Κρούγκμαν: Εκτός ευρώ η Ελλάδα εντός του 2012

Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εντός του 2012 προβλέπει ο Aμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ενώ ασκεί κριτική στην πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε πως είναι αναγκαία η αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι θα κάνει «ό, τι χρειαστεί για να προασπίσει το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πολ Κρούγκμαν, η αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά. «Κανείς δεν θέλει να φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του ευρώ. Και ακριβώς αυτή η απειλή πρέπει να εκμεταλλευθεί προς όφελός του ο Μάριο Ντράγκι», ανέφερε ερωτηθείς ποια τακτική θα ακολουθηθεί τελικά, αυτή του Βερολίνου ή εκείνη της ΕΚΤ.

Ο Πολ Κρούγκμαν χαρακτήρισε καθοριστικές τις εξελίξεις στην Ισπανία και υποστήριξε πως η χώρα δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, την έξοδο της οποίας από την ευρωζώνη αναμένει εντός του 2012.

«Σε τελική ανάλυση το πακέτο διάσωσης δεν ωφέλησε ούτε την Ελλάδα», είπε ο Αμερικανός οικονομολόγος. «Η Ισπανία πρέπει να αποφύγει την άνοδο των επιτοκίων, καθώς και μια πιστωτική κρίση. Αυτό που χρειάζεται η Ισπανία είναι ελπίδα. Η χώρα πρέπει να βοηθηθεί με προγράμματα ανάπτυξης για να επιστρέψει στο δρόμο της ευημερίας», πρόσθεσε.

Ασκώντας κριτική στην πολιτική λιτότητας που προκρίνει η Γερμανίδα καγκελάριος, ο κ. Κρούγκαν εκτίμησε ότι η Ανγκελα Μέρκελ «είναι παγιδευμένη μεταξύ της σκληρής λογικής της κρίσης και της γερμανικής πολιτικής». «Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε συμφωνεί με τα βήματα για τη σωτηρία του ευρώ, που σημαίνει ότι πολιτικά έχει τελειώσει, είτε το ευρώ καταρρέει, οπότε και πάλι πολιτικά έχει τελειώσει. Είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την καγκελάριο», πρόσθεσε.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *