Μεγάλη Προσοχή

Καλησπέρα σας.

Ενημερώστε όσο περισσότερους φίλους δανειολήπτες μπορείτε.

Τον τελευταίο μήνα γνωστή “Εισπρακτική” της ΕΤΕ καλεί πότε τους υπό ένταξη και πότε τους ΗΔΗ ενταγμένους στο Ν.3869/10 δανειολήπτες (σε παράβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου) και άλλοτε εκβιαστικά, άλλοτε πάλι παραπλανητικά επιχειρεί να αντλήσει από αυτούς:

    α. ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα,

    β. χρήματα σε υποτιθέμενη οριστική διευθέτηση αντιδικίας ή

    γ. να επιτύχει την παραίτηση τους από τα όποια δικόγραφα αφορούν σε μη τελεσίδικη απόφαση.

Συνήθης τηλεφωνικός αριθμός που χρησιμοποιείται είναι ο 210.48.59.003 αν και χρησιμοποιούνται μέθοδοι spoofing.

Αποφύγετε κάθε επικοινωνία μαζί τους, μη διανοηθείτε να μοιραστείτε με αυτά τα άτομα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σας, ενημερώστε τους άμεσα ότι καταγράφετε την κλήση (το πιο πιθανό να σας το κλείσουν κατάμουτρα) ή απαιτήστε από μέρους τους (δηλ. από τους δήθεν υπαλλήλους της ΕΤΕ) να προβούν μονάχα σε έγγραφη επικοινωνία μαζί σας.

ΔΩΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΣΑΣ.

 

Γιώργος

19 σχόλια σχετικά με το “Μεγάλη Προσοχή”

  1. Είναι εξαιρετικά πολύτιμη η ενημέρωση σε όλους μας.

    Με αφορμή τη συγκεκριμένη ανάρτηση σας θα ήθελα να παρέμβω και να σας μεταφέρω προσωπική, πρόσφατη εμπειρία.

    Στις αρχές Δεκεμβρίου δέχθηκα 3 τηλεφωνήματα από το συγκεκριμένο νούμερο. Αρνήθηκα και στις 3 περιπτώσεις να δώσω στοιχεία όπως ΑΦΜ, Αστυνομική Ταυτότητα κ.λπ. που ζητούσαν επιτακτικά, κάλεσα όμως το τοπικό κατάστημα της ΕΤΕ για να διαπιστώσω αν πρόκειται για επίσημο νούμερό τους καθώς ήμουν βεβαία πως δεν ήταν.

    Μαντεύετε απάντηση;

    Πολύ διακριτικά μου εξήγησαν πως είναι “περίπου” (αυτή τη λέξη χρησιμοποίησαν) δικό τους………… και πως εξυπηρετεί βασικά την επικοινωνία της ΕΤΕ με δανειολήπτες που είτε έχουν ενταχθεί ή έχουν λάβει δικασίμους για ένταξη στο Ν.Κατσέλη (όπως εγώ). Στο ερώτημα περί τίνος πρόκειται που τόσο πολύ θέλουν να μου πουν καθώς απαγορεύονται οι όποιες οχλήσεις, μου ελέχθη πως επιδιώκουν να προτείνουν σε κάθε “ειδικού προφίλ” δανειολήπτη (έτσι μας βαπτίζουν) πάνω-κάτω 4 προτάσεις:

    ▪ Προκαταβολή μέρους της οφειλής, η οποία καθορίζεται ανάλογα με το ύψος του/των δανείου/ων και δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 3%-5% της βασικής οφειλής ώστε η Τράπεζα (και όχι το Δικαστήριο) να επανεξετάσει όντας θετικά διακείμενη (δια επιτροπής) το φάκελο του/τους με στόχο την επίτευξη ρύθμισης, αλλά χωρίς να είναι και δεδομένη η αποδοχή της ρύθμισης από μέρους της!

    Σχόλιο:Επέμειναν πως με συνέφερε καθώς κατά δήλωσή τους …”η Δικαιοσύνη είναι πια με το μέρος τους (;;;)”.

    ▪ Σπάσιμο του/των κόκκινου/ων δανείου/ων μου στα δύο με διατήρηση ακέραιης της οφειλής σε κάθε κομμάτι, αλλά με διαφορετική χρονική αποπληρωμή (ως split balance μου το ονόμασαν λες και χε@$/κα για το terminology).

    ▪ Σπάσιμο του/ων δανείου/ων μου με πάγωμα του ενός μέρους τους, το οποίο προτείνεται να κουρεύεται σταδιακά αναλόγως της συνέπειας που θα έχω δείξει ως οφειλέτρια στην αποπληρωμή του πρώτου κομματιού (με την υποσημείωση πως ο εκτοκισμός θα γίνεται με το ίδιο ακριβώς επιτόκιο που υπήρχε όταν ήταν ενήμερο – δηλαδή με επιτόκιο 300% πιο υψηλά από ότι δικαιολογούν τα επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ σήμερα!!!).

    ▪Εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκού μου ακινήτου (τότε γιατί άραγε να έχω προσφύγει στο Ν.Κατσέλη;).

    Σημείωση: Εννοείται πως ρητώς απαίτησαν την παραίτηση μου από το όποιο δικόγραφο.

    Φαντάζομαι πως αντιλαμβάνεστε για πόσο Μα$#@*&ες μας έχουν…

    Γνώμη μου: Μην μπείτε καν στον κόπο να συνομιλήσετε μαζί τους. Χαμένος χρόνος. Πιο πολύ με Sci Ops μοιάζει από μέρους τους. Δεν έχουν ρεαλιστικές προτάσεις. Απλώς θέλουν να γονατίσουν την ψυχολογία μας.

    Φιλικά,

    -V-

     

  2. Δυστυχώς, ο Ν.3869 δεν είναι πανάκεια για όλους. Στην πράξη, πολλοί δικηγόροι παραπλανούν είτε ηθελημένα (για να εισπράξουν την αμοιβή τους), είτε άθελά τους (άγνοια/ημιμάθεια) τους οφειλέτες/εντολείς τους και τους οδηγούν σε δικαστικές ρυθμίσεις, οι όροι των οποίων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα η τράπεζα να έχει τη δυνατότητα να τους κηρύξει έκπτωτους από τον Ν.3869, με συνέπεια την άρση της προστασίας της α’ κατοικίας τους.

    Κι αν γίνει αυτό, σημαίνει χαμένος χρόνος και χρήμα και αποτέλεσμα μηδέν!

    Για αυτόν τον λόγο, συγκρίνετε όλες τις επιλογές πριν αποφασίσετε τι θα κάνετε.

    1. Συγγνώμη, αλλά οι δικηγόροι (ακόμα και αυτοί που αρκετοί αποκαλούν “διαδρομιστές”) δίνουν πολύ καλύτερες συμβουλές από τους μαυρογυάλουρους των τραπεζών. Επίσης, τι σας κάνει να πιστεύετε πως ένας δανειολήπτης που δεν μπορεί να υποστηρίξει την προσωρινή διαταγή ή την οριστική απόφαση θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα “θέλω” της και καλά πονόψυχης τράπεζας; Τραπεζικός διαμεσολαβητής είσθε αν επιτρέπετε;

      Ως προς το Forum να μεταφέρω κι εγώ λίγο την εμπειρία μου:

      Δέχθηκα τηλεφώνημα από την ΕΤΕ μέσω της εισπρακτικής της (προφανώς της MELLON) από αυτό το νούμερο (άκουγα έως και τους διπλανούς agents της καλούσας που ενημέρωναν τηλεφωνικά έτερους δανειολήπτες για καθυστερημένες δόσεις…). Δεν ξέρω τι “παπατζηλίκια” μεταφέρουν σε άλλους, σε εμένα πάντως μου πρότειναν μονάχα να πάω σε κατάστημα. Μου ανέφεραν μάλιστα πως λίγα καταστήματα είναι επιφορτισμένα με τις υποθέσεις του Ν.3869/10. Προσωπικά, δεν επέλεξα να πάω σε εκείνο που επιχείρησαν να με στείλουν. Τουναντίον, πήγα από μόνη και καθαρά από περιέργεια στο (040 – το Κεντρικό τους) στην Αιόλου. Μετά από αρκετή σύγχυση ακόμα και των εκεί υπαλλήλων, βρέθηκε άτομο υποτίθεται κάπως ειδικό να συνομιλήσουμε. Αν και αυτό μου παραδέχτηκε πως έλειπε το κατάλληλο πρόσωπο για τις περιπτώσεις του Ν.Κατσέλη (;;;) συνέχισε τη συζήτηση αναφέροντας πως θα πρέπει άμεσα να προσκομίσω στην τράπεζα 2 πρόσφατα εκκαθαριστικά, παλαιό και νέο Ε2, Ε9, κάρτα ανεργίας ή βεβαίωση εργασίας, Φωτοτυπία ΑΔΤ και το πιο τρελό, αντίγραφο του δικογράφου μου! Καταλαβαίνετε πως εκεί τελείωσε για εμένα το όλο θέμα, κι εξηγώ το βασικό λόγο: Με 3,5 χρόνια προσωρινή και δικάσιμο σε 5 μήνες από τώρα, ύστερα από όλον αυτόν δηλαδή τον καιρό, εμφανιζόντουσαν (δεν το πιστεύω) να μην έχουν παραμικρή γνώση της υπόθεσης για την οποία με καλούσαν να συζητήσουμε! Μου ζητούσαν να τους ξαναδώσω και πάλι χαρτιά που έχω δώσει ουκ ολίγες φορές! Ξεκάθαρα πιστεύω πως μόνον να  επικαιροποιήσουν ατελώς και γρήγορα θέλουν τα αρχεία δανειοληπτών τους (το λεγόμενο screening) και να προσπεράσουν και τυχόν κολλήματα σε κάποιες πτυχές του GDPR (μου ζητούσαν παράλληλα να τους υπογράψω κι ένα χαρτί με 7pt γραμματάκια για πρόσβαση/διαχείριση δεδομένων…….) γι’ αυτό και τους καλούν.

      Α, και κάτι ακόμα που βλέπω πως αναφέρει και ο/η -V-

      Θέλουν παραίτηση από το δικόγραφο και αναφέρουν έωλα και “κάποιο κόστος” για τη σύνταξη νέας σύμβασης που ουσιαστικά θα έρχεται και θα νομιμοποιεί τις παρανομίες από όλες τις παλαιές…….

      ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ. Ο,ΤΙ ΠΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

  3. Καλημέρα. Η Εθνική προφανώς καλεί ψάχνοντας για κορόιδα που θα εμπιστευθούν ξανά εκείνους που κατά κύριο λόγο τους έφεραν εδώ, στην εκκαθάριση. Η Εθνική και η κάθε Εθνική κυνηγάνε απλώς στόχους. Ούτε φιλάνθρωποι οίκοι είναι ούτε ασφαλώς βρέθηκαν με καούρα να σας συνδράμουν με ρεαλιστικές λύσεις απαλύνοντας τον πόνο σας. Μην παραξενεύεστε αν σας ζαλίσουν στα τηλέφωνα, ενώ ρητώς απαγορεύεται από το Νόμο κάτι τέτοιο για όσους έχουν κινηθεί με τον ν.3869/10. Θέλουν εντός του 2019 να μειώσουν σχεδόν κατά το ήμισι τις υποθέσεις του ν.Κατσέλη. Επίσης, κάτι που αγνοούν πολλοί είναι πως θέλουν να πουλήσουν/μεταβιβάσουν τα επίμαχα χαρτοφυλάκεια και γι’ αυτό ζητούν βασικά την παραίτησή σας από τα σχετικά δικόγραφα καθώς αυτή τη στιγμή λόγω εκκρεμοδικείας δεν μπορούν να το πράξουν! Ειδικά, για όσους από εσάς έχετε καταθέσει αιτήσεις υπαγωγής πριν από το 2016 δεν αξίζει ούτε καν να συνομιλήσετε μαζί τους. Οι νομικοί σας θα σας εξηγήσουν το γιατί. Ακόμα, αποφύγετε τις παγίδες των λεγόμενων διαμεσολαβητών που σπανίως είναι δικηγόροι (συνήθως είναι πρώην τραπεζικοί υπάλληλοι, μεσίτες ακινήτων και οικονομικοί σύμβουλοι…). Από την ΕΤΕ και την κάθε ΕΤΕ απαιτήστε να σας οχλούν μόνο εγγράφως παραθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Σφυρίξτε μου κλέφτικα αν ποτέ τους το κάνουν!

    1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΟ FORUM.ειμαι μια δανειοληπτης της οποιας το δανειο εχει πουληθει στη cepal απο την alpha αμεσως μετα την αποφαση του δικαστηριου  που ειχα ενταχθει στο νομο Κατσελη. προσωπικα το θεωρω κακοδικια και τωρα δεν ξερω τι να κανω .μπορει καποιος να μου πει πως να προστατευτω απο τα κορακια ποθ μου ζητανε διπλο το αρχικο μου κεφαλαιο πως να κινηθω?

      1. @σπυροπούλου

        Όταν γράφετε μετά την ένταξή σας στο ν.3869/10 εννοείται μετά την κατάθεση δικογράφου, μετά την έκδοση προσωρινής διαταγής ή μετά την έκδοση σπόφασης;

          1. Καλησπέρα σας.

            Κακοδικεία δεν υφίσταται. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι δεσμευτική για το σχήμα που εισέρχεται στη θέση του πρώην διαδίκου σας. Απλώς συμμορφωθείτε με την απόφαση, εκτός σν είναι κακή οπότε ασκείτε έφεση. Δε γίνεται να πληρώνετε 2 φορές για το ίδιο πράγμα. Μιλήστε και με τον δικηγόρο σας.

  4. -“Επίσης, κάτι που αγνοούν πολλοί είναι πως θέλουν να πουλήσουν/μεταβιβάσουν τα επίμαχα χαρτοφυλάκεια και γι’ αυτό ζητούν βασικά την παραίτησή σας από τα σχετικά δικόγραφα καθώς αυτή τη στιγμή λόγω εκκρεμοδικείας δεν μπορούν να το πράξουν!”

    Το ζήτημα της μεταβίβασης απαίτησης για την οποία υφίσταται ήδη εκκρεμοδικεία απασχολεί ΗΔΗ τους δικηγόρους καθώς η ALPHA BANK πούλησε επίμαχες συμβάσεις σε σουηδική εταιρεία και τη διαχείριση ασκεί η Cepal (ένα SPV μεγάλο τμήμα των μετοχών του οποίου ανήκει στην ALPHA).

    Σχετικά με τα όσα αφορούν την ΕΤΕ πρόκειται μόνο για νέο ανέξοδο ως προς την ίδια screening των “κόκκινων” πελατών της (σε μια προσπάθεια να μην πληρώσει δικηγόρους για έλεγχους τίτλων κ.ο.κ.). Αποφύγετε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Απαιτήστε τυχόν προτάσεις τους να κατατίθονται δια αλληλογραφίας, προφανώς μόνο εγγράφως.

  5. Καλησπέρα σας. Αποφάσισα να γράψω ανώνυμα καθώς με απασχολεί το θέμα που θίγετε. Από όσα λίγα γνωρίζω δεν μπορούν να πουληθούν δάνεια, όταν η εκκρεμοδικία, κατά τα άρθρα 221 & 222 ΚΠολΔ, στην πράξη απαγορεύει στις τράπεζες και, κατά συνέπεια στα funds που θα τα αγόραζαν, κάθε πράξη έκδοσης διαταγής πληρωμής και εκτέλεσης κατά της περιουσίας των δανειοληπτών, ανεξαρτήτως νόμου Κατσέλη και προστασίας πρώτης κατοικίας! Μου προκαλεί, λοιπό, εντύπωση η αναφορά πως η ALPHA BANK  πουλά δάνεια ν.3869/10.Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που να έχει προσφύγει στο ν.Κατσέλη και να του έχει η τράπεζα πουλήσει το δάνειο ενόσω υφίσταται δικονομική διαφορά; Πώς γίνεται νομικά η αντικατάσταση διαδίκου; Ευχαριστώ.

     

  6. Με έχουν ζαλίσει από το 2104859003 που δεν είναι της Εθνικής. Μου παρουσιάστηκε μάλιστα μια ξινή που παρίστανε τη δικηγόρο και δήλωνε πως αν δεν παραιτηθώ της αίτησης θα έχω κακή πορεία επειδή τα δικαστήρια είναι 70/30 υπέρ των τραπεζών! Νομίζω πως δεν επιτρέπεται η τηλεφωνική ενόχληση όσων κινούνται δικαστικά όμως αυτοί οι απίθανοι τύποι δεν υπολογίζουν τίποτα. Σε άλλο τηλέφωνο που δέχθηκα από το 2104859333 μου είπαν πως αν δεν συνεργαστώ μαζί τους θα πουλήσουν τα δάνεια μου σε fund ;

  7. Είχα πάει τέλη Νοεμβρίου στην Εθνική επειδή με είχαν καλέσει στο τηλέφωνο να μου πουν πως έχουν μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Όταν πήγα στην τράπεζα μου ζήτησαν χαρτιά όπως Ε1, Ε2 και Ε9 που ήδη είχαν και μου ζήτησαν να υπογράψω κάτι χαρτιά για προσωπικά δεδομένα που ασφαλώς και δεν υπέγραψα. Τσάμπα η ταλαιπωρία. Και ακόμα περιμένω την πρότασή του που και καλά είχαν έτοιμη!

  8. Αν τα δικαστήρια ήταν πλέον με το μέρος των τραπεζών, η Εθνική δεν θα είχε κανένα λόγο να σας καλεί πανικόβλητη! Αυτό που κάνει το 2104859003 είναι παράνομο!

    Απαγορεύεται η όποια τηλεφωνική όχληση σε όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Ο μόνος αρμόδιος πλέον να ζητήσει έγγραφα είναι το Δικαστήριο, ο Ειρηνοδίκης και όχι η Τράπεζα ή ο οποιοσδήποτε χασοδίκης!

    Θα καλέσετε στο Συνήγορο του Καταναλωτή να κάνετε καταγγελία!
    Συνήγορος του Καταναλωτή
    Λ.Αλεξάνδρας 144, 114 71, Αθήνα
    Ώρες υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού: 09:00 – 15:00
    Τηλ.: 210 6460862, 210 6460814, 210 6460612, 210 6460734, 210 6460458
    Fax.: 210 6460414
     

    E-mail

    Κεντρική Γραμματεία Συνηγόρου του Καταναλωτή
    grammateia@synigoroskatanaloti.gr

    Γραμματεία Αναπληρωτή Συνηγόρου του Καταναλωτή
    grama@synigoroskatanaloti.gr

    Γραμματεία Βοηθού Συνηγόρου του Καταναλωτή
    gramb@synigoroskatanaloti.gr

  9. Απαράδεκτη και άκρως παραπλανητική η συμπεριφορά της ΕΤΕ. Είχα δεχθεί κι εγώ τηλέφωνο για δήθεν προσφορά και βλακωδώς πήγα σε κατάστημα τους. Αρχικά στο 141 της Κηφισιάς κι από εκεθ στο 080 όπου με παρέπεμψαν. Μόνο χαρτιά στυλ Ε1,Ε2,Ε9 ήθελαν και κάτι άλλα για διαχείριση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που επιχείρησαν ύπουλα να μου πασάρουν προς υπογραφή. Καμία πρόταση στο τραπέζι -έτσι έστω για κουβέντα- και πολύ κακή διάθεση από τους υπαλλήλους. Να σημειώσω πως μέρες τώρα το νούμερο 2104859003 και το νούμερο 2104859333 καλούν παρανόμως και καταχρηστικά για να μου ζητήσουν να ξαναπάω σε κατάστημα για ρύθμθιση, παραιτούμενη του δικογράφου μου!

  10. Ευτυχώς που υπάρχετε κι εσείς σε αυτό εδώ το e-forum και μας ενημερώνετε. Ευυχώς και που είχα διαβάσει το παρόν έγκαιρα. Με πήραν από την εισπρακτική της Εθνικής για να εξετάσω την παραίτηση μου από το δικόγραφό μου. Τους τόνισα ότι απαγορεύεται η τηλεφωνική επικοινωνία και πως οποιαδήποτε πρόταση θα απευθύνετε στο δικηγόρο μου. Μου είπαν και καλά αλλά και ψευδώς πως θα χαρακτηριστώ “Μη συνεργάσιμος δανειολήπτης” τους απάντησα πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο για την περίπτωσή μου (αίτηση υπαγωγής το 2015) και με “απείλησαν” ότι θα πουλήσουν τα στεγαστικά μου σε fund και τους απάντησα με ένα μεγαλοπρεπές “Στα @…ια μου”. Απέχετε από κάθε επαφή μαζί τους. Σπάστε τους το τσαμπουκά!

    1. -“Θα το πουλήσουμε στο Fund………….”

      Ναι, και λοιπόν;;;;;;; Θα μας στείλει το Fund στο Γκουαντάναμο; Θα μας κάνει ανασκολπισμό; Καραγκιόζηδες! Τρομοκρατούν τον κόσμο.

  11. Η εκχώρηση δανειακών χαρτοφυλακίων που τελούν σε δικαστική εκκρεμότητα αποτελεί ένα πεδίο που απασχολεί πλέον σοβαρά το νομικό κόσμο. Υπάρχει ο ΑΚ, όμως έχει προστεθεί και ο ν.4354/2015 και δη τα άρθρα 1 & 3. Επειδή διάβασα κάπου για κακοδοκία, να σημειώσω πως η “κακοδικία” είναι άσχετο πράγμα. Σημαντικό ζητούμενο είναι τη στιγμή της κατάθεσης δικογράφου ο αντίδικος να έχει στην κατοχή του τα δικαιώματα που απορρέουν από την x σύμβαση όπως άλλωστε προκύπτει από τη λεγόμενη “Βεβαίωση Οφειλών”.

  12. Κατά το άρθρο 455 Α.Κ.: “Ο δανειστής μπορεί με σύμβαση να μεταβιβάσει σε άλλον την απαίτησή του χωρίς την συναίνεση του οφειλέτη (εκχώρηση)”. Κατά το άρθρο 458 Α.Κ.: “Με την εκχώρηση μεταβιβάζονται και οι υποθήκες, εγγυήσεις, ενέχυρα ή άλλα παρεπόμενα δικαιώματα που ασφαλίζουν την απαίτηση καθώς και τα προνόμια τα οποία στην αναγκαστική εκτέλεση ή στην πτώχευση συνδέονται με τη φύση της απαίτησης ή της εγγύησης. Προνόμια που συνδέονται με το πρόσωπο του δανειστή δεν μεταβιβάζονται”. Κατά το άρθρο 469 Α.Κ.: “Αν η μεταβίβαση της απαίτησης επέρχεται από τον νόμο, ο παλαιός δανειστής δεν ευθύνεται απέναντι στον νέο ούτε για την ύπαρξη της απαίτησης ούτε για την φερεγγυότητα”. Από τα άρθρα αυτά, τα οποία ρυθμίζουν την σύμβαση της εκχωρήσεως, προκύπτει, ότι η σύμβαση αυτή, η οποία έχει ως αντικείμενο την μεταβίβαση απαιτήσεως από τον παλαιό στον νέο δανειστή, αποτελεί εκπονητική και αναιτιώδη δικαιοπραξία. Με την εκχώρηση μεταβιβάζονται και οι ασφαλίζουσες την απαίτηση υποθήκες, εγγυήσεις, ενέχυρα ή άλλα παρεπόμενα δικαιώματα, καθώς και τα επί αναγκαστικής εκτελέσεως ή πτωχεύσεως συνδεόμενα με την φύση της απαιτήσεως ή της εγγυήσεως προνόμια. Δεν μεταβιβάζονται όμως προνόμια, τα οποία συνδέονται με το πρόσωπο του δανειστή. Τα ανωτέρω αποτελούν ενδοτικό δίκαιο και με αντίθετη συμφωνία των μερών είναι δυνατόν να αποκλεισθεί η εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 458 Α.Κ., δηλαδή να ορισθεί, ότι τα ανωτέρω δικαιώματα και προνόμια δεν θα μεταβιβάζονται μαζί με την απαίτηση. Η μεταβίβαση των παρεπομένων δικαιωμάτων και προνομίων πραγματοποιείται με μόνη την εκχώρηση της κυρίας απαιτήσεως απ’ ευθείας από τον νόμο. Στην περίπτωση της υποθήκης και του ενεχύρου δεν χρειάζεται, ως όρος για την μεταβολή εκείνη, σχετική εγγραφή στο βιβλίο υποθηκών ή παράδοση στον εκδοχέα του ενεχυρασμένου πράγματος. Στην περίπτωση όμως της υποθήκης, σύμφωνα με το άρθρο 1312 Α.Κ., γίνεται σημείωση της μεταβολής (εκχωρήσεως ή ενεχυράσεως) στην σχετική στήλη του βιβλίου υποθηκών, όχι ως όρος για την μεταβίβαση της υποθήκης, αλλά ως μέτρο πρόνοιας χάριν των καλόπιστων τρίτων και για τον αποκλεισμό ευθύνης του εκχωρητή και του εκδοχέως. Η ρύθμιση του άρθρου 455 Α.Κ. προβλέπει την μεταβίβαση της απαιτήσεως από τον παλαιό στον νέο δανειστή δυνάμει συμβάσεως. Εκτός όμως από τον τρόπο αυτόν, ο νόμος σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπει την απ’ ευθείας, χωρίς σύμβαση, αλλαγή του προσώπου του δανειστού, όταν πληρούνται οι οριζόμενες από αυτόν προϋποθέσεις. Εξάλλου, κατά το άρθρο 991 ΚΠολΔ: “Αν η κατασχεμένη απαίτηση ασφαλίζεται με ενέχυρο ή υποθήκη, εφαρμόζονται και οι διατάξεις των άρθρων 458 και 1312 του αστικού κώδικα. Η σημείωση στα δημόσια βιβλία γίνεται μετά την καταφατική δήλωση ή την τελεσιδικία της απόφασης που δέχεται την ανακοπή κατά της δήλωσης του τρίτου”. Με το άρθρο αυτό εισάγεται ρύθμιση διαφορετική από εκείνη των άρθρων 455 επ.Α.Κ., τα οποία ρυθμίζουν την τύχη των παρεπομένων δικαιωμάτων και προνομίων σε περίπτωση μεταβιβάσεως της απαιτήσεως από τον δανειστή ή από τον νόμο. Ειδικότερα, το άρθρο 991 ΚΠολΔ αναφέρεται και περιορίζεται μόνον στην περίπτωση κατά την οποία η χρηματική απαίτηση, η οποία κατασχέθηκε στα χέρια του τρίτου, είναι εξοπλισμένη με εμπράγματη εξασφάλιση υποθήκης ή ενεχύρου, δηλαδή όταν η απαίτηση του οφειλέτου, η οποία κατάσχεται στα χέρια του τρίτου έχει υπέρ αυτής ενέχυρο ή υποθήκη και όχι και άλλα, δηλαδή τα αναφερόμενα στο άρθρο 458 Α.Κ., παρεπόμενα δικαιώματα τα οποία ασφαλίζουν την απαίτηση ή προνόμια τα οποία συνδέονται με αυτήν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *