Κόκκινα δάνεια: Αναποτελεσματικές οι ρυθμίσεις – Τεράστια η ανασφάλεια των δανειοληπτών

Με το… ζόρι προχωράνε οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, καθώς ο Τράπεζες φαίνεται ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν όλες τις περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων συμβάσεων, ενώ οι δανειολήπτες κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι… τους ξημερώνει.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που ζητούν να πωλούνται όχι μόνο τα κόκκινα, αλλά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζονται και στο μεταξύ οι Τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά μη πληρωμής των δόσεων, λόγω της κατάρρευσης των οικονομικών των νοικοκυριών και της ανεργίας που εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη.

Το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι και οι ρυθμίσεις που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος δεν δίνουν ριζικές λύσεις στο πρόβλημα.

Δηλαδή, βάσει των υφιστάμενων νόμων, οι Τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν «κούρεμα» του δανείου είτε των τόκων, είτε του κεφαλαίου, σε περιπτώσεις που ο δανειολήπτης αδυνατεί πραγματικά να εξυπηρετήσει το δάνειό του αν δεν έχει καθόλου εισοδήματα.

Οι εναλλακτικές που προσφέρονται στους δανειολήπτες, ιδίως σε όσους έχουν «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια ή χρέη από πιστωτικές, είναι μέσες άκρες οι ίδιες με αυτές που υπήρχαν ως τώρα, δηλαδή προσημειώσεις ακινήτων ή υψηλότερα επιτόκια.

Μπερδεμένο είναι το κουβάρι και με το νόμο Κατσέλη.

Όσοι υπέβαλαν αίτηση πρόσφατα αλλά και όσοι είχαν λάβει ήδη δικάσιμο, κλήθηκαν να καταθέσουν εκ νέου χαρτιά για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες απεργίες των δικηγόρων αλλά και η απροθυμία των Τραπεζών να χορηγήσουν το πιστοποιητικό οφειλών, έχουν καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *