Μετά από 4 χρόνια απομόνωσης το ΔΝΤ αναγνωρίζει την επιτυχή διαχείριση της κρίσης από την Ισλανδία – Συστήνει στους Ευρωπαίους να πάρουν μαθήματα και στους επενδυτές να την προτιμήσουν λόγω του θετικού outlook

Να πάρουν μαθήματα από την διαχείριση της κρίσης στην Ισλανδία, συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η οικονομία της, μετά τη χρεοκοπία επιδεικνύει αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η πιστή τήρηση του προγράμματος προσαρμογής, η απόφαση να μετακυλήσει το κόστος των ζημιών των τραπεζών της στους μετόχους και όχι στους φορολογούμενους και η προστασία του κοινωνικού συστήματος, ήταν οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν πιο εύκολα την ισλανδική οικονομία προς την ανάκαμψη, παραδέχεται το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι η χώρα απομονώθηκε γι’ αυτές της τις πρακτικές την τελευταία τετραετία.
Το Ρέικιαβικ, ζει τη δική του οικονομική ανατολή. Παρά το γεγονός ότι το χρέος της ήταν δεκαπλάσιο του ΑΕΠ της, αρνήθηκε να προστατεύσει τους πιστωτές των τραπεζών της. Η Ισλανδία έχει κάνει σημαντικά βήματα από το ξέσπασμα της κρίσης, ανέφερε ο Daria V. Zakharova, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη χώρα, προσθέτοντας ότι πλέον διαθέτει πολύ θετικό outlook για επενδύσεις.
Η Ισλανδία, η οποία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αντιμετώπισε τη χρεοκοπία της χώρας με μια συνολική πολιτική. Πρώτον, υποτίμησε το εθνικό νόμισμα, την ισλανδική κορώνα, και επέβαλε ελέγχους και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Αρχικά η κορώνα υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 50%, αλλά ήδη η υποτίμηση έχει περιοριστεί στο 30% και συρρικνώνεται. Η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγεί αμέσως στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας να παρουσιάζει ήδη πλεόνασμα από ελλειμματικό που ήταν.
Ο πληθωρισμός, ο οποίος είχε εκτιναχθεί στο 18,6%, έπεσε ήδη κοντά στο 2,5%, που είναι ο στόχος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι 6,3% φέτος, και ταχύτατα, ίσως και μέσα στο 2011, θα οδηγηθεί σε πλεόνασμα.
Το δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ, θα μειωθεί σταδιακά στο 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2015.
Το δεύτερο μέτρο που πήραν οι Ισλανδοί ήταν ότι άφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Κατόπιν τις εθνικοποίησαν, αλλά υπό τους εξής όρους:
Πρώτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες αναγνώρισαν όλες τις καταθέσεις των Ισλανδών πολιτών ώστε κανένας Ισλανδός να μη χάσει ούτε μία κορώνα από τις καταθέσεις του.
Δεύτερον, τα δάνεια που είχαν πάρει οι Ισλανδοί μεταφέρθηκαν στις εθνικοποιημένες τράπεζες, αλλά επειδή το νόμισμα είχε υποτιμηθεί, μειώθηκε και το ονομαστικό ύψος των δανείων, πέρα από τις σοβαρές άλλες διευκολύνσεις αποπληρωμής που έκανε το κράτος στους Ισλανδούς οφειλέτες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση, ιδίως τον πρώτο καιρό (πάγωμα της πληρωμής δόσεων για μήνες κ.λπ.).
Τρίτον, οι εθνικοποιημένες τράπεζες δεν αναγνώρισαν καμιά υποχρέωση των ιδιωτικών χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες του εξωτερικού.
Έτσι οι Ισλανδοί φορολογούμενοι φορτώθηκαν τα βάρη διάσωσης των καταθέσεων των δικών τους και των συμπατριωτών τους, ενώ φόρτωσαν στους ξένους επενδυτές και καταθέτες τον λογαριασμό των συναλλαγών τους με τις ιδιωτικές ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν.

www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Μετά από 4 χρόνια απομόνωσης το ΔΝΤ αναγνωρίζει την επιτυχή διαχείριση της κρίσης από την Ισλανδία – Συστήνει στους Ευρωπαίους να πάρουν μαθήματα και στους επενδυτές να την προτιμήσουν λόγω του θετικού outlook”

  1. Α, μπα..με τίποτα όμως. Εμείς θα πληρώσουμε ως και τη χασούρα των τραπεζών της Μπινιμανάγκουα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *