«Μηδενικά» επιτόκια καταθέσεων ζητάει η τρόικα. Πως αλλιώς θα πάρουν τις τελευταίες καταθέσεις στο εξωτερικό;

Μηδενικά επιτόκια για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και πτώση στο 2% από το 4,5% που ισχύει σήμερα κατά μέσο όρο στις προθεσμιακές καταθέσεις απαιτεί εντός τους έτους η τρόικα από τις ελληνικές τράπεζες. Στόχος είναι η ευθυγράμμιση των επιτοκίων με τα επίπεδα της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, κατά τις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών μας και των ελληνικών τραπεζών, η τρόικα χαρακτήρισε τα επιτόκια που ισχύουν στην ελληνική αγορά ως «τριτοκοσμικά».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το επιτόκιο ταμιευτηρίου, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 0,40%-0,60%, θα τείνει στο μηδέν στις αρχές του 2014. Για τις καταθέσεις όψεως, που είναι επί το πλείστον λογαριασμού μισθοδοσίας, τα επιτόκια είναι ήδη μηδενικά. Αναφορικά με τις καταθέσεις προθεσμίας ο αρχικός στόχος της τρόικας είναι να μειωθούν στο 2% από το 4,5% που ισχύει σήμερα κατά μέσο όρο με τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης στο 1,5%.

Μειώσεις όμως έρχονται και στα επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών που επικαλείται η Real News, «τα επιτόκια χορηγήσεων, για παράδειγμα τα επιχειρηματικά δάνεια, θα μειωθούν από το 8%-9% στο 6%, ίσως και χαμηλότερα, ανάλογα με την επιχείρηση. Αντίστοιχα μικρή μείωση θα υπάρξει και στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων».

Σημειώνεται ότι οι δανειστές πιέζουν να μειωθούν τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, με στόχο το φθηνότερο χρήματα για τις επιχειρήσεις.

Μια μας φοβέρισαν ότι θα χαρατσώσουν τις καταθέσεις. Τώρα θέλουν να ρίξουν τα επιτόκια. Αγώνας δρόμου για να πάρουν τα υπόλοιπα χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες.Καλά οι Γερμανοί έχουν συμφέρον να το κάνουν. Οι δικοί μας πολιτικοί; Κανένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *