Νέα ημέρα εκροών η Τρίτη με διαρροή άνω των €600 εκατ.

Συνεχίστηκε και την Τρίτη με επιταχυνόμενο ρυθμό η διαρροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για εκροές της τάξης των 600 – 700 εκατ. ευρώ.

Τη Δευτέρα η μείωση των υπολοίπων, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασε τα 450 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας μέχρι στιγμής το «λογαριασμό» της τρέχουσας εβδομάδας στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, μετά την αύξηση του περιθωρίου χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) κατά 2,3 δισ. ευρώ την περασμένη Τετάρτη.

Ωστόσο, καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου, καθώς η ψυχολογία των καταθετών είναι εύθραυστη λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει δημιουργήσει η πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύουν οι παραγγελίες μετρητών, οι οποίες σε ορισμένους ομίλους είναι δεκαπλάσιες του φυσιολογικού, ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις πρόωρες λήξεις προθεσμιακών καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και η Τετάρτη αναμένεται να είναι μία δύσκολη ημέρα για το σύστημα, καθώς από το δίκτυο έχουν ήδη αποσταλεί αιτήματα για «φρέσκα» μετρητά.

Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι πρόκειται για μία κατάσταση που έχουν αντιμετωπίσει αρκετές φορές κατά περιόδους τους τελευταίους μήνες.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, το τελευταίο διήμερο οι εκροές έχουν γίνει σε φυσική μορφή σε ποσοστό 50%, το 20% της διαρροής έχει καταλήξει σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, ενώ το υπόλοιπο 30% κατευθύνθηκε σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *