Μ. Γλέζος: Υποχρεωτικό δάνειο από τα μεγάλα εισοδήματα

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος μίλησε το Σάββατο στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, όπου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και για τους τρόπους με τους οποίους μία κυβέρνηση θα μπορούσε να αντλήσει ρευστότητα από τους πολίτες, αντί να επιβάλλει νέα «χαράτσια». Οπώς είπε ο κ.Γλέζος, θα μπορούσε να συναφθεί με τους πολίτες ένα δάνειο διπλής μορφής:

  • εθελοντικά, όσοι πολίτες έχουν εισόδημα κάτω από ένα όριο (το οποίο έθεσε στις 20.000 ευρώ ετησίως), να εισφέρουν 100 ευρώ μηνιαίως σαν δάνειο προς το κράτος
  • υποχρεωτικά, όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, να εισφέρουν το ίδιο ποσό, επίσης ως δάνειο

Οπως είπε μάλιστα, στην ελληνική Ιστορία υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το κράτος προχώρησε σε αντίστοιχες κινήσεις.

Η αντίδραση του Αδωνι Γεωργιάδη ήταν άμεση, καθώς όπως είπε αυτό έγινε σε συνθήκες πτώχευσης ή πολέμου, κατηγορώντας τον κ.Γλέζο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση.

«Εσείς έχετε πτωχεύσει τον ελληνικό λαό, τολμάτε και μιλάτε;» του αντέτεινε ο κ.Γλέζος.

Οσον αφορά το όριο για την εθελοντική ή υποχρεωτική συμμετοχή, σημείωσε ότι είναι κάτι που θα συναποφασιστεί, δεν έχει οριστεί, απλώς ετέθη ως παράδειγμα.

«Δια της βίας κόπηκαν μισθοί, συντάξεις και επιδόματα. Εδώ δεν μπήκε κανένα όριο. Απλώς να σώσουμε το κεφάλαιο», σημείωσε, για να προσθέσει αργότερα: είναι η ώρα να κάνουμε την αντιστροφή, να ζητήσουμε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει υποχρεωτικά.

Στο πάνελ βρισκόταν και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, ο οποίος έθεσε μία άλλη παράμετρο της διόγκωσης του χρέους και της «συνευθύνης» της Αριστεράς, αλλά και τμημάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οπως είπε, το 2001 με το νόμο Γιαννίτση επιχειρήθηκε να λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, αλλά η μεταρρύθμιση ακυρώθηκε από τις μαζικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων, με τη συμμετοχή και των «πράσινων» οργανώσεων.

«Μετά από 10 χρόνια το κόστος του ασφαλιστικού είναι 50 δισ., το ένα έκτο του συνολικού χρέους» της Ελλάδας, πώς μιλάμε για τοκογλύφους; αναρρωτήθηκε.

www.thebest.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Μ. Γλέζος: Υποχρεωτικό δάνειο από τα μεγάλα εισοδήματα”

  1. Τετραμελής οικογένεια με 20.000, βγάζει δύσκολα τον μήνα.Και αυτός ζητάει χαράτσι 100 ευρώ τον μήνα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *