Νέες αλλαγές στους φόρους του 2012

Για ακόμη μια φορά, το φορολογικό σύστημα μεταβάλλεται σε βασικά του σημεία. Με αρκετή καθυστέρηση, λόγω των πολιτικών εξελίξεων του περασμένου φθινοπώρου, αλλά και άλλων προτεραιοτήτων στην οικονομία, το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να αποστείλει μέσα στην εβδομάδα πρόσκληση προς τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και τους κοινωνικούς φορείς, με σκοπό να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τις προωθούμενες αλλαγές.

Στο κτίριο της οδού Νίκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άρχισε χθες, και θα συνεχίσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, συσκέψεις με τους συνεργάτες του, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να καταλήξει στο πακέτο προτάσεων, που θα παρουσιάσει στο διάλογο. Πέραν της ευρύτερης συμφωνίας, επιδιωκόμενος στόχος είναι και η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό.

Ποιες είναι, όμως, οι αλλαγές, που προωθούνται; Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.gr, το πακέτο αλλαγών, που εξετάζεται, είναι το εξής:

• Κατάργηση – στο τραπέζι του διαλόγου – όλων των φοροαπαλλαγών, ώστε να επανεξεταστούν εκ του μηδενός. Στόχος είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν λιγότερων.

• Δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου, η εφαρμογή του οποίου “σέρνεται” από το 2005 ! Με αυτό, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουμε όλα τα – κινητά και ακίνητα – περιουσιακά μας στοιχεία κάθε χρόνο, ώστε να ελέγχονται σε συνδυασμό με τα εισοδήματά μας.

• Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα ει δυνατόν σε έναν, ώστε να απλοποιηθεί και η διαδικασία είσπραξής τους (να θυμίσω τις καθυστερήσεις στην είσπραξη του ΕΤΑΚ). Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η επιβολή του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στόχος είναι στο νέο τέλος να ενσωματωθούν και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, αλλά και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.

• Νέος τρόπος είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, μέσω της – επίσης πολυαναμενόμενης – απευθείας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο, πέραν της απλοποίησης της διαδικασίας, εκτιμάται πως θα περιοριστεί σημαντικά η φοροκλοπή.

• Στην ίδια κατεύθυνση, στο τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις για τη μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α., χωρίς, όμως, να έχουν γίνει ακόμα αποδεκτές.

• Απλοποίηση, τελικά, και όχι κατάργηση του αναχρονιστικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, αλλά και βελτίωση της διαδικασίας και του τρόπου υπολογισμού των προστίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *