Κόκκινα δάνεια: Ποια και πώς θα εξαιρεθούν από τα funds

Προσπάθεια να διατηρηθεί και μετά τις 15 Φεβρουαρίου η προστασία από την πώληση σε funds των κόκκινων δανείων της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία καταβάλει η κυβέρνηση επιμένοντας στην «κόκκινη γραμμή», που λέει ότι έχει θέσει. 

Μάλιστα απ’ το υπουργείο Οικονομίας διαρρέεται το τελευταίο διάστημα ότι το θέμα συζητείται με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών και ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να βάλει κριτήρια προκειμένου να πετύχει την παγίωση της εξαίρεσης. 

Ορισμένες πληροφορίες δε αναφέρουν πως μεταξύ των κριτηρίων είναι το υπόλοιπο του δανείου που δεν εξυπηρετείται, το πόσο συνεργάσιμος ήταν ο δανειολήπτης, το εισόδημά του και πόσο αυτό έχει μειωθεί τα τελευταία έτη, ο τζίρος της επιχείρησής του, κ.α. ενώ κάποιες άλλες αναφέρουν ότι η εξαίρεση από την πώληση θα είναι για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4354/2015, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 οι λεγόμενες “Εταιρείες Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια” (“ΕΜΑΜΕΔ”), θα μπορούν να αγοράζουν μόνο επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους και τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ, καθώς και στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία (π.χ., δάνεια για εξοχικές κατοικίες). Ο τρόπος πώλησης των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας ή που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, των καταναλωτικών δανείων, των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προβλέπονταν ότι θα καθοριστεί μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία τους και μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας αν και δεν αναμένεται να δοθεί συνέχεια μετά τα μέσα του επόμενου μήνα, οπότε σπίτια μεγάλης αξίας, ή δάνεια τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται επί μακρόν και το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχει εξοφληθεί, θα μπορούν θεωρητικά να πωλούνται χωρίς περιορισμούς σε funds.

Την ίδια ώρα ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και για την υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των πάνω από 100.000 δανειοληπτών οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να επικαιροποιήσουν τους φακέλους τους ώστε να μην χάσουν το δικαίωμα παραμονής στην ουρά εκδίκασης του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Χθες η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ ζήτησε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών με αποτέλεσμα χιλιάδες που έκαναν την αίτηση τελικά να μην καταφέρουν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη. 

www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *