Μπουκοτάζ στην Citibank και στους άλλους εχθρούς του λαού

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Καθώς η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά απο κάθε άλλη φορά στην υιοθέτηση μέτρων περιορισμού του ελλείμματος και ο Πρωθυπουργός συζητά με τους ξένους ηγέτες τα περιθώρια χρονικής χαλάρωσης του προγράμματος σταθεροποίησης αλλά και την πιθανότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα κράτη και οι κρατικοί οργανισμοί, οι Κασσάνδρες του διεθνούς τραπεζικού συστήματος παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας.

Η Citibank για παράδειγμα εμφανίζεται χθές να προβλέπει άμεση έξοδο της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη, εντός των επόμενων δύο μηνών. Δίνει μάλιστα πιθανότητες εξόδου 90% πράγμα που σημαίνει οτι θεωρεί την εκπαραθύρωση μας απο το Ευρώ βεβαία. Ένα μήνα πρίν, τον Ιούλιο, θεωρούσε οτι η έξοδος είναι αναπόφευκτη μέσα στο 2013. Τώρα οι προβλέψεις της χειροτέρεψαν.

Που το πάει η Citibank; Γιατί διατυπώνει αυτές τις προβλέψεις; Γνωρίζει κάτι που δεν το γνωρίζουμε εμείς ή ο υπόλοιπος κόσμος;

Ασφαλώς και όχι. Η Citibank παίζει προφανώς ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι προσπαθώντας να επηρεάσει τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές προς αυτή την κατεύθυνση. Να πιστέψουν δηλαδή οτι η Ελλάδα θα αποτύχει, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί και το Ευρώ θα καταρρεύσει. Και το κάνει αυτό γνωρίζοντας οτι αν οι δεθνείς επενδυτές πεισθούν για αυτό το ενδεχόεμνο, θα το προκαλέσουν με τη συμπεριφορά τους. Προφανώς η Citibank ποντάρει στην υποχώρηση της ισοτιμίας και ίσως και στην κατάρρευση του Ευρώ. Προφανώς έχει ποντάρει σημαντικά ποσά σε αυτή την προοπτική και κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να επιβεβαιωθεί.

Η τιμωρία της Citibank και όλων όσων ακολουθούν αυτή την τακτική για να κερδοσκοπήσουν θα είναι οτι αν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τους, θα χάσουν πολλά λεφτά. Δυστυχώς, άλλου είδους τιμωρία, θεσμική, δεν προβλέπεται. Ο κάθε κερδοσκόπος, είναι ελεύθερος να λέει οτι θέλει, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του, έστω και με αυτόν τον άκομψο τρόπο. Το γεγονός όμως οτι οι προβλέψεις της Citibank αποθαρρύνουν τους επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, δεν μπορούμε να το δούμε παρά μόνο σαν μια εχθρική πράξη εναντίον του ελληνικού λαού. Και ο μόνος τρόπος που έχουμε για να αμυνθούμε είναι να «μισήσουμε» τη Citibank.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «στρίψει το χέρι» των κερδοσκόπων που επιτίθενται στην χώρα μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη Citibank αλλά και σε όλες τις ξένες επενδυτικές τράπεζες που παίζουν παρόμοια παιχνίδια την ώρα της κρίσης. Πρέπει καταρχήν να τους ταράξει στους ελέγχους (εφόσον δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα) και να επιβάλει τις αυστηρότερες ποινές για κάθε μικροπαράβαση που βρίσκει. Πρέπει επίσης να τους αποκλείσει απο κάθε δουλειά του δημοσίου – ακόμη και αν δεν το κάνει επισήμως αλλά σιωπηρά.

Όσον αφορά εμάς τους υπόλοιπους πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να προσαρμόζουμε τη στάση μας έναντι όλων αυτών που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας. Δεν βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο να έχει ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης συναλλαγές με τη Citibank. Γιατί να έχει εκεί την κατάθεση του, γιατί να παίρνει απο αυτή την τράπεζα δάνεια; Μπορεί κάλλιστα να μεταφέρει τους λογαριασμούς και τις συναλλαγές του σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική ή ξένη τράπεζα, επιλέγοντας ασφαλώς τις πιο «φιλικές» προς την ελληνική προσπάθεια.

Το μπουκοτάζ της Citibank και όλων των «εχθρικών» επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι τράπεζες, είτε super market, είτε γάλατα, τσιμπιδάκια ή αυτοκίνητα, είναι μια απόλυτα υγιής και θεμιτή αντίδραση των πολιτών. Είναι εξάλλου και το μόνο όπλο που έχουν έναντι της διεθνούς κερδοσκοπίας. Και κατά τη γνώμη μου, ούτε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έχουν κανένα λόγο να χρησιμοποιούν και να στηρίζουν με τις συναλλαγές τους αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες στρέφονται όχι μόνο κατά της ελληνικής προσπάθειας, αλλά κατά του ευρωπαικού νομίσματος συνολικά.

Υ.Γ. Πολλοί θα υποστηρίξουν οτι η Citibank και η κάθε τράπεζα διαθέτει τμήματα μελετών που αναλύουν την κατάσταση και προβλέπουν με έγκυρες μεθόδους τις μελλοντικές πορείες των νομισμάτων και των χρηματιστηρίων. Τρίχες κατσαρές έχουν (για να σας το πώ σχετικά ευγενικά). Και η απόδειξη είναι απλή: Όταν το πολυπρόσωπο, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα αναλυτικά εργαλεία, τμήμα μελετών μιας επενδυτικής τράπεζας αποφασίζει να πουλήσει ένα νόμισμα ή μια μετοχή, προβλέποντας οτι η αξία τους θα μειωθεί, την ίδια ακριβώς στιγμή, ένα άλλο εξίσου πολυπρόσωπο, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και εξοπλισμένο τμήμα μελετών μιας άλλης επενδυτικής τράπεζας, αποφασίζει να αγοράσει αυτό το νόμισμα ή την μετοχή προβλέποντας οτι η αξία τους θα ανέβει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν συναλλαγές. Διότι αν είχαν όλοι την ίδια τεκμηριωμένη άποψη ,θα πούλαγαν και θα αγόραζαν όλοι μαζί και συναλλαγές δεν θα υπήρχαν.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία απολύτως αλήθεια στις προβλέψεις όλων αυτών των «ειδικών». Διαλέγουν μια πρόβλεψη και προσπαθούν να την διαδώσουν ώστε η μεγάλη μάζα των επενδυτών να κινηθεί αναλόγως και να επιβεβαιώσει μέσω των κινήσεων της την πρόβλεψη τους. Η προσωπική μου άποψη για τις προβλέψεις, που την έχει διατυπώσει με μεγάλη δόση χιούμορ ένας αξιόλογος Έλληνας τραπεζίτης, είναι οτι «Το Χρηματιστήριο θα ανέβει, εκτός κι αν πέσει». Το ίδιο ακριβώς και μόνο αυτό, ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις προβλέψεις που σχετίζονται με τις αγορές αξιών. Κάθε δημοσιοποίηση πρόβλεψης είναι εκ του πονηρού και αποσκοπεί στον επηρεασμό της επενδυτικής κοινότητας προκειμένου να επιτευχθεί η εκπλήρωση της «προφητείας». Self fulfilling prophecy το λένε οι ‘Αγγλοι.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *