Μαζικές προσφυγές και πολλές δικαιώσεις οφειλετών για χρέη προς τράπεζες

Με τα οικονομικά δεδομένα να έχουν αλλάξει δραματικά για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κατά την τελευταία τριετία, πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που αισθάνθηκαν εντελώς ανυπεράσπιστοι, μπροστά σε μια αδηφάγα λαίλαπα, που αφάνιζε τις μικρές ή μεγαλύτερες οικονομίες τους, λεηλατούσε τις ζωές τους, ισοπέδωνε κατακτήσεις πολλών δεκαετιών και ανέτρεπε άρδην τον οικονομικό προγραμματισμό τους για τα επόμενα χρόνια.

Ένας τεράστιος αριθμός Ελλήνων που είχαν βασιστεί στις δυνατότητες που τους παρείχαν τα δεδομένα εισοδήματά τους -τα οποία, όμως, από την… εισβολή των Μνημονίων και μετά έπαψαν να είναι δεδομένα και υφίστανται διαρκή συρρίκνωση- κατέληξαν να μην μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες, καθώς οι δόσεις για τα διαφόρων ειδών δάνεια, που είχαν λάβει, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε μία ξεπερασμένη εκ των πραγμάτων οικονομική τους κατάσταση, ήταν αδύνατο πλέον να καταβάλλονται με συνέπεια. Το γεγονός αυτό τούς έθετε αυτομάτως αντιμέτωπους με τον υπαρκτό κίνδυνο να χάσουν τις υποθηκευμένες -μέσω των δανείων- στις τράπεζες περιουσίες τους.

Ωστόσο, εν όψει του επερχόμενου… τσουνάμι, μια σημαντική μερίδα πολιτών, που βαίνει διαρκώς αυξανόμενη, αξιοποιώντας τις διατάξεις του Νόμου 3869/2010 (γνωστού και ως “νόμου Κατσέλη”), προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με τη βοήθεια δικηγορικών γραφείων, ενώσεων καταναλωτών, σωματείων, συλλόγων και εταιρειών που έχουν διαπίστευση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ποια είναι η συνήθης διαδικασία

Όπως ανέφερε στο attacktv.gr συνεργάτης της εταιρείας Safe Invest, που είναι συμβεβλημένη με το Σύλλογο Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών Ελλάδος, ο οποίος εδρεύει στην Πάτρα κι έχει διεκπεραιώσει με ευνοϊκό για τους προσφεύγοντες τρόπο αρκετές παρόμοιες υποθέσεις, η διαδικασία που ακολουθείται συνήθως είναι η εξής: οι προσφεύγοντες πολίτες καταθέτουν, μέσω των νομικών παραστατών τους, δική τους πρόταση στο δικαστήριο, όσον αφορά τη ρύθμιση καταβολής των δόσεων που οφείλουν στις τράπεζες. Παράλληλα, φροντίζουν να είναι συνεπείς προς την πρότασή τους, καταβάλλοντας ανελλιπώς το αντίστοιχο ποσό, που θεωρούν ότι ανταποκρίνεται στις σημερινές οικονομικές τους δυνατότητες, έτσι ώστε να θεωρηθεί και η πρότασή τους αξιόπιστη από το δικαστήριο, όταν έρθει η ώρα να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Βέβαια, οι τράπεζες δεν δέχονται τέτοιες μονομερείς μειώσεις του ποσού των δόσεων και γι’ αυτό οι οφειλέτες καταθέτουν τα μειωμένα ποσά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στο attacktv.gr, διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που εκμεταλλεύονται αυτή τη δυνατότητα, μέχρι να εκδικαστούν οι προσφυγές τους στο Ειρηνοδικείο, κάτι που αναμένεται πλέον να γίνει -λόγω της συσσώρευσης υποθέσεων- το 2018-19.

Πολλές οι ευνοϊκές αποφάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει πια μεγάλος αριθμός δικαστικών αποφάσεων που δέχονται να προχωρήσει το “κούρεμα” όχι μόνο στους τόκους, αλλά και στα κεφάλαια, εφόσον, φυσικά, συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στους ανέργους οφειλέτες τα δικαστήρια αναγνωρίζουν τετραετή περίοδο χάριτος, ενώ, όταν συνυπάρχουν διαφόρων ειδών δάνεια, αποφασίζεται η εξυπηρέτηση πρώτα των καταναλωτικών, με “κούρεμα” συνήθως 80-90% και μετά των μεγαλύτερων δανείων, που είναι τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά. Επομένως, και δι’ αυτού του τρόπου οι οφειλέτες κερδίζουν τις περισσότερες φορές ένα περιθώριο τετραετίας.

Ο ίδιος συνεργάτης της Safe Invest, ερωτηθείς αν οι ενδιαφερόμενοι είναι πελάτες όλων των τραπεζών, απάντησε καταφατικά, ωστόσο διευκρίνισε ότι, επειδή η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα τελεί υπό εκκαθάριση και δεν πιέζει έντονα για την αποπληρωμή δανείων, δεν υπάρχει, προς το παρόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εκεί. Όμως, εκτίμησε ότι, κάποια στιγμή, που θα αναλάβει, πιθανότατα, εισπρακτική εταιρεία την απαίτηση καταβολής των δανείων, “θα τρέχουν όλοι για ρύθμιση”.

Δεκάδες οι προσφυγές

Με την επιμέλεια της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Safe Invest, αλλά και του Συλλόγου Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών Ελλάδος, με έδρα την Πάτρα -υπάρχουν, βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, αρκετοί αντίστοιχοι, σε ολόκληρη τη χώρα- δεκάδες καταναλωτές, απ’ όλη την Ελλάδα, έχουν προσφύγει ήδη στο “νόμο Κατσέλη”, ζητώντας προστασία από την πρακτική των τραπεζών να χρεώνουν ακόμη και σήμερα με αλόγιστους τόκους και χρεολύσια τους ήδη επιβαρυμένους οφειλέτες.

Αποφάσεις που, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το safeinvest.gr, εκδίδονται εδώ και δύο σχεδόν χρόνια από τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Αιγίου, Ιωαννίνων, Κιλκίς κ.ά., διαγράφουν χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ από υπερχρεωμένους οφειλέτες, που έχουν αντικειμενική αδυναμία να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, ενώ στις αποφάσεις-καταπέλτες στιγματίζεται η πρακτική των τραπεζών, να δανείζουν αφειδώς το καταναλωτικό κοινό και τα νοικοκυριά και στη συνέχεια να ζητούν και τα… ρέστα, ανατοκίζοντας απεριόριστα τα δάνεια και κεφαλαιοποιώντας τόκους και χρεολύσια, προκειμένου τα νοικοκυριά αυτά να μην έχουν μέλλον!

Και μέσα σε όλα αυτά, με τη συνδρομή της διάταξης του αρ. 9, παρ. 2 του νόμου, προστατεύονται από τη διαδικασία της εκποίησης η κύρια κατοικία, αλλά και άλλα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των καταναλωτών, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους διαβίωσης (αγροτικά ακίνητα που χρησιμεύουν για βιοπορισμό, οχήματα για τις καθημερινές μετακινήσεις της οικογένειας κ.ά).

Μερικά από τα πολλά παραδείγματα καλής δικαστικής πρακτικής απέναντι στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, που προκύπτουν μέσα από το δικαστικό αγώνα που οι ίδιοι δίνουν, με τη συνδρομή και τις συμβουλές των εξειδικευμένων ανθρώπων της Safe Invest και του Συλλόγου Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών Ελλάδος, με έδρα την Πάτρα, καταγράφονται παρακάτω στην ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας:

“Κούρεμα” οφειλών 70% σε 39χρονη χαμηλόμισθη από την Πάτρα

Στις 21 Οκτωβρίου του 2011 το Ειρηνοδικείο της Πάτρας συνεδριάζει και στη συνέχεια θα δικαιώσει μια 39χρονη γυναίκα, οι οφειλές της οποίας πλησίαζαν τις 50.000 ευρώ προς τις τράπεζες Marfin Egnatia, Citibank, Ε.τ.Ε. και το Diners Club Ελλάδος. Χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο, με μισθό της τάξης των 800 ευρώ το μήνα και σημαντικές υποχρεώσεις, όπως η πληρωμή του ενοικίου σε γκαρσονιέρα στην οποία διέμενε, της τάξης των 200 ευρώ το μήνα, η νεαρή ακόμη γυναίκα ήταν καταδικασμένη να ξεπληρώνει για πολλά ακόμη έτη τοκοχρεολύσια από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Ακολουθώντας τις συμβουλές της Safe Invest και του Συλλόγου Υπερχρεωμένων Νοικοκυριών Ελλάδος, η 39χρονη σταμάτησε να πληρώνει τις τράπεζες, προχώρησε στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις τράπεζες και στη συνέχεια, αφού η πρότασή της απορρίφθηκε, προχώρησε έγκαιρα σε προσφυγή προς το Ειρηνοδικείο. Το δικαστήριο, αφού διαπίστωσε ότι η νεαρή ακόμη γυναίκα είχε επιβαρυνθεί υπέρμετρα, εξέδωσε απόφαση στην οποία υποχρεώνει τις τράπεζες να αποδεχθούν την καταβολή σύμμετρα προς όλες, αναλογικά σε σχέση με το χρέος στην καθεμιά, του ποσού των 19.200 ευρώ για μια τετραετία (200€ το μήνα).

Με βάση την απόφαση αυτή, “κουρεύτηκε” ένα χρέος 30.800€, περίπου, διαγράφτηκε, δηλαδή, το 71,5% της όλης οφειλής!

Διαγραφή 70% για 38χρονη άνεργη από το Αίγιο

Μια 38χρονη γυναίκα από το Αίγιο χρωστούσε 13.000€ στην Τράπεζα Πειραιώς, όμως με μοναδικό οικογενειακό έσοδο τα 545 ευρώ του επιδόματος ανεργίας, που λάμβανε ο σύζυγος προσωρινά, καλούνταν να πληρώνει τους τόκους των τραπεζών, αλλά και να μεγαλώνει το ανήλικο παιδί τους. Το Ειρηνοδικείο του Αιγίου, στις 18 Μαΐου 2012, αποφάσισε ότι μπορεί να πληρώνει για μεγάλο χρέος από την πιστωτική της κάρτα μόνο 75€ το μήνα για τέσσερα χρόνια, την κάλεσε, δηλαδή, να καταβάλει συνολικά 3.500 ευρώ περίπου, “κουρεύοντας” το χρέος της κατά 9.500 περίπου, σε ποσοστό, δηλαδή, 70%. Την ίδια μέρα εξέδωσε απόφαση και για το 42χρονο σύζυγο, ο οποίος χρωστούσε περί τις 30.000 ευρώ, με βάση την οποία αυτός καλείται να πληρώσει συνολικά 17.500€, περίπου, μ’ ένα ποσό της τάξης των 150 ευρώ το μήνα, με δύο χρόνια, όμως, περίοδο χάριτος, έως ότου ανακάμψει οικονομικά, λόγω της κρίσης.

Ο υπολογισμός του ποσού για το σύζυγο έγινε για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του, με βάση το 85% της αξίας της.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι χρησιμοποιούσε τα αγροκτήματά του για τις βιοποριστικές του ανάγκες, που δεν είναι μόνο του… παρελθόντος, αλλά προκύπτουν ως οικονομικές ανάγκες και για τις μελλοντικές οικογενειακές του υποχρεώσεις κι έτσι προστάτευσε από τη διαδικασία της εκποίησης ολόκληρη την περιουσία του!

Συνολικά, η οικογένεια θ’ αποφύγει να πληρώσει ποσό της τάξης άνω των 30.000€!

Γερό “ψαλίδι” στις οφειλές ζευγαριού με νεογέννητο παιδί από την Πάτρα

Στις αρχές Ιουνίου του 2012, το Ειρηνοδικείο της Πάτρας κλήθηκε να δικάσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενός 39χρονου από την Πάτρα. Ο 39χρονος εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία, με μισθό της τάξης των 1.000€, με τη σύζυγό τους, όμως, να γεννά μέσα στο 2010 το πρώτο τους παιδί κα στη συνέχεια να μένει άνεργη, καθώς ο πρώην εργοδότης της δεν δέχτηκε να την πάρει πίσω για δουλειά, ούτε την απέλυε, για να λάβει την αποζημίωσή της. Με μια οφειλή της τάξης των 39.000€, το δικαστήριο επέβαλε “κούρεμα” του ποσού στα 22.000€, σε ποσοστό, δηλαδή, 43%, δεχόμενο ότι τα έξοδα κύησης, η ανεργία της συζύγου, αλλά και τα χρήματα για τη στέγαση (ενοίκιο 400 ευρώ το μήνα), δεν επέτρεπαν στην οικογένεια ν’ αποπληρώσει τις οφειλές της με τα ποσά που απαιτούσαν οι τράπεζες. Με μια δόση 350 ευρώ το μήνα, το ζευγάρι θα ξεπληρώσει χωρίς μεγάλο κόπο τη συνολική οφειλή, εντός μιας τετραετίας.

Επιμήκυνση αποπληρωμής οφειλών για ζευγάρι χαμηλόμισθων από τα Ιωάννινα

Ένας 51χρονος εποχικός πυροσβέστης και η 46χρονη άνεργη σύζυγός του από τα Ιωάννινα κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα γερό “κούρεμα” στις οφειλές τους, ενώ με τη δικαστική απόφαση, που κέρδισαν, επεκτείνουν την περίοδο αποπληρωμής των δανείων τους στα 24 χρόνια, ανακουφίζοντας την οικογένεια από ανεξέλεγκτα οικονομικά βάρη και διασφαλίζοντας την οικονομική στήριξη για μακρό χρονικό διάστημα των δύο ανέργων παιδιών τους.

Μ’ ένα εισόδημα 750€ το μήνα και οφειλές της τάξης των 87.000€, κυρίως από στεγαστικό δάνειο, αλλά και καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές σε Eurobank-Ergasias, Alpha και Citibank, η οικογένεια βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να εξοφλεί τους τόκους, με αποτέλεσμα οι τράπεζες ν’ ανατοκίζουν τα ποσά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βάσει της απόφασης του Ειρηνοδικείου, με το ποσό των 100€ το μήνα για μια τετραετία η σύζυγος και 120€, αντίστοιχα, ο σύζυγος, θα ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις καταναλωτικές δαπάνες των προηγούμενων ετών. Στη συνέχεια, μετά, δηλαδή, από μεγάλη περίοδο χάριτος, ο σύζυγος θ’ αρχίσει να ξεπληρώνει το στεγαστικό του μ’ ένα ποσό της τάξης των 268 ευρώ το μήνα, διασφαλίζοντας μ’ ένα ποσό της τάξης των 64.000 ευρώ, περίπου, την αξίας 250.000 ευρώ κύρια κατοικία του ζεύγους!

Μείωση 75% για τις δανειακές υποχρεώσεις 46χρονης εργαζόμενης από την Πάτρα

Τον περασμένο Απρίλιο, μια 46χρονη εργαζόμενη ευγηρείου της Πάτρας πέτυχε να “κουρέψει” κατά 75% τις οφειλές της, που την είχαν “πνίξει”, καθώς τα προηγούμενα χρόνια αναγκαζόταν να καταβάλει τεράστια ποσά για τοκοχρεολύσια.

Με 14 διαφορετικά δάνεια σε έξι τράπεζες (Marfin-Egnatia, Eurobank-Ergasias, Alpha, Citibank, Εθνική και Πειραιώς) και αποδοχές της τάξης των 970 € το μήνα, από τα οποία έπρεπε να καλύπτει και τις ανάγκες του μισθώματος για τη στέγασή της, η 46χρονη βρέθηκε σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών της.

Το δικαστήριο της Πάτρας έκρινε ότι σε καμία περίπτωση οι τράπεζες -με την ανταγωνιστική πρακτική υπερχρέωσης των καταναλωτών που ακολουθούσαν- δεν ήταν άμοιρες των ευθυνών για την υπερφόρτωση της 46χρονης και, συνεπακόλουθα, “κούρεψε” για τα καλά το χρέος της!

Γενναία περικοπή χρέους 101.000€ και αποπληρωμή του σε μια 4ετία

Ένας 45χρονος αστυνομικός από την Πάτρα, με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους, δύο ανήλικα κι ένα φοιτητή, βρέθηκαν σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Όντας ο μόνος εργαζόμενος στην οικογένεια, είδε τις αποδοχές του να μειώνονται σταδιακά, λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα τα 700€ το μήνα, που του ζητούσαν οι τράπεζες, να ήταν ένα δυσαναπλήρωτο βάρος στα οικονομικά, όχι μόνο λόγω του ύψους της οφειλής, αλλά και του γεγονότος ότι τα χρέη μελλοντικά και σχεδόν καθημερινά θα αυξάνονταν, υποβαθμίζοντας ή άλλως απαξιώνοντας, σε μεγάλο βαθμό, το επίπεδο διαβίωσης της οικογένειας για δεκαετίες.

Για ένα χρέος 101.000€ και πλέον, το δικαστήριο επέβαλε “κούρεμα” της τάξης του 67%, δεχόμενο ως συνολική οφειλή του αστυνομικού ένα ποσό της τάξης των 33.600€, που θα αποπληρωθεί σε διάστημα 4ετίας.

 attacktv.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *