Μπλόκο στις εισπρακτικές στην αποκάλυψη στοιχείων οφειλετών σε τρίτους

Η Αρχή Προστασίας επισημαίνει στην απόφασή της πως η ανακοίνωση σε τρίτα πρόσωπα του οφειλέτη, ότι τους αναζητούν εισπρακτικές εταιρείες μπορεί να δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα.

Απαγορεύεται στις εισπρακτικές εταιρείες να ανακοινώνουν σε τρίτα πρόσωπα στοιχεία που αφορούν τους οφειλέτες σύμφωνα με απόφαση (26/2016) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην απόφαση η ανακοίνωση σε τρίτα πρόσωπα και συνηθέστερα στους συγγενείς του οφειλέτη, ότι τους ψάχνουν εισπρακτικές εταιρείες μπορεί να δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα.

“Η ανακοίνωση σε τρίτο του συνόλου των στοιχείων για την ενημέρωση του οφειλέτη δεν ειναι νόμιμη”, αποφαίνεται η Αρχή που επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο “θίγεται υπέρμετρα ο οφειλέτης από τη συνεπαγόμενη αποκαλυψη σε τρίτους της αναζήτησής του απο εισπρακτική εταιρεία, προφανώς για ληξιπρόθεσμη οφειλή του.

Λόγω μείζονος σημασίας των ζητημάτων που ανακύπτουν σχετικά με τα θέματα του τρόπου ενημέρωσης των εισπρακτικών εταιρειών και ειδικά προς τρίτα συγγενικά και μη πρόσωπα, το όλο θέμα παραπέμφθηκε στον σχηματισμό της Ολομέλειας της Αρχής προς οριστική κρίση.

Ακόμη, η Αρχή αναφέρει ότι έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες της «αρκετές σε αριθµό καταγγελίες οφειλετών, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων επικαλούνται ότι από την όχληση αυτή πιέστηκαν συγγενείς τους (π.χ. άρρωστοι γονείς τους) σε βαθµό διακινδύνευσης της υγείας τους και ότι δηµιουργήθηκαν ενδοοικογενειακά προβλήµατα».

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Μπλόκο στις εισπρακτικές στην αποκάλυψη στοιχείων οφειλετών σε τρίτους”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *