Κώδικα δεοντολογίας για τις εισπρακτικές μελετά το υπουργείο Οικονομίας

Κώδικα δεοντολογίας που θα αποτρέπει τα φαινόμενα εκφοβισμών και απειλών από τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών μελετά το υπουργείο Οικονομίας, όπως προκύπτει από έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης και διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Έχουμε γνώση των αθέμιτων πρακτικών που χρησιμοποιούν οι Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες Οφειλές, απέναντι στους πολίτες. Επεξεργαζόμαστε κώδικα δεοντολογίας που θα διέπει τη λειτουργία τους ώστε να αποτρέπονται εκφοβισμοί, απειλές και άσκηση ψυχολογικής πίεσης απέναντι στους οφειλέτες», αναφέρει ο κ. Σταθάκης απαντώντας εγγράφως στην ερώτηση που είχαν καταθέσει για το θέμα αυτό 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 27 Απριλίου, ο υπουργός ενημερώνει ότι παράλληλα επίκειται νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», ρύθμιση η οποία «θα διέπεται από ισχυρά και κοινωνικά κριτήρια, με προσανατολισμό την αναδιάρθρωση των χρεών των νοικοκυριών που είναι κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας». Σημειώνει ωστόσο ότι οι τεχνικές πλευρές και οι προδιαγραφές της ρύθμισης αυτής μελετώνται και διεξάγεται διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα εξάμηνο.

Ο υπουργός Οικονομίας διαβιβάζει, επίσης, και έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή με το οποίο γίνεται γνωστό ότι από το 2012 έως το 2014 επέβαλε 14 πρόστιμα για την παραβίαση των διατάξεων του Ν. 3758/2009 «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις» και ενημερώνει ποιες είναι οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν απευθυνθεί στον υπουργό Οικονομίας καταγγέλλοντας ότι παρά τη θέσπιση πλαισίου το 2012, οι εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αθέμιτα και παραπλανητικά μέσα κατά την ενημέρωση των οφειλετών, να προσβάλλουν την προσωπικότητά τους, να εκφοβίζουν, να απειλούν, να ασκούν ψυχολογική πίεση. Ζητούσαν λοιπόν από τον κ. Σταθάκη να επισπεύσει την επιβολή κυρώσεων, τη δρομολόγηση λύσεων και μαζί και την επίσπευση της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *