«Κρυφή» Bad bank ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες

Συγκεκαλυμένη bad bank για τα κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων δημιουργούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της πολιτικής για μείωση των NPL και βελτίωση των δυνατοτήτων ανάκτησής τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η εταιρία θα έχει ενεργητικό 24 δισ., τα οποία θα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που ανήκουν στις κατηγορίες:
– Καθυστερούμενα άνω των 90 ημερών- 6 δισ.
– Σε μόνιμη καθυστέρηση – 6 δισ.
– Καταγγελμένα 12 δισ.

Το θέμα ανέδειξε -συγκεκαλυμμένα- το Capital.gr, μιλώντας για «κοινό διαχειριστή για τα δάνεια μεσαίων επιχειρήσεων«, με στόχο να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά της αγοράς αλλά όχι των θιγόμενων επιχειρηματιών, των πολιτικών και της κοινωνίας.

Στην πραγματικότητα όμως είναι προφανές ότι πρόκειται για την πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση δημιουργίας bad bank, εξέλιξη που μέχρι τώρα έβρισκε σε θεσμικά, πολιτικά, επιχειρηματικά και ευρωπαϊκά αναχώματα. Οι αντιδράσεις όμως υποχωρούν υπό την πίεση προειδοποιήσεων για νέα ανακεφαλαιοποίηση, όπως η έκθεση του ΔΝΤ.

Πολιτικά το πεδίο ανοίγει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το 2017, μπορεί να είναι έτος στροφής και για το τραπεζικό σύστημα. Η αύξηση των κόκκινων δάνειων έχει πλέον ανακοπεί»,

τονίζει ο κ. Δραγασάκης και προσθέτει ότι,

«από το 2017 κι έπειτα αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση. Κι αυτό θα γίνει κυρίως με τη μορφή των αναδιαρθρώσεων των δανείων. Ισχυρή ώθηση θα δώσει και η διαδικασία του εξωδικαστικού διακανονισμού»,

αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ προαναγγέλλει ότι, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Εντός του 2017 θα λειτουργήσουν επίσης τα κέντρα ενημέρωσης πολιτών και άλλες δομές που θα διευκολύνουν τη διαδικασία.

Στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια η σημερινή κυβέρνηση είναι υπέρ των λύσεων που ελαχιστοποιούν το κοινωνικό κόστος, διασφαλίζουν θέσεις εργασίας ή και δημιουργούν νέα απασχόληση οδηγώντας εν τέλει σε βιώσιμα σχήματα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα θετικά τη δημιουργία συνεργατικών ή κοινοπρακτικών σχημάτων εργαζομένων», υπογραμμίζει.

Η δημιουργία της εταιρίας αυτής –και πιο κρίσιμα η αναγγελία δημιουργίας της- στόχο έχει να κινητοποιήσει τις υπόλοιπες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των NPL’s ώστε να ανεβάσουν το προσφερόμενο τίμημα για την «αγορά» δανείων ΜμΕ, καθώς μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα περιορισμένο.
Επειδή όμως ακόμα και με καλύτερο τίμημα η διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών και ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών κινείται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό, η νέα εταιρία θα συνεισφέρει καταλυτικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Το βασικό πρόβλημα μέχρι τώρα για τη δημιουργία τέτοιου κοινοπρακτικού σχήματος ήταν η έλλειψη χρηματοδότησης ή/και πλατφόρμας μεταβίβασης καθώς οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Επειδή όμως η Κομισιόν ενέκρινε αντίστοιχο φορέα τόσο για τη Monte dei Paschi όσο και για τη Unicredit πλέον υπάρχει το έδαφος για τη δημιουργία αντίστοιχου εγχειρήματος και στην Ελλάδα.
Με τη δημιουργία του φορέα αυτού οι τράπεζες θα αναπροσαρμόσουν τα business plan που έχουν καταρτίσει, ενώ αν επιτύχουν να προσελκύσουν και ιδιωτικά κεφάλαια για συμμετοχή στη νέα εταιρία, τότε θα έχουν ακόμα καλύτερα επίπεδα ROA και ανάκτησης κεφαλαίων.

Με δεδομένο ότι τα κόκκινα επιχειρηματικά μικρομεσαίων εντάσσονται στην κατηγορία distress assets και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα απ ότι αναμενόταν-σύμφωνα με το Eurogroup- η προοπτική προσέλκυσης επενδυτών αλλά και αγοραστών ενισχύεται.
Υπ αυτό το πρίσμα οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να εντείνουν τις προσπάθειες ενεργητικής διαχείρισης κάνοντας κατ ουσία outsourcing.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *