Μας σπρώχνουν στην έξοδο

Νέα σενάρια για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ

Άκρως επικίνδυνες σκέψεις για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αρχίζουν να αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας σοβαρές αμφιβολίες γοα το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης που επιχειρείται τα τελευταία δύο χρόνια.

Όσο τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας δεν χαλιναγωγούνται και η ύφεση εξακολουθεί να κινείται εκτός ελέγχου, τόσο ενισχύονται οι φωνές και οι απόψεις επιφανών οικονομικών αναλυτών και θεσμικών στελεχών που εισηγούνται την απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Λαρς Φελντ, σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στη Real News ότι «έχουν αρχίσει ξανά οι συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα είναι και πάλι πολύ χειρότερη από την προβλεπόμενη». Ο ίδιος τάσσεται υπέρ αυτής της προοπτικής.

Στην ίδια λογική και ο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, Ζακ Ντελπλά, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους της και προσθέτει: «Εάν οι Έλληνες δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ. Αυτό θα αποτελέσει την αρχή ενός σπιράλ πληθωρισμού υποτίμησης, που μπορεί να οδηγήσει στη φτώχεια ολόκληρη την Ελλάδα και να αποκόψει την χώρα από την Ε.Ε. για πολλές δεκαετίες».

Μάλιστα, το ζοφερό αυτό σχέδιο φαίνεται πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας, καθώς στο Βερολίνο και το Παρίσι πολλοί πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη λύση. Πηγές από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών λένε πως υπάρχει έτοιμο το σχέδιο για τη δημιουργία «ελληνικού ευρώ», το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά υποτιμημένο κατά 20%.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *