“Μόνο αν σας δανείζουμε μπορεί να σωθείτε!”

«Μόνο αν η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να πληρώνει διαρκώς  περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα υπάρχει ελπίδα να διασωθείτε». Με αυτά τα λόγια προσεγγίζει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ο κύριος Μίχαελ Φουξ, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Ο Dr Φουξ μιλώντας στο protothema.gr υποστηρίζει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν θα είναι διαχειρίσιμο ούτε με ένα haircut των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα κατά  50%, ενώ υπογραμμίζει πως η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ ήταν ένα λάθος και πως η έξοδος της χώρας μας από το κοινό νόμισμα ίσως να ήταν η καλύτερη λύση μακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία.

Γεννημένος το 1949 στο Κόμπλεντς της Δυτικής Γερμανίας, ο Dr Φουξ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βόνης από όπου το 1976 έλαβε το διδακτορικό του στη βιοχημεία.  Πατέρας δυο κοριτσιών και εξέχον στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών ο Dr Φουξ εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με πλαστά στοιχεία.

Δηλώσατε πως η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη παρά την οικονομική  βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποφύγουμε τη χρεοκοπία;

Η Ελλάδα έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Το χρέος σας είναι στο 180% του ΑΕΠ. Το λεγόμενο πρωτογενές έλλειμμα ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια το χρόνο. Το έλλειμμα από την είσπραξη φόρων είναι λιγότερο από 48 δισ. και εσείς ξοδεύετε 54 δισ. Ακόμα και αν συμφωνήσει ο ιδιωτικός τομέας στο haircut 50% θα καταλήξετε με 280 δισ. χρέος. Αν μιλήσουμε για επιτόκιο 3,5% – που είναι πολύ δύσκολο να επιτύχετε – έχουμε ακόμα 10 συν 6 δισ. ευρώ. Πώς θα τα καταφέρετε; Είναι απλά μαθηματικά. Τίθεται επίσης το ερώτημα αν η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να πληρώνει διαρκώς περισσότερα. Αν ναι τότε ίσως υπάρχει ελπίδα. Το δεύτερο ζήτημα είναι η ανταγωνιστικότητα. Πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ξανά ανταγωνιστική. Βρίσκεστε σε τραγική κατάσταση στην ανταγωνιστικότητα. Και αν μια χώρα δεν είναι ανταγωνιστική πρέπει να κάνει κάτι, αλλιώς θα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο.

Πώς κρίνετε τις διαπραγματεύσεις για το PSI;  

Αναμένω να δω τα αποτελέσματα. Είμαι λίγο επιφυλακτικός προς το παρόν. Ακόμα και ένα haircut της τάξης του 70% θωρείτε εσείς πως είναι αρκετό; Είναι και πάλι απλά μαθηματικά. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος σας ανέρχεται στα 380 δισ. ακόμα και haircut 70% θα εξακολουθείτε να έχετε χρέος 266 δισ. Μπορείτε να το διαχειριστείτε;

Πιστεύετε πως υπάρχει πιθανότητα για την ελληνική οικονομία να ανακάμψει  με συνεχή μέτρα λιτότητας;

Κατ’ αρχάς πρέπει να κάνετε κάτι με τα δημόσια έξοδά σας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αλλά αν υπολογίσουμε το haircut στο 50% ίσως να μην είναι αρκετό. Όλα είναι θέμα ανταγωνιστικότητας και δυστυχώς δεν έχετε εξαγωγικές ικανότητες λόγω των τιμών. Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να βρει λύση η ίδια η Ελλάδα. Είναι ζήτημα μισθών, ωρών εργασίας, διακοπών, ηλικίας συντάξεων. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει συνταξιοδοτικό όριο τα 67 χρόνια γιατί δεν είχαμε άλλη δυνατότητα, αλλιώς όλα τα συνταξιοδοτικά μας ιδρύματα θα κατέρρεαν. Είναι εύκολο πιστεύετε να πούμε σε έναν Γερμανό «πρέπει να εργάζεσαι μέχρι τα 67 σου χρόνια, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων συναδέλφων σου που πήραν σύνταξη στα 57»;

Πρέπει  να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;

Θα είναι καταστροφή αρχικά, αλλά τελικά ίσως να είναι λύση. Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά τώρα, αλλά νομίζω πως εν τέλει θα είναι η καλύτερη λύση.

Για την Ελλάδα ή για την ευρωζώνη;  

Για την Ελλάδα. Έτσι θα επανέλθετε σε μια φυσιολογική κατάσταση στην ανταγωνιστικότητά σας. Τι κάνατε πριν από την κρίση; Πριν από το ευρώ; Υποτιμούσατε το νόμισμά σας. Ελπίζω να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ αν καταφέρετε να επανακτήσετε την ανταγωνιστικότητά σας Δεν λέω σε καμία περίπτωση πως πρέπει να φύγετε. Πρέπει όμως να βρείτε τρόπους να ξαναγίνετε ανταγωνιστικοί. Δεν ξέρω τον καλύτερο ή τον ευκολότερο τρόπο. Μου αρέσει η χώρα σας και ο λαός σας αλλά δεν έχω προτάσεις με τις οποίες θα ανακτήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Είναι θέμα που αφορά στην ίδια την Ελλάδα. Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που θα αποφασίσει. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει. Και αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που έχουν υποστηρίξει ανοιχτά πως η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη.

Ήταν  λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο  ευρώ;

Νομίζω πως  ήταν λάθος. Μπήκατε στο ευρώ με λάθος στοιχεία και μη πραγματικούς αριθμούς.

Αρκετοί υποστηρίζουν πως  η Γερμανία είναι  «η μεγάλη κερδισμένη»  της κρίσης. Πώς  κρίνετε αυτή την  άποψη;

Είμαστε όμως και  αυτοί που πληρώνουμε τα περισσότερα  για την Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει επενδύσει στην Ευρώπη τόσα χρήματα όσα η Γερμανία. Δεν πρέπει να κατηγορεί κάποιος τη Γερμανία επειδή είναι ανταγωνιστική η οικονομία της. Η Γερμανία έχει εφαρμόσει μέτρα λιτότητας εδώ και πολλά χρόνια. Και ακόμα είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε χρήματα στην Ευρώπη και το κάνουμε. Τι θα γίνει αν η Γερμανία δεν πληρώσει; Αλλά και πάλι σας λέω πως πρέπει να βρούμε μια λύση σε όλα αυτά, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο. Νομίζω πως όλες οι χώρες έχουν κάνει λάθη. Ακόμα και η Γερμανία έκανε λάθη στο παρελθόν και τώρα πρέπει να πληρώσουμε για αυτά τα λάθη.

Ένα από αυτά τα λάθη ήταν και η ένταξη της Ελλάδας στο  ευρώ;

Ίσως ήταν.

Η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση» ή τα προβλήματα της σχετίζονται με δομικά προβλήματα της ευρωζώνης;

Η Ιταλία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Είναι πολύ απλό. Κοιτάξτε την ιταλική βιομηχανία. Έχει εξαιρετικά στοιχεία. Ο ιταλικός βοράς είναι το ίδιο δυναμικός με τη Γερμανία. Αν επιλύσουν κάποια προβλήματα διαχείρισης τότε θα ανακτήσει σύντομα την ανταγωνιστικότητά της. Αυτό είναι το πρόβλημα με εσάς. Η δική σας βιομηχανία δεν είναι καλή. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και ιδιαίτερη βιομηχανία στην Ελλάδα. Χρειάζεστε μια σημαντική και μακροπρόθεσμη λύση

Είστε αισιόδοξος για το ευρώ

Ναι.

Με  την Ελλάδα μέλος του;

Δύσκολο να πω. Δεν ξέρω αν πρέπει να πω ναι ή όχι. Διότι δεν είναι δική μου η απόφαση. Είναι απόφαση της Ελλάδας.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *