Μισθό αποδίδουν τα νέα τραπεζικά επιτόκια….

Εισόδημα ίσο μέχρι και με έναν μισθό μπορεί να εξασφαλίσει η τοποθέτηση ενός κεφαλαίου, ακόμα και 20.000 ευρώ, στα νέα προϊόντα καταθέσεων που λανσάρουν οι εγχώριες τράπεζες. Βασικός στόχος των νέων προϊόντων με το ιδιαίτερα αυξημένο επιτόκιο, είναι η προσέλκυση των αποταμιεύσεων που έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα, λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησαν οι δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο προηγούμενο διάστημα, οι τράπεζες κρατήθηκαν όρθιες, στηριζόμενες στη χρηματοδότησή τους από τα εργαλεία του ευρωσυστήματος, μέσω των οποίων αναπληρώθηκε το σύνολο των απωλειών. Ωστόσο από την επομένη των εκλογών στις 18 Ιουνίου, έχουν αρχίσει επιστροφές αποταμιεύσεων στο σύστημα, από καταθέτες που είχαν σε θυρίδες ή σε προσωπικές κρυψώνες τα χρήματά τους, με τις εισροές να κυμαίνονται στο επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που θα πιστοποιήσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, θα υπάρξει κύμα καταθέσεων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από τους πελάτες τους για την τοποθέτηση των χρημάτων τους, καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα οι επισκέψεις και τα τηλεφωνήματα στο δίκτυο καταστημάτων.

Το δέλεαρ για την προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων είναι κυρίως οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, οι οποίες έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές αρκετές τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων τους σε ορισμένα καταθετικά προγράμματα, ενώ λάνσαραν και νέα προϊόντα με ελκυστικές αποδόσεις. Πλέον και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η μέση απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας κινείται πάνω από το 5%.

Εκτός από τα επιτόκια, τα πιστωτικά ιδρύματα ανταγωνίζονται και στους λοιπούς όρους διάθεσης των προϊόντων «κλειστής» διάρκειας. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης σε περίπτωση που ο καταθέτης θελήσει να αποσύρει τα χρήματά του.

Μια άλλη δυνατότητα που υπάρχει είναι η αυξομείωση του υπολοίπου, καθώς ορισμένες νέες εκδόσεις προθεσμιακών καταθέσεων διαθέτουν χαρακτηριστικά τρεχούμενων λογαριασμών, υπό την έννοια ότι ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να αυξομειώσει το υπόλοιπό τους. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα επιλογής του χρόνου είσπραξης των τόκων κατά τη διάρκεια της προθεσμιακής κατάθεσης, ώστε η είσπραξή τους να γίνει σε περίοδο που πραγματικά υπάρχει ανάγκη εισοδήματος για τον πελάτη.

Επιτόκιο ταμιευτηρίου πάνω από 5%! Μια κατηγορία μόνος του αποτελεί ο νέος καταθετικός λογαριασμός ταμιευτηρίου, που προσφέρει επιτόκιο 5% χωρίς κανένα περιορισμό στις αναλήψεις ή γενικότερα στη διαχείρισή του, που προσφέρει από την Πέμπτη 21 Ιουνίου η Millennium bank. Πρόκειται για το πρόγραμμα με την ονομασία «Τώρα Ναι!», το οποίο προσφέρει στον πελάτη επιτόκιο 5%, εφόσον το μηνιαίο υπόλοιπο είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τις αναλήψεις, αλλά και καμία υποχρέωση ως προς τις καταθέσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η απόδοση για μια κατάθεση της τάξης των 20.000 ευρώ, ξεπερνάει σε ετήσια βάση τα 900 ευρώ.

3μηνη προθεσμιακή 10.000 ευρώ: Στις προθεσμιακές καταθέσεις τριμήνου για ποσά της τάξεως των 10.000 ευρώ το υψηλότερο επιτόκιο 5,20% δίνει η Probank, διαμορφώνοντας μετά την λήξη του τριμήνου (και πλέον των φόρων) το ποσό της επένδυσης στα 10.117 ευρώ. Αντίστοιχα η FBB προσφέρει επιτόκιο 5%, με όφελος 113 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει την winbankDirect με επιτόκιο 4,75% και όφελος στο τρίμηνο 107 ευρώ, ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαθέτει επιτόκιο 4,60% με συνολικό όφελος 104 ευρώ.

12μηνη προθεσμιακή 10.000 ευρώ: Όσο ανεβαίνει το διάστημα του «κλεισίματος» των χρημάτων, τόσο ανεβαίνει και το επιτόκιο. Συγκεκριμένα, για κεφάλαιο 10.000 ευρώ σε 12μηνη προθεσμιακή, το επιτόκιο στην FBB φτάνει μέχρι και το 5,90%, προσφέροντας καθαρή απόδοση (μετά από φόρους) 531 ευρώ. Αντίστοιχα στην Probank το επιτόκιο φτάνει το 5% (απόδοση ετήσια 450 ευρώ), στην Ελληνική Τράπεζα το 4,85% (απόδοση 437 ευρώ), στην Πειραιώς το 4,75% (απόδοση 428 ευρώ), στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το 4,7% (απόδοση 423 ευρώ), στη Marfin το 4,60% (απόδοση 414 ευρώ), στην ΑΤΕ και στην Τράπεζα Κύπρου το 4,20% (απόδοση 378 ευρώ).

6μηνη προθεσμιακή 100.000 ευρώ: Για όσους διαθέτουν ισχυρότερο κομπόδεμα άνω των 100.000 ευρώ, τα επιτόκια είναι επίσης υψηλότερα.

Για παράδειγμα, η FBBank δίνει επιτόκιο 6,50% προσφέροντας στο εξάμηνο απόδοση μετά από φόρους 2.925 ευρώ. Αντίστοιχα, η Ελληνική Τράπεζα δίνει επιτόκιο 5,80% (απόδοση 2.610 ευρώ), η Probank 5,55% (απόδοση 2.498 ευρώ), η Millennium επιτόκιο 5,50% (απόδοση 2.475 ευρώ), η Τράπεζα Πειραιώς 5,40% (απόδοση 2.430 ευρώ), όπως και η «νέα» Proton Bank. Ακολουθούν με επιτόκιο 5,20% δύο προϊόντα ένα της Εθνικής και ένα της Emporiki (με απόδοση 2,340 ευρώ), ενώ πάνω από το 5% διαθέτει προϊόν και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (5,08% και απόδοση 2.288 ευρώ).

Αποταμιευτικοί

Το ενδιαφέρον πολλών καταθετών προκαλούν τα καταθετικά προγράμματα που λειτουργούν ως «κουμπαράς» και απευθύνονται σε όσους θέλουν να αποταμιεύουν σε συστηματική βάση αλλά δεν θέλουν να «μπλέξουν» με μακροπρόθεσμα επενδυτικά προγράμματα ή με αμοιβαία κεφάλαια. Πρόκειται για μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, η οποία ταιριάζει ακόμη και σε πολύ μικρά πορτοφόλια και προσφέρει επιτόκια που μπορεί να φθάνουν ακόμη και το 5%.

Για παράδειγμα, αρκετές τράπεζες διαθέτουν καταθετικά προγράμματα των οποίων τα επιτόκια φθάνουν ως και το 5%, υπό την προϋπόθεση ότι ο πελάτης θα αποταμιεύει κάθε μήνα ένα ποσό. Αυτό, ανάλογα με το προϊόν, μπορεί να ξεκινά ακόμη και από το 1 ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, όσοι δεν έχουν πολλά χρήματα να αποταμιεύσουν μπορούν να εξασφαλίσουν έναν υψηλότοκο αποταμιευτικό λογαριασμό, χωρίς κανέναν κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου τους και με αποδόσεις επιπέδου προθεσμιακών καταθέσεων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από τους πελάτες τους για τοποθέτηση των χρημάτων τους, καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα οι επισκέψεις και τα τηλεφωνήματα στο δίκτυο των καταστημάτων.

[sc:Πηγή id=”http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=115298″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *