείου, αλλά «πάγωμα» των τόκων για ορισμένα χρόνια. «Υπό προϋποθέσεις και μόνο στα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες εξετάζεται κούρεμα του κεφαλαίου και μόνο εκεί που κρίνεται απαραίτητο», αναφέρει πηγή συστημικής τράπεζας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τράπεζες κάνουν πιο «γενναιόδωρες» προτάσεις πριν «πακετάρουν» τις απαιτήσεις για πώληση σε funds, καθώς κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να δελεάσουν τους οφειλέτες, οι οποίοι συνήθως έχουν αρκετά χρόνια να πληρώσουν έστω και ένα σεντ από το δάνειό τους.

Εκτός πλατφόρμας τα στεγαστικά δάνεια κάτω των 200.000 ευρώ

Τα στεγαστικά δάνεια, και ειδικά οι πρώτες κατοικίες, αποτελούν «ανάθεμα» για τις τράπεζες, οι οποίες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν σε πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών κάτω των 200.000 ευρώ και λοιπών σπιτιών κάτω των 100.000. «Ο χειρότερος εφιάλτης μου θα ήταν να επισπεύσουμε εκ παραδρομής μια πρώτη κατοικία, χαμηλής αξίας, ξεσπιτώνοντας μια οικογένεια», εξομολογείται ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Προς το παρόν, πάντως, οι τράπεζες δεν σκοπεύουν να συμπεριλάβουν τα στεγαστικά δάνεια στα πακέτα που «ετοιμάζουν» τους τελευταίους μήνες για πώληση στα funds εντός του έτους και του 2018.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη που διέθεσε για πώληση ενυπόθηκο χαρτοφυλάκιο, το οποίο όμως αφορά μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Ανάλογες κινήσεις δρομολογούν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Η Alpha Bank αναμένεται να είναι η επόμενη που θα πάρει τη σκυτάλη, ενώ η Eurobank να προγραμματίζει την πρώτη πώληση δανείων με εξασφαλίσεις το 2019, σύμφωνα με πληροφορίες.

Για τα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις ρυθμίσεις. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, στόχος είναι να «πρασινίσουν» τα δάνεια μέσω ρυθμίσεων και όχι να συσσωρεύουν οι τράπεζες στον ισολογισμό τους τα ακίνητα που αγοράζουν από τους πλειστηριασμούς που επισπεύδουν οι ίδιες. Πρόσφατα, ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή διαμήνυσε ότι «δεν θέλουμε οι τράπεζες να γίνουν εταιρείες real estate».

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *