Κόκκινα δάνεια: Επιστρέφει το φάντασμά τους – Πάγωσαν οι πλειστηριασμοί

Το φάντασμα των κόκκινων δανείων επιστρέφει. Γεφύρι της Αρτας… η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία. Συστάσεις από την Κομισιόν για την καθυστέρηση. Τι ζητάει η έκθεση των Ευρωπαίων.

Εντείνονται οι φόβοι για αύξηση στα κόκκινα δάνεια, σε μία περίοδο που όλα έδειχναν ότι βρίσκονται υπό σχετικό έλεγχο.

Η πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες, με βάση τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δείχνει να είναι γεφύρι της Άρτας. Ο νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 30 Απριλίου αλλά μέχρι σήμερα είναι ουσιαστικά κενό γράμμα.

Όλα δείχνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η πλατφόρμα θα ανοίξει αρκετά μετά τις εκλογές, προς τα τέλη Ιουλίου, ενώ η πλέον αληθοφανής εκδοχή είναι ότι αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο μέχρι τότε ουσιαστικά κανένας πλειστηριασμός δεν πρόκειται να γίνει. Κατά συνέπεια και με βάση τα ελληνικά δεδομένα, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο οι πλειστηριασμοί παγώνουν.

Εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς είναι ότι μέσα στο τρέχον έτος πολύ δύσκολα θα επανεκκινήσει η διαδικασία στην πλήρη εξέλιξή της. Και επειδή στην Ελλάδα ο φόβος φυλάει τα έρμα, είναι σίγουρο ότι η όλη προσπάθεια θα ελεγχθεί η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια στην καλύτερη περίπτωση θα πάει πίσω. Κανένας δανειολήπτης είτε πληροί τους όρους του νόμου και μπορεί να ενταχθεί στην ρύθμιση, είτε όχι, δύσκολα θα προσέλθει αυτοβούλως να κλείσει το θέμα του, προβαίνοντας σε μία ρύθμιση.

Επισήμως οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί μέχρι τις εκλογές. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι προς το παρόν ισχύει η προσωρινή προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς. Η συνολική απαγόρευση των πλειστηριασμών εκπνέει στις 10 Ιουλίου, αμέσως μετά τις εκλογές.

Την ώρα παραμένει εκτός συζήτησης το περίφημο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Δύο έχουν βρεθεί στο τραπέζι, ένα του ΤΧΣ και ένα της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά κανένα δεν έχει προχωρήσει.

Και επειδή οι τράπεζες δεν μπορούν να περιμένουν, πότε θα έλθει η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία προχωρούν σε δικές τους κινήσεις αντιμετώπισης της κατάστασης. Προχωρούν στην πώληση δανείων, σε καθυστέρηση ή και ενήμερων, ώστε να βελτιώσουν τους δείκτες τους, αλλά και να αποκτήσουν ρευστότητα.

Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πωλήσουν περισσότερα από 17 δισ. ευρώ «ξεχασμένων δανείων» σε εξειδικευμένα funds και οργανισμούς.

Συστάσεις από Κομισιόν

Στο μεταξύ στο θέμα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε και η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της, θεωρώντας ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην τεχνική επεξεργασία, προώθηση και έγκριση συστημικών λύσεων, που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών τους ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs), εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους, κτυπά η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση.

Η έκθεση ζητά από την κυβέρνηση και τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επεξεργασία, προώθηση και έγκριση των σχεδίων που επεξεργάστηκαν αρχικά Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξετασθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές πολιτικής.

Εμμέσως πλην σαφώς, η Κομισιόν καταλογίζει στην κυβέρνηση καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι ενώ τον περασμένο Ιανουάριο το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΟΙΚ, της TτE και του ΤΧΣ, για την τεχνική επεξεργασία των σχεδίων, τον συντονισμό και τη βελτίωση της συνεργασίας, η ομάδα δεν φαίνεται να λειτούργησε.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η έλλειψη παραδοτέων εγείρει το ερώτημα αν η ομάδα εργασίας είναι πλήρως λειτουργική». Η αιχμή αφορά στην καθυστέρηση τόσο της αποστολής του σχεδίου της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και στην έλλειψη προόδου ως προς το σχέδιο κρατικής εγγυοδοσίας επί των τίτλων πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων (σχέδιο ΤΧΣ), το οποίο έχει σταλεί σε SSM και DG Comp αλλά έχει «κολλήσει».

Παράλληλα δεν έχει σημειωθεί, όπως αναφέρει, πρόοδος στη διερεύνηση της συμπληρωματικότητας μεταξύ του Asset Protection Scheme (σχέδιο ΤΧΣ) και της ίδρυσης μιας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Company – ACM), που προωθεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η έκθεση επισημαίνει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αναδειχθούν χρήσιμες προσθήκες στα υφιστάμενα «εργαλεία» για την επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προϋπόθεση ότι έχουν σχεδιαστεί για να ωφελήσουν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και έχει προηγηθεί διεξοδική τεχνική προετοιμασία.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *