«Κόκκινα» δάνεια: 30.000 έχουν και δεν πληρώνουν

Πολύ υψηλές καταθέσεις διατηρεί το 40% όσων έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη! 

Σαφάρι για το ξεσκέπασμα των στρατηγικών κακοπληρωτών έχουν αρχίσει οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να βάλουν σε τροχιά επίλυσης το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 107 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα 20 δισ. ευρώ αφορούν δανειολήπτες τόσο στεγαστικών όσο και επιχειρηματικών δανείων, οι οποίοι, ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν πληρώνουν, προσπαθώντας να επωφεληθούν από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν μπροστά τους όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και ευρύτερα η εγχώρια οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου το 40% των ατόμων που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη για να διασφαλίσουν την προστασία της κατοικίας τους όχι μόνο είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες, αλλά και διατηρεί πολύ υψηλές καταθέσεις. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν εντοπίσει 28.000-30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε ρύθμιση με την τράπεζά τους, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε σε μία αμελητέα δόση.

Μέσα από τις προθεσμίες που τίθενται από τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την επικαιροποίηση των στοιχείων όσων έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεσή τους, εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθούν αρκετές υποθέσεις οφειλετών που έχουν και δεν πληρώνουν.

Ποιοι προστατεύονται

Το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών έχει απασχολήσει ξανά την ΤτΕ, η οποία στην τελευταία ενδιάμεση έκθεσή της τόνιζε ότι η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε αποφάσεις που στην ουσία προστατεύουν δανειολήπτες οι οποίοι δεν βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, «η κυβέρνηση αναζητεί κοινωνικά δίκαιες λύσεις, πέρα από αυτή της αγοράς, που να αντιμετωπίζουν το υπαρκτό πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων».

www.dimokratianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *