«Κούρεμα» ως και 50% οφειλών για 31.000 αγρότες

Ρυθμίσεις δανείων με «κούρεμα» της συνολικής οφειλής ως και 50% θα μπορεί να κάνει σε αγροτικά δάνεια η υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική με βάση την απόφαση που έλαβε χθες η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος η απόφαση προβλέπει για όλες τις υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες τη δυνατότητα να προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων με ορίζοντα δέκα ετών και όχι πέντε που ισχύει σήμερα.
Ειδικά όμως στην υπό εκκαθάριση Αγροτική παρέχεται το δικαίωμα ρύθμισης δανείων 31.000 αγροτών, «με ιδιαίτερα επωφελείς όρους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρ ότι η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμη αναρτηθεί, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η φράση «ιδιαίτερα επωφελείς όροι» σχετίζεται με την παροχή δυνατότητας στην υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική να ρυθμίζει δάνεια και με βάση το νόμο Δένδια για τα κόκκινα δάνεια (ν 4307/ 2014).

Ειδικότερα η απόφαση προβλέπει ότι η υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτική θα μπορεί μόνο για το χαρτοφυλάκιο των αγροτικών δανείων της να προχωρά σε συνδυασμό του κανονισμού που διέπει τις ειδικές εκκαθαρίσεις με τις διατάξεις του νόμου Δένδια.

Με απλά λόγια αποκτά την ευχέρεια για μη εξυπηρετούμενα ή ήδη ρυθμισμένα δάνεια 31 χιλιάδων αγροτών να προχωρά σε νέες ρυθμίσεις που θα μπορούν να προβλέπουν ακόμη και τη διαγραφή του 50% της συνολικής οφειλής ( αρχικό κεφάλαιο, τόκοι, προσαυξήσεις κ.ά.).

Οι διαγραφές θα διενεργούνται εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος Δένδια.
Πρόκειται για σημαντική υπέρβαση του κανονιστικού πλαισίου που ισχύει για τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και στην υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ να εισπράξει μέρος από κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους 31 χιλιάδες αγρότες που αφορά η απόφαση είναι ενεργοί και εφόσον υπαχθούν στη ρύθμιση θα υπάρξει μερική ή και ολική άρση της δέσμευσης επιδοτήσεων που ισχύει σήμερα, κίνηση που σε συνδυασμό με τη ρύθμιση θα βελτιώσει τις χρηματοροές τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *