Μείωση των πιστωτικών, αύξηση των χρεωστικών καρτών

Η μείωση του  δανεισμού μέσω πιστωτικών καρτών από  τα ελληνικά νοικοκυριά εν μέσω οικονομικής  κρίσης αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η Visa Europe.

O αριθμός των  πιστωτικών καρτών στην ελληνική  αγορά το 2011 μειώθηκε στα  2,5 εκατομμύρια (-14%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης κυμάνθηκε στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ (επίσης μειωμένη κατά περίπου 12%). Εντούτοις και ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μείωσης του αριθμού των πιστωτικών καρτών, οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης ανά κάρτα αυξήθηκαν κατά 6,7%.

Την ίδια περίοδο  ο αριθμός των χρεωστικών καρτών Visa σημείωσε άνοδο κατά 7,1%, αγγίζοντας τα 6 εκατομμύρια, ενώ η καταναλωτική δαπάνη με χρεωστικές κάρτες στα σημεία πώλησης σημείωσε επίσης άνοδο 9,4% (914 εκατομμύρια ευρώ). Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών στα σημεία πώλησης ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 9,9%, καθώς και ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 21%, φτάνοντας τα 13,3 εκατομμύρια. Συνολικά η δαπάνη με όλες τις κάρτες Visa στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 8,3% και ανήλθε σε €4,5 δισεκατομμύρια.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η δαπάνη με κάρτες Visa αυξήθηκε το 2011 κατά 14% και ανήλθε στα 1,16 τρισεκατομμύρια ευρώ. Πρακτικά, η αύξηση αυτή σημαίνει ότι πλέον σε κάθε 7 ευρώ καταναλωτικής δαπάνης στην Ευρώπη το 1 πραγματοποιείται με κάρτες Visa, ενώ η αντίστοιχη αναλογία για το 2010 ήταν 1 σε κάθε 8 ευρώ δαπάνης και το 2000 1 σε κάθε 18 ευρώ.

Παράλληλα, η Visa Europe παρουσίασε και στην Αθήνα την  πρότασή της για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε εντός του επόμενου διμήνου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή τους από μια ελληνική τράπεζα, καθώς η νέα υπηρεσία χρήσης ψηφιακού πορτοφολιού στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα λανσαριστεί πανευρωπαϊκά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Κατά την παρουσίαση έγινε χρήση κινητών τηλεφώνων και τερματικών ανέπαφων συναλλαγών, για τη μεταφορά χρηματικών ποσών και την εξόφληση συναλλαγών.

Το 2011 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην καινοτομία των πληρωμών με την έκδοση περίπου 30 εκατομμυρίων καρτών ανέπαφων πληρωμών, το λανσάρισμα της πρώτης υπηρεσίας πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων, τις πληρωμές από άτομο σε άτομο και την υπηρεσία προειδοποίησης μέσω μηνυμάτων, τον περασμένο Οκτώβριο. Το 2012, η Visa Europe προβλέπει ότι οι ανέπαφες κάρτες θα φτάσουν τα 50 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Επίσης, με επίκεντρο το Λονδίνο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα λανσαρίσματα πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα συναλλαγών στα σημεία πώλησης.

Τέλος, η μείωση περιστατικών απάτης με κάρτες Visa στην Ευρώπη σημείωσε το 2011 ιστορικό χαμηλό, με την αναλογία περιστατικών απάτης σε σχέση με τις πωλήσεις να μειώνεται κατά 27% σε 0,038%. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα τα περιστατικά απάτης αναλογούν σε λιγότερο από 4 σεντς ανά 100 ευρώ δαπάνης. Μεγάλο μέρος αυτής της πτωτικής τάσης στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να αποδοθεί στην επιτυχία της τεχνολογίας EMV chip, με το 75% όλων των καρτών Visa στην Ευρώπη να διαθέτουν πλέον chip.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *