Μην πάτε στην τράπεζα για βεβαιώσεις τόκων, θα τις στείλουν οι τράπεζες απευθείας στο Υπουργείο

Aπαλλάσσονται οι φορολογούμενοι από τον βραχνά της προμήθειας των βεβαιώσεων για τους τόκους των καταθέσεων για το 2012, καθώς με απόφαση Στουρνάρα, οι τράπεζες είναι εκείνες που θα πρέπει να αποστείλουν τα στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Έτσι, δεν χρειάζεται πλέον οι πολίτες να σπεύσουν στις τράπεζες προκειμένου να τα προμηθευτούν, ώστε να τα συμπεριλάβουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι τράπεζες θα αποστείλουν το ηλεκτρονικό αρχείο στο υπουργείο Οικονομικών με τους τόκους των καταθέσεων ακόμα και για τα ομόλογα που έχουν αγοράσει μέσω τραπεζών. Τα στοιχεία θα επεξεργαστούν οι υπάλληλοι της ΓΓΠΣ και στη συνέχεια θα προστεθούν στις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα χρειαστεί να ελέγξουν τον σχετικό κωδικό και στην περίπτωση που έχουν αμφιβολίες θα πρέπει να ζητήσουν από την τράπεζα να τους εκδώσει τη βεβαίωση για τους τόκους των καταθέσεων του 2012.

Εάν έχει γίνει λάθος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στις κατά τόπους εφορίες για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση και να διορθώσουν το σχετικό ποσό για τους τόκους που έχει συμπληρωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι οι τόκοι των καταθέσεων δηλώνονται στον κωδικό 659-660 της φορολογικής δήλωσης και εφόσον οι φορολογούμενοι έχουν συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, θα υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%.

Πηγή: newmoney.gr

(την είδηση έχει προς το παρόν μόνο το site newmoney του Πρώτου Θέματος. Στο site του Υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει καμία ενημέρωση)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *