Μνημόνιο και κατασχέσεις: Πότε η Εφορία βάζει «χέρι» στις καταθέσεις

Κατασχέσεις φέρνει το νέο Μνημόνιο. Οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα θα γίνονται πλέον εύκολος στόχος προς κατάσχεση από την Εφορία αφού στο νέο Μνημόνιο περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία μειώνεται το ακατάσχετο όριο και παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για εφόδους σε σπίτια. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο μνημόνιο ρύθμιση που θα εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες έτσι ώστε η εφορία να μπαίνει μέσα σε σπίτια. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό δεν ξεκαθαρίζεται όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί – όπως γράφει το μνημόνιο – ότι έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου

Τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών ώστε οι ελεγκτές να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν άμεσα όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων σε βάθος δεκαετίας. Έως τον Νοέμβριο έρχεται και πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις, με νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη χωρίς αμνηστευτική διάταξη.

Αμέσως μετά την ψήφιση του Μνημονίου άλλωστε έρχονται αλλαγές και στο ακατάσχετο όριο. Το κατώτατο όριο του ακατάσχετου μισθών, συντάξεων, και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς, το οποίο προκύπτει μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών, μειώνεται από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ.

Με βάση τις νέες διατάξεις επιτρέπεται η κατάσχεση των ανωτέρω απαιτήσεων, εφόσον αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ, σε ποσοστό το οποίο αυξάνεται κλιμακωτά και συγκεκριμένα στο μισό επί του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για τις ασθενέστερα οικονομικές τάξεις και στο 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Οι αλλαγές αυτές όμως έχουν και αναδρομική ισχύ. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι εφαρμόζονται και επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων για ποσά δηλαδή άνω των 1.500 ευρώ.

Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, επίσης μειώνεται στα 1.250 ευρώ το κατώτατο όριο ακατάσχετου των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα, σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό, το οποίο ρητά ορίζεται ότι υπολογίζεται ανά μήνα, ενώ αποκλείεται σωρευτικός υπολογισμός αυτού σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του μήνα.

Πιο αναλυτικά: 

-Μισθοί συντάξεις και επιδόματα κάτω των 1.000 ευρώ μένουν ακατάσχετoi. 

-Επιτρέπεται η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας, προσωπικούς και κοινούς, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 1.250 ευρώ. Από εποχής Θεοχάρη στο υπουργείο Οικονομικών, το όριο αυτό ήταν 1.500 και τώρα μειώνεται. Αφορά όμως έναν μόνον λογαριασμό σε μία τράπεζα, ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία για να προστατεύεται κάθε μήνα.

-Ασχέτως πόσα λεφτά υπήρχαν στον λογαριασμό, σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα των 1.001-1.500 ευρώ το μήνα που μπαίνουν κάθε μήνα, θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσό πάνω από τα χίλια. Για παράδειγμα, για μισθό που μπαίνει στην τράπεζα 1.300 ευρώ, η εφορία θα κατάσχει τα 150 ευρώ, για ποσό 1.400 ευρώ θα κατάσχει θα 200 και για μισθό 1.500  ευρώ τα 250 ευρώ. 

-Πέραν αυτών όμως, για μισθωτούς των 1.500 ευρώ και άνω, θα κατάσχει  επιπλέον ολόκληρο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για παράδειγμα, αν μπαίνει μισθός 1.600 ευρώ θα κατάσχονται τα 350 ευρώ (τα 100 ευρώ επιπλέον από τα 1.500 και άλλα 250 που είναι τα μισά πάνω από τα 1.000 και έως τα 1.500 ευρώ) ή, για ποσό 2.000, θα κατάσχονται τα 750 ευρώ το μήνα (500+250). 

-Οι διατάξεις προβλέπονται να ισχύσουν άμεσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου και εφαρμόζονται και επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων, δηλαδή για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών. 

-Παράλληλα στο Μνημόνιο υπάρχει διάταξη για τις κατασχέσεις στις καταθέσεις μεγαλοφειλετών του Δημοσίου. Το ΥΠΟΙΚ θα ρωτάει τις τράπεζες για την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στο όνομα μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και εφόσον υπάρχουν θα επιβάλει κατασχέσεις. 

2 σχόλια σχετικά με το “Μνημόνιο και κατασχέσεις: Πότε η Εφορία βάζει «χέρι» στις καταθέσεις”

    1. Αν μη τι άλλο…θα έπρεπε να μας προβληματίζει…εδώ και πολλά χρόνια…το πως η “αριστερά” για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα, ευθυγραμμίζεται με τη γραμμή που περνάει η “Παγκοσμιοποιητική Νέα Τάξη” των Τραπεζιτών!

      Πρέπει κάποτε…επιτέλους…να καταλάβουμε τι παίζεται! Δεν πρόκειται για οικονομικό θέμα…Μια χούφτα Τραπεζοαλήτες…θα πραγματοποιήσουν το όνειρο χιλιετιών…

      Αν η “αριστερά” ‘ηταν η “αριστερά” που έχει στη φαντασία του το πόπολο…θα ήταν καλά!

      Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε επίσης…το προφανές! Τι σημαίνει είμαι αριστερός και δεξιός ? Έχει νόημα μόνο σε δημοκρατία…που σημαίνει ότι οι πολλοί αποφασίζουν κι όχοι μια χούφτα μεγάλοι ή μικρότεροι αλήτες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *