Με κοινό διαχειριστή, παρά τις δυσκολίες, θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τα NPLs

Με κοινό διαχειριστή σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια οι 4 συστημικές τράπεζες, όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή εκδήλωση της ΕΕΔΕ. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θ. Καλαντώνης, δήλωσε ότι το διατραπεζικό όργανο NPLs forum ξεκίνησε τη διαδικασία επιλογής κοινού διαχειριστή για μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η διαδικασία, την οποία έχει αναλάβει ως σύμβουλος η εταιρεία Oliver Wyman, βρίσκεται στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς προς το παρόν να έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ύψος της ονομαστικής αξίας των «κόκκινων» δανείων που θα δοθεί προς πιλοτική διαχείριση ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για δάνεια περίπου 2.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν ληφθεί από δύο τουλάχιστον συστημικές τράπεζες. Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου ορίστηκε με κριτήρια το ύψος του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης (5 με 20 εκατ. ευρώ) και τον χρόνο καθυστέρησης, ενώ η επιλογή των δανείων διενεργήθηκε από μια «δεξαμενή» 13 χιλιάδων κοινών πιστούχων, βάσει της προεργασίας που έχει κάνει η Oliver Wyman.

Δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών διαχείρισης, αν οι συστημικές τράπεζες έχουν οριστικοποιήσει την κοινή στρατηγική τους για τα παραπάνω δάνεια, ενώ υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, που αν δεν επιλυθούν, θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ωστόσο, στελέχη εταιρειών εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξα για τον χρόνο ολοκλήρωσης του διαγωνισμού: «Οι τράπεζες δεν γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των εταιρειών, τα δάνεια των οποίων θα δοθούν προς διαχείριση και για να τη μάθουν, είτε θα πρέπει να απασχολήσουν «στρατό» δικών τους υπαλλήλων, είτε να αναθέσουν το παραπάνω έργο σε τρίτους, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει».

mononews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *