“ΜΠΛΟΚΟ” ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ

Με δικαιολογία την κρίση οι ελληνικές τράπεζες αδιαφορούν για τις υπουργικές αποφάσεις στήριξης όσων είδαν τα ακίνητά τους να «τραυματίζονται» από σεισμούς. «Τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκε ότι…
ορισμένες τράπεζες αρνούνται τη χορήγηση δανείων που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για την αποκατάσταση κτισμάτων που έχουν πληγεί από σεισμούς ή άλλες φυσικές καταστροφές, επικαλούμενες την οικονομική κρίση», παραδέχεται ο Ιωάννης Μαγκριώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναφέρεται στο καθεστώς που ισχύει για τους πληγέντες από τον Εγκέλαδο στο ίδιο έγγραφο.

Για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές το υπουργείο εκδίδει αποφάσεις οριοθέτησης περιοχών που έχουν πληγεί και καθορίζει πιστωτικές διευκολύνσεις, όπως η Στεγαστική Συνδρομή (άτοκο δάνειο και δωρεάν κρατική αρωγή) στους ιδιοκτήτες.

Τα δάνεια αυτά χορηγούνται από τις τράπεζες, είναι άτοκα (με επιδότηση επιτοκίου από το Ελληνικό Δημόσιο), ενυπόθηκα και επιπλέον παρέχεται εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, διευκρινίζει ο κ.Μαγκριώτης.

Η άρνηση των τραπεζών είναι «μία ακόμη εκδήλωση περιφρόνησης του κράτους εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος», τονίζει από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, στην επερώτηση των Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι είναι ανάστατοι οι σεισμοπαθείς των νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας των σεισμών της 18ης και 22ας Ιανουαρίου 2010, αφού οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν σεισμοδάνεια παρά τα όσα ρητά αναφέρονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Μάλιστα, επικαλούνται έγγραφο της Εθνικής Τράπεζας όπου γίνεται παραδεκτό ότι «δεν είναι δυνατή η χορήγηση σεισμοδανείων για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 18 και 22 Ιανουαρίου 2010 στις περιοχές στις περιοχές των Νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας».

Πρόκειται για «κατάφωρο εμπαιγμό των σεισμοπλήκτων», τονίζουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

fimotro.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *