«Κόκκινα δάνεια»: Ακόμη πιο επικίνδυνα;

Τα ευρωπαϊκά όργανα συζητούν, αυτό το χρονικό διάστημα, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευκολύνει τις εταιρείες είσπραξης χρεών να λειτουργούν, σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, για την προστασία των καταναλωτών.

Αυτή η πρόταση θα έχει, ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές, που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, θα βρεθούν, σε ακόμα πιο βαθιά νερά. Οι εταιρείες είσπραξης θα μπορούν να λειτουργούν, διασυνοριακά, χάρη σε ένα «ευρωπαϊκό διαβατήριο», αλλά θα εποπτεύονται, από την εθνική αρχή της χώρας, που είναι εγκατεστημένα τα κεντρικά τους γραφεία. Φυσικά, είναι εντελώς απίθανο, η εποπτική αρχή μια άλλης χώρα να παρακολουθεί πως συμπεριφέρεται η εταιρεία είσπραξης χρεών, στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της τον Μάρτιο του 2018, για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα μεγάλα ποσά των «κακών» χρεών, που έχουν καταγραφτεί, στους ισολογισμούς τους. Το επιχείρημα είναι τα μεγάλα αυτά ποσά εμποδίζουν τις τράπεζες να αναπτυχθούν και τις εμποδίζουν να δανείσουν την πραγματική οικονομία, γεγονός που καθυστερεί την οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δήλωσε:

«Το να θέτει κανείς τους ευάλωτους καταναλωτές, σε μεγαλύτερο κίνδυνο των εταιρειών, που δρουν ως «κοράκια», και των εισπρακτικών εταιρειών δεν αποτελεί συνταγή, για να επιτύχουμε την οικονομική ανάπτυξη. Αποτελεί συνταγή οικονομικής καταστροφής. Η διευκόλυνση των εισπρακτικών εταιρειών να λειτουργούν, σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ε.Ε., χωρίς να εποπτεύονται, από τις αρχές του κράτους-μέλους, όπου λειτουργούν, δεν έχει καμία λογική. Είναι απίθανο μια ξένη εποπτική αρχή να ενδιαφερθεί πως η εισπρακτική εταιρεία, που έχει βάση π.χ. την Πολωνία, ή τη Ρουμανία, ή τη Γερμανία, συμπεριφέρεται, στους υπερχρεωμένους καταναλωτές της Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι εθνικές κυβερνήσεις, που πρέπει να υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι απελπισμένοι οφειλέτες δεν πρέπει να εκτεθούν, σε εταιρείες, που επενδύουν σε χρέη, που προσπαθούν να καταγράψουν μεγάλα κέρδη, σε βάρος αυτών των καταναλωτών και οι οποίες λειτουργούν έξω από τη χώρα των καταναλωτών. Πρέπει να υπάρχουν πολύ αυστηροί Ευρωπαϊκοί κανόνες, με τους οποίους να συμμορφώνονται αυτές οι εταιρείες, όταν συναλλάσσονται με τους καταναλωτές. Δυστυχώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται, προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. πιστεύει ότι η βοήθεια στις τράπεζες, να ξεφορτωθούν τα χρέη τους, σε βάρος των ευάλωτων καταναλωτών είναι επικίνδυνη, γιατί όχι μόνο δε θα δώσει ώθηση, στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα αυξήσει τη φτώχεια και θα οδηγήσει, σε κοινωνικό αποκλεισμό. Πιο βιώσιμες λύσεις μπορούν να βρεθούν, για τα «κόκκινα δάνεια», χωρίς να διακυβεύονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των καταναλωτών. Για παράδειγμα, αντί οι τράπεζες να πωλούν τα χρέη, σε επενδυτές, με τεράστιες εκπτώσεις (ακόμα και 90% και 97%), οι οφειλέτες θα έπρεπε, αρχικά, να έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν το χρέος τους, σε «χαμηλή» τιμή.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *