Νέας γενιάς ρυθμίσεις: Πώς θα τακτοποιήσετε τα δάνεια σας

Περαιτέρω διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα των καθυστερήσεων στα δάνεια. 

Οι νέας γενιάς ρυθμίσεις, βρίσκονται στην κατεύθυνση να δώσουν ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βάζουν «φραγή» στην απειλή των πλειστηριασμών και, παράλληλα, «καθαρίζουν» σε σημαντικό βαθμό τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με το Εθνος τέσσερις είναι οι μεγάλες ανάσες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

• Οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις που προβλέπουν «πάγωμα» του 50% του δανείου για διάστημα 10 ετών και ελκυστικούς όρους αποπληρωμής για το υπόλοιπο 50%.

• Το αρνητικό euribor φέρνει νέες μειώσεις στις δόσεις των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι τράπεζες άρχισαν να προσαρμόζουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα, ώστε το αρνητικό επιτόκιο να αφαιρείται από το spread του δανείου, μειώνοντας το τελικό επιτόκιο και συνεπώς τη δόση. Ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι δανειολήπτες να δουν ακόμα και μηδενικό επιτόκιο στα δάνειά τους.

• Για να αντιμετωπίσουν το μείζον πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης και οι υπόλοιπες τράπεζες -ύστερα από την κίνηση της Πειραιώς- ετοιμάζουν ανάλογα προγράμματα για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά (ολικές διαγραφές οφειλών και «πάγωμα» στεγαστικών με διαγραφή των τόκων).

Ρυθμίσεις – ανάσα για τα δάνεια 

• Ελάφρυνση και για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από το αρνητικό libor.

Σε «γενναίες» ρυθμίσεις προχωρούν ήδη οι τράπεζες για να διευκολύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην πληρωμή των δανείων τους, «σπάζοντας» το δάνειο σε δύο μέρη. Δηλαδή το 50% θα παραμένει ενεργό με ελκυστικούς όρους, όπως είναι η μείωση της δόσης και η μείωση του επιτοκίου του, και το υπόλοιπο 50% θα παγώνει για διάστημα, ενδεχομένως και πάνω από 10 χρόνια.

Στον κώδικα

Πρόκειται για έναν τρόπο ρύθμισης που συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το 50% του δανείου που «παγώνει» δεν επιβαρύνεται με τόκους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να διαγραφεί. Στόχος είναι να περιοριστεί η μάστιγα των «κόκκινων» δανείων -που έχουν φτάσει το 40% και έχουν ξεπεράσει τα 84 δισ. ευρώ-, ενώ με τις ρυθμίσεις αυτές μπαίνει «φραγή» στους πλειστηριασμούς. Διότι μέσα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση το δάνειο θα καθίσταται και πάλι ενήμερο. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η ρύθμιση αυτή αφορά όλους τους δανειολήπτες, με την προϋπόθεση ότι είναι συνεργάσιμοι.

Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται σε όλους εκείνους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, καθώς έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους. Οπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, θα πρέπει να αποδεικνύεται η δυσκολία ή η αδυναμία από τα στοιχεία της οικονομικής του κατάστασης που θα προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος στην τράπεζα (εισόδημα, περιουσία κινητή και ακίνητη κ.ά.).

Για τους δανειολήπτες που το εισόδημα τους έχει μειωθεί (κατά 30% ή και παραπάνω) και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, οι τράπεζες δέχονται επίσης να «παγώσουν» το 50% της οφειλής με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα δεχθεί να δώσει εμπράγματες εξασφαλίσεις (όπως είναι η υποθήκη σε ακίνητο, σπίτι, οικόπεδο, κατάστημα, χωράφι κ.λπ.).

Ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι ενδελεχής και διεξοδικός, προκειμένου να αποκλειστούν οι «στρατηγικά κακοπληρωτές». Το «πάγωμα» του 50% του δανείου αφορά τόσο σε στεγαστικά δάνεια όσο και σε οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *