Μπροστά στο βουνό των ληξιπρόθεσμων…

της Άννης Καρολίδου

Μία ακόμη, νέα δοκιμασία έχουν μπροστά τους τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, που αποτυπώνεται στη φράση συνεργασία για κοινές προτάσεις, για τη ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο γιατί η τρόικα περιμένει πολύ συγκεκριμένες και μετρημένες εισηγήσεις από ελληνικής πλευράς. Συνεπώς, τα δύο υπουργεία θα πρέπει να βρούνε κοινό βηματισμό, για την επεξεργασία αυτών των προτάσεων, κάτι που για να επιτευχθεί θα απαιτηθεί στενός συντονισμός.

Για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το πρόβλημα είναι μέγα και ολοένα μεγεθύνεται λόγω των καθυστερήσεων και στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών, πέραν της συχνά παρατηρούμενης ασυνέπειας στην τήρηση των ρυθμίσεων παλαιών χρεών.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως στο ποσό αυτό να έχουν συνυπολογιστεί τα τέλη καθυστέρησης. Σε ό,τι αφορά στον ΟΑΕΕ, οι ληξιπρόθεσμες ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τελών καθυστέρησης.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ρύθμισης των χρεών, πιέζει και το ΥΠΟΙΚ, αφού οι φορολογούμενοι που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ προς το δημόσιο, έχουν ξεπεράσει τις 60.000, ενώ το Υπουργείο έχει παραδεχτεί την αδυναμία του να εισπράξει σοβαρά ποσά από τα βεβαιωμένα χρέη των μεγαλο-οφειλετών.

Η τρόικα λοιπόν, μετά και την τελευταία επίσκεψη της ηγετικής τριανδρίας στην Αθήνα, περιμένει από την ελληνική πλευρά προτάσεις τόσο για τη νέα πάγια ρύθμιση στις περιπτώσεις ληξιπροθέσμων, όσο και για τη λεγόμενη ύστατη ρύθμιση, που σκοπό έχει να βοηθηθούν οι έχοντες ειλικρινή πρόθεση να πληρώσουν,  είτε είναι εργοδότες, είτε ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.

Τα Ταμεία και το υπουργείο Εργασίας, είχαν προτείνει για την έκτακτη ρύθμιση, να δοθεί μία εξαιρετική ευκαιρία , με 60 δόσεις. Η πρόταση αυτή όπως διέρρευσε, είχε βρει αντίθετους τους τροϊκανούς, παρότι υπάρχει διεθνές προηγούμενο και μάλιστα στις ΗΠΑ, που αν και μητρόπολη του καπιταλισμού, αποδεικνύεται πως έχει μεγαλύτερη ευαισθησία όσον αφορά τα κοινωνικά κριτήρια.

Όπως και νάχει το πράγμα, θα πρέπει τα δύο υπουργεία να καταλήξουν στη μεθοδολογία αντιμετώπισης του προβλήματος, αφού πρώτα θέσουν τους πολιτικούς στόχους των ρυθμίσεων που θα προτείνουν, αφού  μόνο ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η είσπραξη εσόδων.

Πάντως η τρόικα αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση υπολογισμένων εκτιμήσεων ανά παραδοχή, πάνω στις οποίες θα ξανασυζητηθεί το όλο θέμα των ρυθμίσεων, που δεν περιορίζεται στον τελικό αριθμό των δόσεων, μα αφορά και άλλα ζητήματα όπως το ύψος της ελάχιστης δόσης, τον τρόπο υπολογισμού των τελών καθυστέρησης, διασφαλίσεις για τις εισπράξεις των ρυθμισμένων ληξιπροθέσμων κ.αλ.

www.voria.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Μπροστά στο βουνό των ληξιπρόθεσμων…”

  1. Τι αστείο είναι να βλέπεις κάποιον να κουνάει την αχλαδιά …..Εχεις αρπάξει όοοολα τα αχλάδια απο το άδειο πιά δένδρο , τα έχεις μπουκώσει όλα και σύ συνεχίζεις να την κουνάς , να την ταρακουνάς και να την τινάζεις … Δεν έχεις ακούσει δηλαδή τη γνωστή ρήση ,  ότι πάνω από τρία τινάγματα (της αχλαδιάς..μη πάει αλλού ο νούς σας) θεωρείται μ@λ@κί@. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *