Λιγότερα… δίνουν οι τράπεζες για «σπάσιμο επιταγών»

Τα ποσά έχουν μειωθεί έως και κατά 35%

Σε μία προσπάθεια να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια έχουν επιδοθεί οι ελληνικές τράπεζες σε μία στιγμή που η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα, τα κανόνια σκάνε το ένα μετά το άλλο και όσοι πληρώνουν πληρώνουν με επιταγές εξαμήνου και πλέον.

Οι τράπεζες, υπό το βλέμμα και της Blackrock, έχουν πλέον αυστηροποιήσει κάθε είδους συναλλαγή, κλείνοντας ακόμα περισσότερο τις στρόφιγγες της ρευστότητας, ακόμα και προληπτικά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «σπασίματος» των επιταγών… των περιπτώσεων, δηλαδή, όπου ο κάτοχος ενός τέτοιου παραστατικού επιθυμεί να εισπράξει το ποσό νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής του. Μέσα σε τρία χρόνια, το ποσοστό των χρημάτων, που πληρώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα, μειώθηκε πάνω από 35%. Τι εννοούμε;

Ως γνωστόν, όταν κάποιος ζητά να του προεξοφληθεί το ποσό της επιταγής, δεν εισπράττει όλο το ποσό, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτού. Σύμφωνα με εμπόρους και επιχειρηματίες, στα τέλη του 2008 – δηλαδή, λίγο μετά την κρίση από την κατάρρευση της Lehman Brothers – οι τράπεζες κατέβαλαν ακόμα και το 95% του ποσού. Πόσο έχει μειωθεί αυτό τρία χρόνια μετά;

Μόλις στο… 60% ! Δηλαδή, κατά 37% !

«Δεν μπορώ να πληρώσω περισσότερα. Έχω την Blackrock», απαντούν οι υπάλληλοι των τραπεζών σε όσους διαμαρτύρονται για το κούρεμα σε αυτά τα ποσά.

Μετά την Blackrock, σειρά παίρνει η αμερικανική εταιρία συμβούλων, Bain and Company, η οποία και θα αξιολογήσει τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης, που θα παρουσιάσουν οι τράπεζες μετά και την ολοκλήρωση του PSI. Αν οι νέοι έλεγχοι θα επιφέρουν περαιτέρω κούρεμα (και) στο «σπάσιμο» των επιταγών, μένει να αποδειχθεί.

 

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *