Νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα θα φέρει η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του νόμου για τα εδικά μισθολόγια εντός του καλοκαιριού και μάλλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου. Με τον τρόπο αυτό στοχεύει αφενώς στην εξοικονόμιση €200 εκατ. και αφετέρου προσπαθεί να δείξει πολιτική βούληση προς τις Βρυξέλλες για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Τα ψαλλίδι του 12% στα ειδικά μισθολόγια είναι ψηφισμένη ρύθμιση και εντάσσεται στο Μεσοπρόθεσμο, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε.

Από τις μειώσεις πλήττονται οι μισθοί των στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών λιμενικών, γιατρών ΕΣΥ, δικαστικών λειτουργών, διπλωματών, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ και αρχιερέων.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων φαίνεται ότι απέτυχε και η τρόικα ζητά άμεση δράση, στο πλαίσιο της επαναφοράς του προγράμματος σε τροχιά υλοποίησης.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση εντείνεται καθώς από τη μια δεν κατάφερε να θέσει θέματα στο τραπέζι αλλά τώρα η Ευρωζώνη απειλεί ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπεται η κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων, αναπροσαρμογή βασικών μισθών, και τη σύνδεση του μισθού με τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων, όπως εφαρμόστηκε στο ενιαίο μισθολόγιο για το στενό δημόσιο τομέα, γράφει το Έθνος.

Σε αυτή τη φάση το οικονομικό επιτελείο μελετά τρόπους ώστε τπ ψαλλίδι να είναι αναλογικό και όχι οριζόντιο και καταβάλλεται προσπάθεια να μην πληγούν οι χαμηλόμισθοι. Ίσως μάλιστα να δουν αυξήσεις 3%-5% στις αποδοχές τους με την ενσωμάτωση μέρους των επιδομάτων στο μισθό τους.

Θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα και θα διατηρηθούν μόνο 3-4 ανάλογα με την κατηγορία των εργαζομένων. Θα διατηρηθούν μόνο επιδόματα για την κατάληψη θέσης ευθύνης, όσα συνδέονται με την ειδική απασχόληση κάθε κλάδου, η οικογενειακή παροχή και το επίδομα χρόνου εργασίας.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/104472.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=breaking%2009.07″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *